De ce somnul REM este atât de important dupa 60 de ani
Somnul REM, esential dupa 60 de ani. Stim ca somnul de proasta calitate este asociat cu un risc crescut de hipertensiune si boli cardiovasculare, obezitate, diabet de tip 2, dar si depresie si anxietate. De asemenea, s-a demonstrat ca creste riscul de mortalitate la bufnitele de noapte. Un nou studiu de aceasta data releva ca lipsa somnului profund este asociata cu un risc crescut de mortalitate.
Somnul REM, perioada în care visam, este esentiala dupa 60 de ani. Cercetatorii de la Universitatea Stanford (California) au urmarit 1.600 de barbati, în medie de 76 de ani, timp de doisprezece ani. Ei au analizat, de asemenea, rezultatele unui alt studiu care a analizat timp de douazeci si unu de ani 1.400 de barbati si femei în vârsta de 52 de ani în medie. Concluziile lor ? Somnul REM pare a fi un predictor de încredere al mortalitatii. Deci, pentru fiecare reducere de 5% a somnului REM, oamenii de stiinta raporteaza o rata a decesului în crestere de la 13 la 17%.
În aceasta faza a somnului paradoxal, exista o activitate cerebrala intensa în timpul careia datele obtinute în timpul zilei sunt procesate. De aici si importanta sa în rândul persoanelor în vârsta. Prin urmare, nu se pune problema sa considerati ca insomnia este normala si nu grava dupa 60 de ani.