Somnul la nou-nascuti

de: Magda Olteanu
00:00, 03 dec. 2007

• In primele saptamani de viata, un bebelus doarme aproximativ 17 ore • „Daca parintii vor sa il determine pe copil sa doarma noaptea trebuie sa ii faca un program de somn. Fiecare mama ar trebui sa observe cand copilul este obosit, daca se freaca la ochi, se trage de ureche, semne ca ii este somn si trebuie asezat in patut. In primele 8 saptamani de viata, copilul nu este capabil sa stea treaz mai mult de doua ore neintrerupt. Bebelusii trebuie invatati sa faca diferenta dintre zi si noapte. Recomandam mamelor sa faca acest lucru cand copilul are varsta de doua saptamani”, a declarat dr. Solange Rosu • Dupa sfatul medicului, cel mai indicat este ca bebelusul sa fie lasat sa doarma singur, intr-un patut aproape de cel al parintilor

Medicii de specialitate sustin ca un nou-nascut doarme aproximativ 17 ore in primele saptamani de viata si cate 15 ore la 3 luni, iar parintii nu trebuie sa se alarmeze. Dupa sfaturile medicilor, bebelusul trebuie sa doarma pe spate, temperatura camerei sa fie de aproximativ 18 grade Celsius, iar mama trebuie sa se asigure ca bebelusului nu ii este nici prea rece, nici prea cald. Pentru a constata acest lucru, mama trebuie sa puna mana pe abdomenul copilului si daca este prea fierbinte sa indeparteze patura cu care este invelit, iar daca este prea rece sa mai adauge una. Medicii afirma ca este normal ca mainile si picioarele micutului sa fie reci. „In primele 6 luni de viata, bebelusul trebuie sa doarma intr-un patut aproape de cel al parintilor. Unii nou-nascuti dorm toata noaptea incepand cu a 7-a saptamana de viata, iar altii abia la 6 luni sau chiar mai tarziu ajung la acest somn. Daca parintii vor sa il determine pe copil sa doarma noaptea trebuie sa ii faca un program de somn. Fiecare mama ar trebui sa observe cand copilul este obosit, daca se freaca la ochi, se trage de ureche, semne ca ii este somn si trebuie asezat in patut. In primele 8 saptamani de viata, copilul nu este capabil sa stea treaz mai mult de doua ore neintrerupt. Bebelusii trebuie invatati sa faca diferenta dintre zi si noapte. Recomandam mamelor sa faca acest lucru cand copilul are varsta de doua saptamani. In timpul zilei, cand copilul este alert, mama ar trebui sa se joace cu el cat mai mult si nu trebuie redus zgomotul produs de televizor, telefon. Daca atunci cand este hranit copilul incearca sa adoarma, trebuie trezit. Noaptea, camera lui trebuie luminata slab, sa se evite orice zgomot si mama sa vorbeasca cat mai putin cu copilul. Nu peste mult timp copilul va percepe diferenta dintre zi si noapte si va invata sa doarma mai mult noaptea”, a declarat dr. Solange Rosu, seful Unitatii de Primire Urgente din cadrul Spitalului Sf. Maria.

Bebelusul invata cum sa doarma

Medicii recomanda parintilor sa lase bebelusul sa doarma singur. Acest lucru este posibil cand nou-nascutul are 8 saptamani. Parintii pot sta cu micutul pana acesta adoarme, dar trebuie sa fie aproape cand se trezeste pe timpul noptii. „Este foarte important cum il obisnuiesti sa adoarma. De obicei, parintii cred ca ceea ce fac in primele zile nu il afecteaza in nici un fel pe copilul lor, dar nu este asa. Bebelusii invata cum sa adoarma. Daca parintii il vor tine in brate pana adoarme in fiecare seara in primele 8 saptamani, copilul va astepta acest lucru si in continuare, iar daca il vor lasa singur, bebelusul se va astepta ca de fiecare data sa se intample asa. De aceea, sfatul nostru este sa nu fie hranit pana adoarme. Strategia trebuie adoptata in fiecare seara”, a spus medicul Rosu.

Program fix de alaptat

Medicii pediatri afirma ca somnul bebelusului nu ar trebui sa fie tulburat. Singurul motiv pentru care acestia se trezesc in timpul noptii este ca trebuie sa se hraneasca. Copilul isi poate forma un program de somn inca de la varsta de 5 saptamani. „Atunci cand copilul adoarme singur este foarte bine ca parintii sa reactioneze la ce face cand se trezeste, fie ca acest lucru se intampla ziua sau noaptea. Programul de alaptat trebuie sa fie fix. Atunci cand se trezeste, copilul trebuie calmat cu vocea mamei, dar sa treaca un anumit interval de timp. Bebelusul trebuie ajutat sa nu depinda de mama si nu trebuie lasat sa planga pana cand va adormi, dar nici mama sa nu ii sara in ajutor la primul scancet. Mama trebuie sa astepte cateva minute ca sa isi dea seama daca este intr-adevar suparat si treaz si apoi poate fi calmat fara a fi scos din patut. In aceste momente, copilul poate fi mangaiat sau sa vorbesti cu el. Pentru inceput, mama va merge la el o data la cateva minute, dar trebuie obisnuit sa vorbesti cu el si din afara camerei. Astfel, programul de somn se poate intretine cu calm si afectiune”, a declarat medicul Solange Rosu.