Spasmofilia, o afecțiune cauzată de stres! Ce simptome prezintă și cum se tratează?

de: BZI.ro
11:12, 24 mai 2022

Spasmofilia este acel sindrom, în care nervii motori nu reacționează normal la stimularea mecanică sau electrică. Astfel, pot apărea simptome precum spasme, hiperventilare, hiperexcitabilitate şi convulsii, manifestări caracteristice anxietății și atacului de panică.

Predispuse la apariția spasmofiliei sunt femeile, în special cele cu vârste cuprinse între 15 și 45 de ani. Una dintre cauzele acestei afecțiuni poate fi, potrivit medicilor, hipoglicemia (nivelul redus de glucoză din sânge). Riscul de hipoglicemie și, implicit, cel de spasmofilie, este crescut din cauza alimentației dezechilibrate, a lipsei de somn și a stresului.

Cu toate că simptomele spasmofiliei pot părea îngrijorătoare, de regulă, acestea nu sunt amenințătoare de viață, iar cu un tratament adecvat, pot fi, pe deplin, ameliorate.

Iată cum se manifestă spasmofilia și cum se tratează.

Una dintre cauzele acestei afecțiuni poate fi, potrivit medicilor, hipoglicemia (nivelul redus de glucoză din sânge).

Spasmofilie: Simptome frecvente

Spasmofilia este caracterizată de hiperventilare (accelerarea ritmului cardiac), manifestare însoțită de senzații de contricție toracică, respirație sacadată sau lipsă de aer. Mai mult, printre simptomele acestei afecțiuni se mai numără și: crampele musculare dureroase, amorțeala, furnicăturile din corp, dificultățile la deschiderea gurii, spasmele musculare la nivelul mâinilor sau picioarelor, oboseala excesivă, palpitațiile, durerea în piept, durerea abdominală.

Uneori, mai pot apărea și greața, spasmele intestinale, transpirațiile reci, frisoanele, tremurul, spasme ale muchilor din jurul ochilor, senzație de picioare grele, înțepenite, dureri lombare sau cervicale, alergii, astm, eczeme, diaree, constipație, dureri menstruale puternice, insomnie.

De cele mai multe ori, simptomele sunt de natură psihosomatică, adică sunt influențate de stările emoționale ale pacienților. Astfel că, frica, stresul, anxietatea sau depresia pot intensifica aceste manifestări fizice, care, de fapt, nu sunt reale.

Pe lângă hipoglicemie, se pare că spasmofilia poate fi provocată și de hipocalcemie (deficit de calciu) sau hipomagneziemie (deficit de magneziu). Calciul și magneziul sunt minerale esențiale pentru buna funcţionare a musculaturii şi a impulsurilor nervoase.

De cele mai multe ori, simptomele sunt de natură psihosomatică, adică sunt influențate de stările emoționale ale pacienților.

Cum se tratează spasmofilia?

Spasmofilia nu este un diagnostic care se stabilește cu ușurință. Tratamentul însă, are la bază ameliorarea simptomelor. În cazul în care analizele de sânge dezvăluie o carență de magneziu sau de calciu, medicul recomandă suplimente sau un regim alimentar bogat în acest minerale.

Dacă vorbim despre un deficit de potasiu, însoțit de crampe musculare, se va indica o dietă bazată pe alimente, cum sunt: banane, cartofi dulci, dovleac, fasole, iaurt, pepene, sfeclă roşie, spanac, somon.

Totodată, medicul poate recomanda vitaminele din grupul B, mai ales vitamina B6, deoarece încurajează absorbția magneziului și îmbunătățește producția de serotonină și L-triptofan, elemente care elimină stresul și restabilesc starea de bine.

În cazul în care valorile glicemiei sunt mai mici decât ar trebui, nu ezitați să mergeți la medic, pentru a vi se face investigații suplimentare. De vină ar putea fi diabetul sau dietele restrictive, care duc la scăderea glicemiei.

De mare ajutor în spasmofilie mai pot fi exercițiile fizice, masajul și psihoterapia. Acestea ameliorează simptomele și vă scapă de atacuri de panică, anxietate sau depresie. Mai mult, se recomandă reducerea consumului de cafea, a consumului de zahăr și factorilor de stres.

Dacă vorbim despre un deficit de potasiu, însoțit de crampe musculare, se va indica o dietă bazată pe alimente, cum sunt: banane, cartofi dulci, dovleac, fasole, iaurt, pepene, sfeclă roşie, spanac, somon.