Sorin Cîmpeanu, modificări în educație: „Vom lansa o serie de teste de antrenament”
Luni, 25 ianuarie 2021, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că se vor introduce noi modificări în educație. El este de părere că programa examenelor naţionale va trebui corelată cu realităţile din educaţie și, tocmai de aceea, se vor introduce o serie de teste de antrenament, pentru a vedea care sunt rezultatele.
„Programa de examen va trebui să fie corelată cu realităţile din educaţie. Pentru asta avem nevoie de rezultatul testelor, avem nevoie să identificăm unde sunt problemele şi avem nevoie de o adaptare a tematicii de examen care să fie cunoscută din timp. Pentru asta vom lansa o serie de teste de antrenament, vom vedea care sunt rezultatele. Ne vom apleca cu maximă atenţie asupra corelării programei pentru examenele naţionale – Evaluare Naţională şi Bacalaureat – şi vom anunţa acest lucru din timp”, a spus Cîmpeanu, la Digi FM, potrivit Agerpres.ro.
Sorin Cîmpeanu, modificări în educație: „ Nu trebuie să avem o generaţie pierdută”
El a subliniat că Ministerul Educaţiei îşi asumă responsabilitatea încheierii situaţiei şcolare în acest an şi organizarea examenelor naţionale.
„În niciun caz nu trebuie să avem o generaţie pierdută. Acest lucru este inacceptabil. În acelaşi timp, nu are niciun sens să nu recunoaştem că această pandemie a adus pierderi mari în sistemul de educaţie nu numai în România, în orice stat european şi nu numai la nivel european. (…) Generaţie pierdută sub nicio formă nu va trebuie să existe. (…)
Ministerul Educaţiei îşi asumă responsabilitatea încheierii situaţiei şcolare în acest, îşi asumă organizarea examenelor naţionale”, a menţionat Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu: „Este nevoie de prezență fizică la ore“
Ministrul Educației a precizat că se pregătește o ordonanță de urgență care să prevadă recuperarea orelor pierdute de elevi în timpul cursurilor online. Sorin Cîmpeanu susține că pierderile generate de predarea online sunt evidente și mari.
„Am estimat un număr mediu de ore de pregătire remedială de cinci ore pe săptămână pentru aceia care au nevoie, pentru care cadrele didactice vor decide că pierderile se pot compensa prin cinci ore pe săptămână vreme de 16 săptămâni, pentru că atât durează programul pe care dorim să-l iniţiem prin Ordonanţă de Urgenţă. 16 săptămâni începând din februarie pentru cei care revin la şcoală şi – o nuanţă importantă – ce ai pierdut din cauza predării online nu are rost să încerci să recuperezi tot prin predare online, e nevoie de prezenţă fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu: „Şi în scenariul vede, şi în cel galben şi în cel roşu, grădinţele rămân dechise”
Ministrul Sorin Cîmpeanu a fost invitat în cadrul unei emisiuni televizate, acolo a trebuit să răspundă la o serie de întrebări, una dintre ele fiind:
„În perioada în care nu s-a permis prezenţa copiilor în grădinţele de stat, grădiniţele private şi-au continuat activitatea prin schimbarea statutului acestora în after-school. S-a demonstrat că accesul fizic al copiilor în grădinţe nu a produs efecte negative din punct de vedere medical. De ce se menţin restricţiile în grădiniţele de stat?”, a interpelat moderatorul
Sorin Cîmpeanu a oferit următorul răspuns:
La această întrebare, răspunsul este foarte clar. Şi în scenariul vede, şi în cel galben şi în cel roşu, grădinţele rămân dechise, pentru că cel mai greu este să lucrezi cu elevii de clasele I-IV şi în grădinţă. Nu spun că este uşor să lucrezi în gimnaziu, liceu sau în universitar online, dar în grădinţie şi în clasele I-IV este cel mai greu de imaginat, cum ai putea fi eficient, să îl înveţi pe un copil să facă litere online”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.