Sondaj BCS: Care sunt cei doi favoriți pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale
Un sondaj de opinie comandat de Newsweek relevă că actualul lider al Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, ar putea câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit acestor date, Ciolacu și Nicolae Ciucă, liderul Partidului Național Liberal (PNL), se vor înfrunta în turul al doilea.
Marcel Ciolacu conduce cu 27,1%, urmat de Nicolae Ciucă la 17,7%.
Întrebarea din sondaj a fost directă: „Pe 24 noiembrie vor avea loc alegeri prezidențiale. Cu ce candidat veți vota în primul tur de scrutin?” Rezultatele arată că Marcel Ciolacu este preferat de 27,1% dintre respondenți, în timp ce Nicolae Ciucă îl urmează cu 17,7%.
Alți candidați prezidențiali se află pe următoarele poziții, după cum urmează:
Elena Lasconi, candidatul surpriză și primar al municipiului Câmpulung, cu 14,3%.
George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), cu 11,9%.
Mircea Geoană, fost ministru de externe și diplomat, cu 7,6%.
Călin Georgescu, candidat controversat din tabăra naționalistă, cu 5,8%.
Cristian Diaconescu, cunoscut pentru experiența sa diplomatică, cu 4,9%.
PSD și PNL, majoritare în opțiunile pentru alegerile parlamentare
Pe lângă datele despre alegerile prezidențiale, sondajul a evaluat și intențiile de vot pentru alegerile parlamentare, programate pentru 1 decembrie. PSD și PNL, partidele dominante ale scenei politice, ar urma să obțină împreună peste 50% din voturi, o situație ce ar putea facilita o continuare a colaborării politice.
Conform sondajului, distribuția voturilor pentru parlament este următoarea:
PSD: 35%
PNL: 21,6%
USR: 16,1%
AUR: 12,4%
UDMR: 6,7%
SOS România: 3,3%
Metodologia sondajului
Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.157 de persoane cu drept de vot și domiciliul stabil în România, excluzând persoanele aflate în străinătate și cele instituționalizate. Rezultatele sunt considerate reprezentative pentru structura socio-demografică a României și au o marjă de eroare de +/- 2,9%, ceea ce înseamnă că, din 100 de eșantioane similare, 95 ar produce rezultate comparabile.