Somație greșită privind vaccinarea: Se încheie vaccinarea cadrelor medicale în loc de închiderea programării!

de: Cristian ZAVASTIN
12:16, 08 ian. 2021

O somație greșită privind vaccinarea anti-COVID-19 a creat haos printre managerii de spitale, dar ș iprintre cadrele medicale.

Un angajat de la Ministerul Sănătății a somat spitalele să încheie vineri, 8 ianaurie, prima etapă a vaccinării, în condițiile în care trebuie să se încheie doar programările în vederea vaccinării personalului medical.

O altă adresă rectificativă a fost trimisă ulterior.

Valeriu Gheorghiță a cerut trimiterea somației

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a cerut oficial Ministerului Sănătății să trimită o adresă către centrele de vaccinare, prin care să le anunțe că trebuie ca până vineri să încheie programările cadrelor medicale pentru vaccinare.

Un angajat al Ministerului Sănătății a înțeles însă greșit mesajul, astfel că la managerii de spitale a ajuns notificarea că vineri, la ora 20.00, trebuie încheiată vaccinarea cadrelor medicale, nu programarea, așa cum transmisese coordonatorul campaniei.

Greșeala reparată la cererea lui Valeriu Gheorghiță

Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că a sesizat această greșeală și că la ședința zilnică cu reprezentanții centrelor de vaccinare din județe a atras atenția că este vorba de o eroare. Potrivit lui Gheorghiță, trimiterea acestei adrese nu înseamnă că nu se mai pot face programări pentru cadrele medicale și după această dată.

Autoritățile din România vor ca prima etapă să se încheie cât mai repede, astfel încă din 15 ianuarie să poată începe a doua etapă, când vor fi vaccinate persoanele din centrele sociale și persoanele cu activități esențiale, peste cinci milioane de oameni.

Cine va fi vaccinat în etapa a doua

Etapa a doua de vaccinare include populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.

Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 7 ianuarie, este următoarea:

– Număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore, prima administrare) – 17.846.

– Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020, prima administrare) – 76.400.

– Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 62 reacții comune și minore, dintre care: 27 reacții de tip local; 35 reacții generale;

– Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 264 reacții comune și minore, dintre care: 119 reacții locale cu durere la locul injectării; 145 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, anxietate, alergii de tip urticarie). Alte 5 reacții sunt în curs de investigare.

17.550 doze de vaccin ajung la Iași

Dintre cele 150.000 de doze de vaccin care au ajuns miercuri, 6 ianuarie, în România, la Centrul Regional de Distribuţie Iaşi vor fi trimise 17.550 doze.

Dozele de vaccin venite miercuri vor fi transportate la centrele regionale de distribuție, de unde vor pleca mai departe către centrele de vaccinare. Ele vor începe să fie administrate în paralel cu vaccinurile sosite în tranșa a doua, anunță Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea.

Cea de-a treia tranşă de vaccin de la Pfizer BioNTech, constând în 150.150 doze, a sosit miercuri în România pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara. Transportul a fost asigurat de firma producătoare, inclusiv în momentul transportului la sol, potrivit unui comunicat de presă CNCAV. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă, se mai arată în comunicat.