Soluții pentru mâncărimea pielii: 8 remedii naturiste cu efect garantat

de: Bianca Rebegea
12:04, 03 nov. 2021

Mâncărimea pielii poate apărea din mai multe cauze: ciupituri de insecte, anumite medicamente, temperaturi extreme, stres, transpirație excesivă și chiar boli hepatice. De aceea, aveți nevoie de soluții eficiente pentru ca mâncărimea pieleii să nu vă mai dea bătăi de cap.

Mâncărimea pielii sau, în termini medicali, pruritul, este o senzație neplăcută, ce poate apărea în orice zonă a corpului. Unele boli sistemice provoacă prurit, a cărui intensitate variază de la o senzaţie uşoară de mâncărime la o veritabilă suferinţă. Însă, de cele mai multe ori, mâncărimea este asociată cu o afecțiune cutanată, ce poate fi provocată de pielea uscată, de unele evoluţii endocrine în sarcină şi menopauză, de afecţiuni ale pielii, de la dermatită atopică, la erupţii provocate de un medicament, de la urticaria de origine alimentară sau alergică, la psoriazis, boli hematologice sau de îmbătrânire a pielii.

Soluții naturiste pentru mâncărimea pielii

Pentru ameliorarea senzației de mâncărime, aveți nevoie de cele opt remedii naturiste, cu efect garantat. Acestea sunt: uleiul de cocos, bicarbonatul de sodiu, aloe vera, uleiul de arbore de ceai, ceaiul verde, turmericul, ghimbirul și baia cu ovăz.

Uleiul de cocos

Acest ulei hidratează pielea, ameliorând în același timp senzația de mâncărime. De asemenea, uleiul de cocos are și proprietăți antimicrobiene, care au rol protector. Aveți grijă ca uleiul să fie de proveniență organică! Încălziți-l ușor între degete și aplicați-l pe zona care vă supără. Lăsați-l să acționeze câteva ore sau chiar peste noapte.

Bicarbonatul de sodiu

Fiindcă bicarbonatul de sodiu este alcalin, reduce pruritul imediat după ce este aplicat. Tot ce trebuie să faceți este să realizați o pastă dintr-o linguriță de bicarbonat de sodiu și câteva picături de apă și să aplicați un strat din acest amestec de două ori pe zi.

Aloe vera

Aloe vera este o plantă bogată în vitamina E, fapt ce calmează mâncărimea și îți conferă o piele sănătoasă.

Uleiul de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este antiinflamator și antibacterian, ceea ce duce la reducerea inflamației de la nivel cutanat. El se aplică direct pe piele și se lasă să acționeze. Aveți grijă că acest ulei ar putea crea arsuri, dacă este aplicat pe o piele sensibilă. De aceea, aplicați-l în cantități mici și nu acoperiți zonele.

Ceaiul verde

Ceaiul verde conține polifenoli, substanțe ce reduc inflamația. De asemenea, datorită proprietăților antioxidante și antihistaminice, mâncărimea va dispărea și nu va exista risc de infecții. Puteți prepara o infuzie, pe care să o aplicați pe zona cu probleme, imediat după ce s-a răcit.

Turmericul

Turmericul conține un compus activ ce poartă denumirea de curcumină. Acesta are efecte antiinflamatoare, antioxidante şi antihistaminice, fiind un remediu eficient pentru mâncărime. Astfel, adăugați o linguriță de turmeric într-un pahar cu apă ți beți acest amestec de două ori pe zi.

Ghimbirul

Ghimbirul are rolul de a purifica organismul și de a stimula circulația sângelui. În acest fel, este ameliorată senzația de mâncărime. Puteți amesteca o linguriță de ghimbir ras cu miere, pe care să o consumați ca atare sau să o dizolvați într-un pahar cu apă.

Baia cu ovăz

Umple cada cu apă călduță și adaugă o cană de tărâțe sau fulgi de ovăz. Stați în apă cel puțin 20 de minute, iar mâncărimea va dispărea.