Sos pentru cartofi prăjiți. Opțiunile de acasă

de: Ștefan L Condurache
17:32, 17 feb. 2022

Dacă la restaurante avem mereu o gamă variată de sosuri, ne gândim adesea când gătim, ce fel de sos pentru cartofi prăjiți am putea folosi.

Rețetele pentru cartofi prăjiți pot varia puțin, în funcție de cum s-a obișnuit fiecare. Dar atât pentru cartofii prăjiți făcuți clasic, cât și pentru cei ce se găsesc la diverse restaurante, preparați prin diverse tehnici de fierbere și înghețare pentru o crustă crocantă, se pot folosi cam aceleași sosuri.

Cartofii pot fi preparați atât clasic, simplii, cât și prin fierbere și congelare

Mujdei de usturoi. Gust clasic tradițional

Ne-am obișnuit deja de mult timp cu usturoiul mai în toate mâncărurile, iar acest lucru este doar unul bun. Pe lângă gustul plăcut pe care-l oferă, fiind puternic aromat, are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Mujdeiul are un gust mai diferit atunci când este făcut la mojar, chiar dacă apăsarea cu pistilul poate fi un pic mai dificilă.

După ce usturoii au fost zdrobiți bine de tot, puteți să îi tăiați înainte pentru a fi mai mici și a evita ca atunci când apăsați mai tare să sară cumva din mojar. Se poate adăuga puțină sare și ulei. Atenție la menținerea aceluiași sens atunci când faceți sosul de usturoi. Se poate tăia mujdeiul ca la maioneză și nu că ar modifica gustul, dar textura este alta. Când începe să se lege, se poate adaugă câte o lingură de smântână ca să fie totul omogen. Aici chiar puteți pune chiar mai multă dacă vă deranjează gustul prea puternic sau iute.

Sos de usturoi cu smântână pentru cartofi

Sos pentru cartofi prăjiți din roșii

Posibil ați văzut că peste tot în magazine există o mulțime de ketchup-uri și sosuri de roșii care în mod normal acasă când se încearcă ceva, iese un pic mai acrișor sau textura este diferită. Problema este întâmpinată des, dar asta se datorează faptului că în spate se află o rețetă diferită și o tehnică puțin mai specială.

Roșiile pentru a putea deveni așa gustoase și a forma acel sos, oarecum gros, trebuie să fie fierte mai întâi, nu foarte mult căci sunt deja peste 80% apă, mai mult opărite pentru a putea curăța coaja ce o înconjoară. Undeva la 5-10 minute în apă fierbinte ar trebui să fie destul, se poate observa chiar o modificare în aspectul roșiilor când sunt gata.

Roșiile trebuie doar călite, nu fierte foarte mult

Acum după ce au fost curățate, este nevoie de o strecurătoare cu găuri mici pentru a împiedica semințele din a trece mai departe, iar singurul lucru ce să treacă este „carnea” roșiilor. Acum când am obținut această cremă de roșii, se poate pune pe foc. Puteți adăuga puțin ulei dacă doriți, dar nu este obligatoriu. Cu cât stă mai mult pe foc cu atât va deveni mai gros sosul, identic ca și ketchup-ul sau sosurile din comerț.

Gustul dulce chiar provine de la zahăr așa că nu vă sfiiți în a îl folosi. Deja ați obținut un sos de roșii ca la un local select, dacă doriți să oferiți mai multă savoare acestui sos pentru cartofi prăjiți nu aveți decât să mai adăugați câteva condimente. Busuiocul, cimbrul, mărarul și rozmarinul pot fi decizii foarte bune, iar dacă doriți să fie picant, un ardel iute tăiat mărunt va da sosului exact ceea ce doriți.

Sos de roșii pentru cartofii prăjiți