Sondaj CURS – Cine intră în turul II la alegerile prezidențiale. Pentru locul secund este o bătălie extrem de strânsă
Un sondaj realizat de CURS relevă date interesante pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Prezidențiabilul PSD, Marcel Ciolacu, este mare favorit să ajungă în turul II, dar pentru locul secund este o bătălie extrem de strânsă între Nicolae Ciucă și George Simion.
Conform sondajului CURS, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, Marcel Ciolacu ar obține 28% și ar câștiga detașat primul tur.
Pentru locul secund este o bătălie extrem de dură, Nicolae Ciucă și George Simion fiind la egalitate cu 17%.
Alegătorii trebuie sa fie convinși că votând Nicolae Ciucă, de fapt, vor vota un Klaus Iohannis, dar mai slab pregătit. Să voteze statului paralel, dacă cetățenii nu s-au săturat 10 ani de Iohannis și vor să continue cu Nicolae Ciucă sunt liberi să o facă.
Pe locul 4 se clasează Elena Lasconi, cu un scor de 12%, în timp ce Mircea Geoană ar obține doar 9%.
Liderul UDMR ar obține 5%, un scor similar cu cel al independentului Cristian Diaconescu. În acest clasament îi mai regăsim pe europarlamentarul Cristian Terheș (4%) și candidatul PMP-Forța Dreptei, Ludovic Orban, cu 2%.
Cine intră în turul II
La întrebarea „Cine credeți că ar intra în turul II al alegerilor prezidențiale?”, Marcel Ciolacu conduce detașat cu 49%.
În ciuda faptul că sunt cotați cu un scor egal în primul tur, Nicolae Ciucă (17%) este văzut cu șanse mai mari de a intra în turul II față de George Simion (13%).
În ceea ce privește ceilalți candidați, Elena Lasconi cu 8% și Mircea Geoană cu 7% sunt destul de departe de a intra în turul II.
De asemenea, în ceea ce privește popularitatea partidelor, PSD ar obține 32%, în timp ce PNL ar obține 20%, pe locul trei este AUR, cu 15%.
Metodologie
Universul de eșantionare: populația adultă rezidentă în România.
Volumul eșantionului: 1067 respondenți, votanți în vârstă de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: probabilist, multustadial, stratificat
Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%
Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților
Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS
Datele au fost ponderate în funcție de vârsta electoratului
Perioada de realizare: 30 Octombrie – 5 Noiembrie