Sorin Roșca Stănescu la BZI LIVE: „Cum Dumnezeu, o ţară ca România să ajungă în situaţia să importe mai mult de 60% din alimentele pe care mănâncă? Mă depăşeşte situaţia”
Luni, 13 martie 2023, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a discutat la BZI LIVE despre cum a ajuns banala ceapă să coste atât de mult, deși România este printre marii producători europeni. În același timp, agricultorii din zona de frontieră a României cu Ucraina se plâng că afacerile le sunt stricate de cerealele ieftine din Ucraina. Ei fie îşi vând recoltele la prețuri dezavantajoase, fie nu mai recoltează deloc.
Ceapa este elementul de bază al tuturor bucătăriilor din lume, cea mai consumată legumă din lume după roșie. În România spre exemplu, ceapa este a patra legumă consumată, după cartof, varză și roșie. Cu toate acestea, ceapa e utilizată în foarte multe feluri de mâncare, de la supe la sosuri sau garnituri (la ficățeii de pui, de pildă), etc.
„Trebuie să acţionăm în mod normal în două direcţii: în primul rând, să atenţionăm toate statele europene asupra faptului că grâul ucrainean este un produs al unei inginerii genetice şi că este neconform normelor europene… Pentru că ei au spus că au nevoie să exporte acest grâu în Africa, să nu moară Africa de foame. Şi acum văd că îl duc în UE.
Şi trebuie să atenţionăm UE asupra pericolului, dar şi aici nu ştiu de ce tergiversam lucrurile.. Ai într-adevăr putem vorbi despre domnul ministru Daea, după ce facem o analiză la sânge a graului contaminat ucrainean. Şi dacă se constată că aşa stau lucrurile, atunci trebuie să fim foarte fermi în raport cu celelalte state europene şi în orice caz, noi să consumăm acest grâu contaminat”, a spus jurnalistul Sorin Roșca Stănescu.
Sorin Roșca Stănescu la BZI LIVE
Nașul presei din România, seniorul-jurnalist Sorin Roșca Stănescu a discutat la BZI LIVE despre creșterea prețurilor la banala ceapă, în condițiile în care România se află în top 10 producători de ceapă în Europa. Iar aici trebuie să precizăm că nu doar în România este o criză a cepei, ci în întreaga Uniune Europeană.
Totodată, ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat de curând că nu a văzut o creștere a prețurilor la alimente și că acestea ar trebui să scadă pentru că Guvernul a scăzut preţurile la energie şi la gaze. În ceea ce privește scumpirea kilogramului de ceapă, Petre Daea spune că este cauzată de o „atitudine temporară”.
„A doua cale pe care o avem este să solicităm UE acordul pentru a taxa, la fel cum procedăm cu toate celalte mărfuri, grâul ucrainean. Sau dacă nu se doreşte taxarea grâului ucrainean, atunci UE să ne plătească despăgubiri.
Pentru mine este un mister. Am o grădină foarte mică, vreo 200 metri pătraţi.. Şi m-am dus şi mi-am cules ceapă, şi am mâncat pâine prăjită cu unt şi cu ceapă de la mine din curte. Lăsând gluma la o parte, o suprafaţă foarte mică, eu nu sunt agricultor, sunt un orăşean, şi îmi produc toate roşiile de care am nevoie… Eu sunt un mare consumator de roşii din astea româneşti, fac sucuri.. Şi de abia aştept să îmi pun iar răsaduri. Deci am de toate. De jur împrejurul casei, de-a lungul unor garduri şi în nici un caz în faţa casei.
Deci eu, o bună parte din hrana mi-o produc ecologic, cu mâna mea. Cum Dumnezeu, o ţară ca România să ajungă în situaţia să importe mai mult de 60% din alimentele pe care mănâncă? Mă depăşeşte situaţia”, a conchis jurnalistul Sorin Roșca Stănescu.