Sorin Cîmpeanu, după ședința cu președintele României: „Nu vor fi restricții suplimentare pentru reluarea școlii”
Joi, 8 aprilie 2021, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a luat parte la o ședință alături de președintele României, Klaus Ionannis. În cadrul unei emisiuni de pe Antena 3, ministrul a precizat concluziile la care s-a ajuns în ceea ce privește școlile, dar și în legătură cu îmbunătăţirea sistemului de învățământ.
Sorin Cîmpeanu a explicat că, în urma discuțiilor purtate astăzi, s-a luat în calcul revenirea la scoală cu prezența fizică dar şi reevaluarea aptitudinilor manageriale ale directorilor de școli din România.
„S-a discutat despre susținerea sistemului de educație, de susținerea revenirii la școală cu prezență fizică pentru toți elevii de îndată ce situația epidemiologică o va permite. În data de 4 mai, reluarea cursurilor se va face după scenariile deja șah cunoscute verde, galben, roșu. Nu vor fi restricții suplimentare pentru reluarea școlii.
Sorin Cîmpeanu, după ședința cu președintele României: „Este nevoie de o conducere profesionistă în școlile din România”
Ministerul Economiei a precizat că școlilor din România le este necesară o conducere profesionistă. De aceea, doar cei care vor obține nota șapte la concurs vor avea posibilitatea să fie directorii școlilor din România.
De asemenea, un alt punct important este acela al guvernanţei școlilor. Este nevoie de o conducere profesionistă în școlile din România.
Trebuie accelerat procesul de organizare al concursului, mai exact un examen național, în urma căruia să fie selectați acei profesori care au cu adevărat aptitudini manageriale.
Acei profesori care vor lua cel puțin nota șapte la acel concurs, doar aceia vor avea posibilitatea să fie directorii școlilor din România”, a spus Sorin Cîmpeanu la Antena 3.
Sorin Cîmpeanu, despre numărul de teste antigen rapide puse la dispoziția școlilor: „Un insucces major”
Recent, ministrul a declarat că în cele opt săptămâni de şcoală (începând din 8 februarie), au fost folosite mai puţin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziţie pentru testarea în şcoli. Sorin Cîmpeanu spune că acest lucru reprezintă un „un insucces major”.
„Două au fost cauzele acestui insucces major: 1. Lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide.2. Acest tip de teste sunt considerate de foarte mulţi părinţi ca fiind „invazive”/ traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, părinţii nu şi-au dat acordul pentru testarea în acest fel. Soluţia este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele două neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical şi reticenţa părinţilor cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori). Testele antigen rapide rămase (peste 1 milion) ar putea fi redirecţionate pentru testarea adulţilor”, a scris pe Facebook ministrul Cîmpeanu.
El a completat că „achiziţia acestor teste non-invazive trebuie făcută de entităţi cu competenţă în domeniul medical”, deoarece Ministerul Educaţiei nu are competenţe şi atribuţii pentru achiziţia niciunui tip de test medical.
„De aceea, mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătăţii (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătăţii) pentru implicare în vederea asigurării unei protecţii sanitare corespunzătoare în şcolile din România”, subliniază ministrul Educaţiei.
Luni, 29 martie, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunțat că testele din salivă pentru şcoli trebuie achiziţionate de Ministerul Educaţiei.
„Testele din salivă sunt foarte uşor de folosit, sunt deja aprobate în România. ANMDR a aprobat mai multe teste în România. Achiziţia, dacă vorbim de şcoli, trebuie făcută de către Ministerul Educaţiei. Ministerul Sănătăţii nu are, conform legii, nici această atribuţie, nici această responsabilitate de a face achiziţii pentru şcoli”, a spus Voiculescu la Parlament.