Sorin Cîmpeanu, despre relaxarea măsurilor în unităţile de învăţământ

de: BZI.ro
17:04, 31 ian. 2022

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a dat din nou exemplul Franţei când vorbea de adaptarea regulilor în şcoli în pandemia COVID-19.

Oficialul a spus că Franța a renunțat recent la regulă pe care România a implementat-o din 17 ianuarie, aceea că o clasă se închide la trei cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 într-un anumit număr de zile, potrivit edupedu.ro.

Cîmpeanu a spus că chiar dacă sunt opt copii infectați într-o clasă, elevii sunt izolați și „școala merge mai departe”.

Întrebat dacă se pregătește o relaxare a regulilor în vigoare, ministrul nu a negat.

„Uitați-vă la state precum Franța, care a funcționat luni de zile cu regulă „la trei cazuri apărute într-o clasă, se suspendă prezența fizică în acea clasă”.

De două săptămâni a renunțat la această regulă, apropo de relaxarea măsurilor (…). Este vorba despre o țară care are 400.000 de infectări zilnic. În Franța dacă apar 5-6-7-8 cazuri de copii infectați, acei copii infectați rămân izolați și școala merge mai departe”, a spus Cîmpeanu.

Întrebat dacă vorbeşte cu ministrul Sănătăţii despre schimbarea regulilor, oficialul a replicat:

„Nu e vorba de o relaxare care să privească numai școlile. (…) Atunci când estimezi că 60% din populația Uniunii Europene, unii estimează mai mult, alții spun că într-un an de zile cu toții vom trece peste prin această boală, trebuie să iei măsuri adecvate. Nu mai este atât o problemă sanitară, cât este o problemă economică și socială”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul educației, despre testele de salivă din școli

Ministrul educației consideră că abia acum putem vedea eficiența testării de 2 ori pe săptămână a elevilor și profesorilor, deoarece pentru 2000 din 5000 de teste antigen s-au confirmat rezultatele pozitive la PCR, a spus Sorin Cîmpeanu luni, în Parlament.

Săptămâna trecută s-a reluat testarea copiilor, după ce au fost distribuite în școli 10 milioane de teste salivă. Pentru o zi de testare e nevoie de 3,2 milioane de teste, iar într-o săptămână sunt distribuite în total 6,4 milioane pentru elevi și profesori, pentru că se face testarea de 2 ori pe săptămână.

Ministrul educației a spus luni că din 5000 de teste antigen raportate pozitiv, aproape 2000 s-au confirmat la PCR. El a adăugat că se impune responsabilitate în raportarea acestor teste.

“Fac un apel la responsabilitatea raportării acestor teste. Am constatat o îmbunătăţire a procesului, în sensul în care, în ultimele zile, din 5.000 de teste pe bază de salivă care au fost pozitive aproape 2.000 au fost validate prin teste PCR. Înseamnă că s-a creat o obişnuinţă, a fost mai greu la început, se poate înţelege lucrul acesta şi creşte şi responsabilitatea raportării acestor rezultate”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

De subliniat, numărul celor care fac teste nu se raportează, ci doar rezultatele pozitive sunt declarate. Așadar, nu există o evidență oficială din care să reiasă eficiența testării. Se cunoaște doar numărul testelor pozitive, dar nu se știe câți copii și profesori se testează într-adevăr într-o săptămână și câte dintre cele 6,4 milioane de teste sunt folosite.

Ministerul Educației a anunțat vineri că aproape 27 de mii de elevi și peste 7.300 de profesori și angajați sunt pozitivi cu SARS-CoV-2.