Spaima, asta este starea pe care o trăiesc în aceste zile. Ce au ales să facă unii medici din Iași, în această perioadă, când ei sunt salvarea oamenilor. Dacă ați fi în locul lor, cum ați proceda?

de: evelina.chitoroaga
04:00, 30 mart. 2020

Lucrurile neștiute despre luptătorii din linia întâi în bătălia cu coronavirus. Și-au făcut bagajele și au plecat de acasă cu ochii înlăcrimați, doar pentru a-și proteja familiile. S-au cazat într-un cămin din Iași și-și văd copiii doar prin video call. Cum distruge un virus inimile părinților deghizați în medici? În spatele costumelor albe și a unui chip care îți oferă încredere că totul va fi bine, se ascund copii, soți, soții, părinți și bunici. Au ales să lupte singuri și să-și protejeze familia.

Gesturile disperate ale cadrelor medicale de a-și proteja familiile sunt de-a dreptul înduioșătoare. Aceștia au cerut să fie cazați într-un cămin din Iași. Deși locuiesc în același oraș, își văd copiii și părinții doar online. Mulți dintre medicii ieșeni au cedat pe front și au ales să-și ia concedii medicale, alții nu mai vin la serviciu pur și simplu, iar cei mai oportuniști au ajuns să amenințe managementul spitalului că în cazul în care colaborarea nu se va desfășura conform regulilor impuse de ei, vor anunța autoritățile că nu există echipamente de protecție în spitale.

Nu îi interesează de ei, ci de familiile lor

Dezvăluiri uluitoare din spitalele ieșene. Cadrele medicale au ajuns la capătul puterilor. Ca drept urmare, au luat decizii greu de suportat atât pentru familiile lor, cât și pentru managementul spitalului în care sunt angajați. Luptătorii din linia întâi nu fac discriminare între pacienți, îi tratează pe toți în egală măsură, exact așa cum au făcut-o și până acum. Din păcate însă, noul coronavirus se extinde atât de repede încât pare că nimeni nu-i mai poate face față. Cadrele medicale nu știu dacă în fața lor vine sau nu un pacient infectat. Din acest motiv, au ales să nu mai meargă acasă.

„În acest moment, sunt 20 de cadre medicale ieșene care s-au cazat în căminul T20. Aceștia au ales să-și protejeze familiile, să nu mai meargă acasă. Majoritatea sunt cadre medicale de la Unitatea de Primiri Urgențe, loc în care expunerea este extrem de mare. Cele 20 de cadre medicale s-au cazat la T20 de la începutul săptămânii. Alți 34 de medici, asistenți și infirmiere sunt pe lista de așteptare”, spune Iulian Cozianu, președintele SANITAS Iași.

„Nu e ușor să vezi oameni care mor pe capete”

Panică, agitație, frică. Acestea ar fi doar trei dintre stările care au cuprins spitalele ieșene începând cu ziua de 10 martie, când la Iași avea să se confirme primul caz de coronavirus. De atunci a început toată isteria. Din cauza faptul că medicii depistează din ce în ce mai multe cazuri de COVID-19 în rândul pacienților care nu prezintă nicio suspiciune, cadrele medicale au devenit prompte. Astfel, au cerut autorităților să le ofere un loc de cazare pentru a nu intra, după ce merg la serviciu, în contact cu familiile lor.

„Este o stare de panică, de agitație în spitalele ieșene. Este o stare cumva justificată și firească. Nu este ușor să vezi oameni care mor pe capete din cauza coronavirusului sau să fii avertizat că orice pacient ar putea avea coronavirus. Virusul se transmite din ce în ce mai mult și în rândul cadrelor medicale și asta pentru că nu există costume de protecție. Ceea ce s-a întâmplat în Spitalul Județean din Suceava a amplificat frica cadrelor medicale în interacțiunea cu pacienții”, mai spune Iulian Cozianu.

„Nu există nicio certitudine”

Președintele Sindicatului din sănătate povestește faptul că primește zilnic telefoane de la infirmiere și asistenți care îi spun că sunt foarte speriați de faptul că își expun zilnic viața, și asta pentru că nu există costume de protecție. Aceștia strigă unanim faptul că nu se pot întoarce acasă, la familiile lor, pentru că îi pot contamina.

