Spațiul aerian al R. Moldova, închis din cauza unui balon. Un obiect asemănător a fost detectat și în România
Republica Moldova și-a închis astăzi temporar spațiul aerian, din cauza unui obiect zburător care semăna cu un balon meteorologic.
Un obiect asemănător a fost detectat astăzi și în spațiul aerian al României, iar două avioane MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române au fost trimise în căutarea acestuia.
Republica Moldova a decis să închidă spațiul aerian din cauza unui balon
Potrivit Autorității Civile Aeronautice a Republicii Moldova, „în jurul orei 12:30, Ministerul Apărării a recepționat o informație potrivit căreia în spațiul aerian al Republicii Moldova în regiunea orașului Soroca, a fost detectat un obiect neidentificat de mici dimensiuni asemănător unui balon meteorologic”.
„Având în vedere condițiile meteo și imposibilitatea monitorizării și identificării obiectului precum și a traiectoriei de zbor al acestuia, în scopul asigurării siguranței și securității cetățenilor, în cadrul Comisiei Interdepartamentale pentru Managementul Spațiului Aerian, la ora 13:24 a fost luată decizia de a închide temporar spațiul aerian. Urmare a verificării informațiilor și asigurării lipsei oricărui pericol pentru siguranța cetățenilor, la propunerea Ministerului Apărării, la ora 14:46 spațiul aerian a fost redeschis”, potrivit comunicatului.
„La ora actuală, operațiunile de zbor se desfășoară în condiții de siguranță și securitate”, mai spune instituția de la Chișinău.
Un obiect asemănător a fost detectat și în România
O țintă aeriană asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în sud-estul țării, a fost detectat de sistemul de supraveghere al Forțelor Aeriene Române. În zonă au fost trimise două avioane MiG-21 LanceR, însă echipajele nu au confirmat prezența țintei.
„Sistemul de supraveghere aeriană al Forțelor Aeriene Române a detectat marți, 14 februarie, în jurul orei 12.30, o țintă aeriană de dimensiuni mici, având caracteristicile de evoluție asemănătoare unui balon meteorologic, care evolua la o altitudine de circa 11.000 de metri în spațiul aerian național, în Sud-Estul României”, precizează MApN.
MApN menționează că autoritățile române au aplicat toate procedurile standard de la momentul detectării obiectului, iar două aeronave MiG-21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române din serviciul de luptă Poliție Aeriană sub comandă NATO au decolat de pe Baza 86 Aeriană Fetești, în jurul orei 12.40, fiind direcționate către zona unde a fost semnalată ținta aeriană.