Specialiști din diverse domenii vor aborda subiecte considerate tabu, la ce de-a doua ediție a Săptămânii Diversității, eveniment organizat de UMF Iași și Centrul Cultural „I.I. Mironescu”

de: BZI.ro
02:00, 12 mai 2022

În perioada 16-20 mai, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, se desfășoară cea de-a doua ediție a Săptămânii Diversității. Evenimentul își propune să abordeze teme care sunt considerate încă tabu în societatea românească, precum discriminarea, curajul de a lua decizii în situații de criză și semnificația pe care o are masculinitatea și a feminitatea pentru societatea contemporană.

Evenimentul se va desfășura în format hibrid și va cuprinde dezbateri și conferințe, precum și o expoziție de fotografie. Printre invitați se numără: avocata Aura Amironesei, psihiatru Marcel-Alexandru Găină, psihologul Ioana Monica Ciolan, psihoterapeut Tudor-Ștefan Rotaru, chirurgul plastician Irina-Mihaela Jemnoschi-Hreniuc, George Pleșu, economist și manager cultural, președintele Asociației Culturale AltIași, istoricul Mircea Platon și Gabriel Diaconu, psiho-traumatolog.

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu: „UMF Iași este un spațiu caracterizat de multiculturalism și de toleranță”

Săptămână Diversității își propune să aducă în atenția comunității academice ieșene subiecte pe care societatea românească le consideră încă tabu, așa cum sunt: discriminarea, platitudinea și monotonia în sistemul de educație românesc, dar și subiecte precum gândirea riscantă – curajul de a găsi soluții creative în situații de criză și ce mai înseamnă masculinitatea și feminitatea în lumea contemporană. Aceste subiecte vor fi abordate de către psihologi, psihiatri, istorici, chirurgi, avocați și oameni de cultură. În cadrul evenimentului vor avea loc lansări de cărți, precum și vernisarea unei expoziții de fotografie. Evenimentul se va desfășura în format hibrid.

„Încă de anul trecut am îmbrățișat cu bucurie proiectul Comisiei Europene de a sărbători diversitatea în luna mai. UMF Iași este un spațiu caracterizat de multiculturalism și de toleranță. Așa cum spunea doamna Helena Dalli, comisara UE pentru Egalitate, «gestionarea diversității la locul de muncă trebuie să fie una dintre prioritățile principale pentru orice angajator din Europa, deoarece atunci când angajații sunt apreciați pentru cine sunt, aceștia se implică mai mult în munca lor și își folosesc pe deplin abilitățile și creativitatea».

Este România zilelor noastre pregătită, chiar dacă au trecut 30 de ani de la căderea comunismului, să accepte și să aprecieze diversitatea și egalitatea de șanse, dincolo de ipocrizie și de formalism? Este important să abordăm astfel de subiecte și mă bucur că o serie de specialiști în diverse domenii au acceptat invitația noastră de a participa la «Săptămâna diversității»”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universități de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Programul manifestărilor cu prilejul Săptămânii diversității

Luni, 16 mai 2022, în prima zi a evenimentului, începând cu ora 18.00, participanții vor putea discuta, în mediul online, cu dr. Gabriel Diaconu – psiho-traumatolog, specialist în intervenții de criză. Tema discuției va fi „Gândirea riscantă și riscurile gândirii”. Marți, 17 mai 2022, ora 17.00, în Aula „George Emil Palade”, se va desfășura Conferința „Diversitate, platitudine și monotonie. Premise și consecințe ale reformei sistemului de educație din România”. Invitat special va fi Mircea Platon, redactor-șef al Revistei „Convorbiri literare“ (Iași), doctor în Istorie, The Ohio State University at Columbus, Ohio, SUA. În cea de-a treia zi a Săptămânii Diversității, miercuri, 18 mai 2022, ora 17.00, în Aula „George Emil Palade”, va avea loc dezbaterea „Discriminare, hărțuire, demnitate și egalitate de șanse”.

La această dezbatere vor lua parte: Aura Amironesei (avocat, UAIC), Marcel-Alexandru Găină (psihiatru, UMF Iași), Ioana Monica Ciolan (psiholog, UMF Iași), Tudor-Ștefan Rotaru (psihoterapeut, UMF Iași), Irina-Mihaela Jemnoschi-Hreniuc (chirurg plastician, UMF Iași), George Pleșu (economist și manager cultural, președintele Asociației Culturale AltIași). Moderatorul dezbaterii va fi dr. Richard Constantinescu.

Joi, 19 mai 2022, la ora 18.00, online,  va avea loc un dialog pe tema „Inițierea în diversitate și etapele maturizării”. Totodată, se va face și prezentarea volumelor „Redobândirea masculinității și cele 8 etape ale devenirii” – autor: Iron John și „Misterele femeii: simboluri și ritualuri de inițiere de-a lungul timpurilor” – autoare: Mery Esther Harding (Editura Herald, București).  În strânsă legătură cu Săptămâna Diversității, în perioada 16-31 mai 2022, se va desfășura și expoziția de fotografie „Universitate și diversitate”.