Somnolența în timpul zilei tripleaza riscul de demență

de: BZI.ro
09:15, 24 aug. 2020

Somnolența în timpul zilei genereaza demență. Pentru a limita riscul de a suferi de boala Alzheimer, este mai bine să nu dormi prea des în timpul zilei, mai ales daca ești vârstnic. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu realizat de Școala de Sănătate Publică Bloomberg de la Universitatea Johns Hopkins din Statele Unite.

Știm deja că somnul de proastă calitate poate promova dezvoltarea bolii Alzheimer, în timp ce, dimpotrivă, o noapte odihnitoare, o dietă sănătoasă și practicarea regulată a exercițiilor cognitive sunt mijloace de prevenire.

Un nou studiu american arată că somnolența excesivă în timpul zilei are efecte negative.

Somnolența în timpul zilei genereaza demență

Studiul a urmarit mii de participanți, incluzând peste 120 de persoane cu somnolență în timpul zilei sau somn de zi.

Cercetătorii au descoperit un risc de trei ori mai mare al depunerilor de beta-amiloide în creier la persoanele cu episoade de somnolență în timpul zilei sau pauze de somn. Cu toate acestea, știm că în boala Alzheimer există depozite de plăci beta-amiloide în neuroni.

Potrivit cercetătorilor, sunt posibile două ipoteze: somnolența în timpul zilei promovează depunerea acestei proteine, beta-amiloid, în creier.

A doua ipoteză este că această somnolență în timpul zilei sau această nevoie de a trage un pui de somn se datorează apneei obstructive de somn. Cercetătorii sugerează tratarea oricarei tulburari de somn pentru a preveni demența.