Specialiști din Iași au găsit soluții eficiente pentru valorificarea deșeurilor industriale
Un grup de specialiști din Iași a găsit soluții eficiente și viabile pentru valorificarea deșeurilor industriale. Este vorba despre cele obținute la prelucrarea fructelor și legumelor, despre reducerea impactului acestora asupra mediului, despre îmbunătățirea calității vieții și dezvoltării economice în zona transfrontalieră a României și a Republicii Moldova. Parteneriatul este între Universitatea de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași și Universitatea Tehnică a Moldovei din Chişinău, Republica Moldova
Specialiști din Iași au găsit soluții și tehnici viabile pentru valorificare a deșeurilor industriale care sunt obținute la prelucrarea fructelor și legumelor. Este vorba despre reducerea impactului acestora asupra mediului, despre îmbunătățirea calității vieții și dezvoltării economice în zona transfrontalieră a României și a Republicii Moldova.
Colaborarea pe acest plan are loc între Universitatea de Științele Vieții (USV(Iași) ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) din Chişinău, Republica Moldova.
Soluții importante și de efect pentru valorificarea deșeurilor industriale
Aceste soluții inovatoare de valorificare a deșeurilor industriale agroalimentare se leagă de depoluarea apelor reziduale, agricultură, industria cosmetică, farmaceutică sau alimentară. Echipele de cercetători au recuperat din deşeuri unele grupe de compuşi bioactivi care pot fi utilizaţi în industria cosmetică, farmaceutică sau alimentară. De asemenea, au fost testate efectele diferitelor composturi, conţinând deşeuri agroalimentare, asupra proprietăţilor solului şi creşterii plantelor.
USV Iaşi a găsit calea de transformare a unor deşeuri în materiale care pot reţine metale grele, fiind testate cu succes în depoluarea apei. Astfel, s-a reuşit transformarea unor reziduuri, care, în mod obişnuit, le creează probleme întreprinderilor agroalimentare şi poluează mediul, în materiale care, din contra, pot fi puse cu succes în slujba decontaminării mediului înconjurător.
Au fost testate efectele diferitelor composturi
Toate acestea au fost posibile datorită proiectului transfrontalier ”Valorificarea inteligentă a deșeurilor industriale agroalimentare”, derulat în perioada 3 septembrie 2020-2 martie 2022 în cadrul programului ”Cross Border Cooperation Romania-Republic of Moldova 2014-2020”. Proiectul a fost implementat în parteneriat de către Universitatea Tehnică a Moldovei din Chişinău şi USV Iași.
”Cercetările efectuate în cadrul proiectului au avut ca rezultat găsirea unor metode inovatoare de valorificare a deşeurilor generate de vinificaţie sau de industriile de prelucrare a legumelor şi fructelor. Au fost recuperate din deşeuri unele grupe de compuşi bioactivi ce pot fi utilizaţi în industria cosmetică, farmaceutică sau alimentară. Au fost testate efectele diferitelor composturi, conţinând deşeuri agroalimentare, asupra proprietăţilor solului şi creşterii plantelor. În scopul protejării mediului, echipa USV a reuşit transformarea anumitor deşeuri în biomateriale aplicabile în depoluarea apelor reziduale, precum şi prepararea unor bioerbicide”, a declarat conf.univ.dr. Antoanela Patraş, manager de proiect USV Iași, Facultatea de Horticultură.
Tot în cadrul proiectului a fost realizată o bază de date cuprinzând întreprinderi din zona transfrontalieră (estul României și Republica Moldova) care generează deşeuri agroalimentare; a fost elaborat un Ghid de bune practici care recomandă producătorilor din industria agroalimentară metode de valorificare a deșeurilor; au fost dotate laboratoarele celor două universități şi au avut loc diferite evenimente menite să vină în sprijinul cercetătorilor, precum training, work-shop-uri și conferințe.
Munca grupului de specialiști din Iași, care au găsit soluții eficiente pentru valorificarea deșeurilor industriale, contribuie eficient la protejarea mediului.