Spaghete cu ton, un deliciu pentru întreaga familie! Cea mai rapidă rețetă!

de: Bianca
12:55, 24 aug. 2024

Spaghetele cu ton sunt o alegere culinară simplă, rapidă și savuroasă, perfectă pentru mesele de zi cu zi. Acest preparat îmbină aromele delicate ale tonului cu textura fină a pastelor, oferind o experiență gustativă echilibrată și reconfortantă.

În universul preparatelor rapide și delicioase, spaghetele cu ton se remarcă prin simplitatea și versatilitatea lor. Combinația de pește, paste și condimente esențiale nu doar că satisface gusturile celor mai pretențioși gurmanzi, dar se pregătește și în timp record, fiind ideală pentru prânzuri sau cine în familie.

Rețeta de spaghete cu ton

Rețeta de spaghete cu ton este o rețetă cu care nu dai greș, indiferent de musafir. Nu vei zăbovi prea mult în bucătărie, ci suficient cât să saturi 6 – 8 persoane.

Tot ce îți trebuie pentru această delicioasă rețetă de spaghete cu ton sunt următoarele ingrediente: 500 gr de spaghete, 2 linguri de ulei de măsline, 1 conservă mare de ton în ulei, 240 ml suc de roșii, 1 ceapă, 4 – 5 căței de usturoi, 1 linguriță de oregano, câteva fire de pătrunjel, 50 gr de parmezan ras, sare și piper după gust.

Se pun pastele la fiert într-o oală cu apa pe trei sferturi și cu o linguriță rasă de sare. Se lasă la foc mediu, amestecând ușor și des până ce toate spaghetele au fost acoperite cu apă.

Între timp, se ia o tigaie în care se pun 2 linguri de ulei de măsline, ceapa tăiată solzișori și usturoiul tocat mărunt. Se lasă la sotat 2 minute, astfel încât uleiul să devină aromat. Se adaugă conserva de ton în tigaie și se mărunțește cu dosul furculiței. Se lasă 3 – 5 minute la foc mic, până când acestea dau impesia că fierb.

Spaghetele fierte se scurg, se clătesc cu apă rece pentru a elimina apa pastoasă de pe ele. Apoi se adaugă în tigaie, alături de ton, ceapă și usturoi. Se pune și sucul de roșii, se sărează și piperează după gust. Se pune capacul și se lasă la foc mic circa 10 minute, amestecând din când în când. Se ia de pe foc și se presară oregano peste paste, apoi se pune iar capacul.

După 5 minute, timp în care se aromează, spaghetele cu ton se pun în farfurie și se decorează cu parmezan ras și pătrunjel, în același mod se poate aroma și o mâncare de roșii cu ouă.

Cine a inventat pastele

Spaghetele sunt paste lungi, subțiri și cilindrice preparate din griș sau făină și apă. Spaghetele uscate italiene sunt făcute din griș de grâu dur, dar în afara Italiei, spaghetele pot fi făcute din alte tipuri de făină.

Spaghetele tradiționale au o lungime de 50 cm, dar în timpul celei de-a doua jumătăți a secolului XX, au câștigat popularitatea spaghetele mai scurte de 25 – 30 cm.
Cuvântul „ spaghete” provine de la cuvântul italian „spaghetti” care este pluralul cuvântului „spaghetto” ce reprezintă diminutivul cuvântului „spago” ce înseamnă „fir subțire”.

O legendă timpurie spune că Marco Poli este cel care inventat spaghetele. Se spune că el este cel care a introdus pastele pe teritoriul italian după o călătorie de explorare în Orient în a doua jumătate a secolului XIII.

Totuşi, chinezii nu agrează această legendă, deoarece într-un mormânt etrusc ce datează din anii 3000 î.Hr., s-au găsit urmele unui fel de mâncare asemănător cu spaghetele.

O altă teorie din istoria spaghetelor relatează că primele forme de fire lungi şi subţiri de aluat au fost realizate în Regatul Siciliei în jurul secolului al XII-lea. Popularitatea pastelor s-a extins în întreaga Italie după deschiderea fabricilor de paste, în secolul al XIX-lea, când a început producţia în masă a pastelor pentru piaţa italiană.

În Roma antică, există, de asemenea, referinţe la paste datând din secolul al III-lea î.Hr. Împăratul roman Cicero vorbea despre pasiunea lui pentru laganas. În acea epocă, romanii au produst instrumente şi maşini pentru dezvoltarea pastei pentru lasagna, care este diferită de spaghete.

Când grecii au fondat Napoli, sau Neapolis cum îl numeau ei, între secolele al VII-lea şi al VI-ea î.Hr. au adoptat un fel de mâncare pe care o făceau localnicii şi anume: o pastă de făină de orz şi apă, uscată la soare, căreia i-au pus numele makaria.

Mitologia greacă relatează despre invenţia unei maşinării ce realiza şnururi de aluat. Acest aparat a fost inventat de către zeul Vulcan, iar acele şnururi de aluat sunt considerate ca fiind primele spaghete inventate.

Dar indiferent cine a fost inventorul pastelor, chinezi, zei din mitologia greacă sau marii exploratori, pornind de la spaghetele cu ton până la noodles cu legume, putem spune că au contribuit toți într-o oarecare măsură.