Somon sălbatic sau de crescătorie? Care este mai sănătos și de ce?
Chiar dacă nu ar trebui să fie o dilemă între somon sălbatic sau de crescătorie, aceasta există. Care este de fapt mai sănătos pentru organism și mai gustos? Află în rândurile următoare.
Somon sălbatic sau de crescătorie? Cu toții ne-am întrebat care este diferența și care ar fi mai bun. Răspunsul este unul mai complicat; unii spun că somonul de la crescătorie este mai „curat”, pe când alții zic că cel sălbatic este mai sănătos. Somonul sălbatic are avantaje nutriționale, dar el poate avea și contaminanți mai mari decât cei din crescătorie, în timp ce cei din crescătorie pot avea coloranți artificiali și să fie hrăniți cu grăsimi.
Somon sălbatic sau de crescătorie
Somonul sălbatic adus de la captură are mult mai multe proteine și mai puține grăsimi decât somonul din crescătorii. De asemenea, conține astaxantină, un compus organic care ajută la sănătatea inimii și la artrită, dar și un conținut mai mare de vitamina E și omega 3. Deci, ar fi de preferat.
Din păcate, prețul este mult mai mare față de cel de la crescătorie și este destul de rar să-l găsești în supermarket-uri și să nu fie congelat. Somonul care se găsește în mai toate magazinele este de obicei cel crescut industrial.
O diferență între aceste două tipuri de somon este și gătitul. Dacă somonul de crescătorie este mai fraged și se gătește mai repede din cauza nivelului mai mare de grăsime și a substanțelor chimice administrate, cel capturat sau sălbatic este mai dens și mai uscat, având un conținut mai slab de grăsimi. Avantajul este că, dacă totuși nu vrem să dăm foarte mulți bani, dar totuși vrem să consumăm somon sălbatic, putem să-l găsim gătit sau conservat, fie marinat, afumat sau la conservă. De obicei, pe etichetă o să găsiți că este scris că acesta este sălbatic și provine dintr-o zonă FAO, de unde a fost pescuit.
Somonul de crescătorie este cu antibiotice
Somonul de crescătorie, din păcate, este colorat artificial prin includerea de hrană sau furaje cu anumiți carotenoizi care s-au demonstrat a fi carcinogeni pentru om. Având o hrană diferită față de somonul sălbatic, cel mai probabil aceștia au în carne un conținut mare de reziduuri de antibiotice, dar și pesticide sau alte substanțe chimice folosite pe ei pentru a putea supraviețui în crescătorii. Grăsimea din ei nu este aceeași cu grăsimea celui sălbatic, având un raport de uleiuri precum omega 3 sau omega 6 mult mai slab, aproape inexistent.
La somonul sălbatic, ei provin din alge și plancton. La cei din crescătorii, provin artificial din tipul de hrană pe care îl mănâncă, care este furajer și este de obicei sub formă de pelete, conținând cereale, făină de pește, dar și soia sau alte reziduuri de plante. De asemenea, există și antibiotice care sunt injectate în cei crescuți în captivitate pentru a forma imunitate la boli. O altă problemă mai este și nivelul de mercur. Acest metal greu se găsește în concentrație mult mai mare în cei crescuți în captivitate, pe când în cei sălbatici este aproape inexistent.
Somonul sălbatic are în jur de 115 calorii per 100 de grame, pe când cel de crescătorie are dublu, 220 de calorii pe 100 de grame.
Somon sălbatic sau somon de crescătorie? Somonul sălbatic este mult mai sănătos din toate punctele de vedere, dar cu toate acestea și prețul este mult mai mare.