„Nu știi dacă pacientul din fața ta are sau nu coronavirus. Nu știi dacă, mergând acasă, îți expui sau nu familia. Nu există nicio certitudine. Acest lucru creează isteria. Cadrele medicale pleacă ca la război. Nimeni nu știe ce va fi, dacă vor ajunge sau nu seara acasă”, adaugă Iulian Cozianu.

La Boli Infecțioase, cadrele medicale s-au conformat, cer doar costume

La Spitalul de Boli Infecțioase, unde sunt tratați pacienții cu coronavirus din toată regiunea Moldovei, cadrele medicale par că s-ar fi adaptat la ideea că se confruntă cu o pandemie de asemenea amploare. Tot ceea ce-și doresc este să aibă costume de protecție pentru a nu-și pune viața în pericol. În celelalte spitale însă, isteria este mai mare pentru că apar doar câteva cazuri, iar toată această situație pare necunoscută cadrelor medicale.

„La Spitalul de Boli Infecțioase, cadrele medicale s-au conformat cu toată această situație. Nu mai există panica instalată la început. Tot ceea ce-și doresc este să aibă echipamente de protecție. În celelalte spitale, isteria este mai mare pentru că, practic, cadrele medicale se confruntă cu o situație necunoscută”, adaugă președintele SANITAS.

Reamintim faptul că în urmă cu câteva zile, o gravidă cu COVID-19 a fost transferată la Maternitatea „Elena Doamna”, iar cadrele medicale au blocat accesul femeii în unitatea medicală, și asta din cauza panicii. Au protestat și ar fi fost în stare să lase femeia să moară pe targă numai să se protejeze. Președintele Sanitas spune că acest lucru se întâmplă deoarece cadrele medicale nu sunt adaptate la necunoscut.

Medici care profită de pandemie

La Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași, cadrele medicale se „îmbolnăvesc” pe capete. Acestea anunță conducerea spitalului în ultimul ceas că nu se mai pot prezenta la locul de muncă, lăsând descoperite secțiile în care activează. Unii aleg să amenințe conducerea spunând că în cazul în care vor fi sancționați pentru faptele lor, vor spune tuturor că nu există în spital materiale de protecție. Dar cine are oare, în acest moment, echipamente de protecție care să asigure depășirea cu bine a perioadei de pandemie? Nicio țară la nivel mondial. Noul Coronavirus scoate la iveală putreziciunea din sistemul medical ieșean și faptul că nu toate cadrele medicale au jurat responsabil că vor fi în folosul pacientului. Conducerea spitalelor se chinuie să convingă în acest moment cadrele medicale să nu renunțe la lupta la care au pornit.

Surse ale redactorilor cotidianului BUNå ZIUA IASI susțin că, în Spitalul de copii, cei mai fricoși medici au ales să-și ia vacanță fix în perioada în care este cea mai mare nevoie de ei. Se pare că nici rezindenții nu sunt atât de curajoși. Mai bine de 15 rezidenți care făceau triajul pacienților în cortul din curtea spitalului au sunat să anunțe că sunt bolnavi.

Reducerea interacțiunii între cadrele medicale

Dacă la Spitalul „Sf. Maria” unele cadre medicale par să profite de toată această situație, în alte spitale managementul a făcut reguli stricte și clare pe care toată lumea le respectă. Există o prevedere legală menită să împartă personalul medical pe ture pentru a evita cât mai mult interacțiunea și, astfel, răspândirea coronavirusului.

„Există un grafic de ture și gărzi pentru a diminua intersecția personalului medical. Astfel, o tură lucrează 14 zile și apoi stă acasă 14 zile și invers, cu următoarea tură. La unele spitale, pentru că s-a redus activitatea, unele cadre medicale au intrat în concediu. La alte spitale însă, mi-ar plăcea să cred că unii nu au dat bir cu fugiții. Nu este posibil ca cei din linia întâi să se ascundă. Totodată, pentru a diminua interacțiunea la laborator, cadrele medicale merg o singură dată cu toate probele, spre deosebire de odinioară când mergeau imediat după recoltarea fiecărei probe. S-a redus interacțiunea și cu pacientul, dar și între colegi, apelându-se cel mai des la comunicarea telefonică”, încheie Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

În concluzie, nu știi dacă e corect să judeci cadrele medicale pentru frica de a nu-și pune viețile în pericol sau dacă e corect din partea lor să se retragă exact când e cea mai mare nevoie de ele.