Soluție de piatră vânătă pentru roșii: Cum se prepară și când se poate folosi
Pentru a se dezvolta sănătos, roșiile au nevoie de apă, soare și un sol curat. O temperatură prea ridicată, un soare puternic sau ploile din abundență pot afecta roșiile, ducând chiar către uscarea acestora.
Boala specifică acestor plante, și anume căderea răsadului, poate fi prevenită dacă preparați o soluție de piatră vânătă pentru roșii. Stropind plantele cu acest amestec, petele brune care apar pe frunze, dar și pe fructe, sunt înlăturate. În rândurile următoare veți afla când se stropesc roșiile cu piatră vânătă (sulfat de cupru).
Ce este piatra vânătă
Piatra vânătă, cunoscută și sub numele de sulfat de cupru, este unul dintre cele mai vechi fungicide folosite în agricultură. Cu siguranță ai auzit de acest tratament, dacă ai bunici la țară.
Piatra vânătă este de culoare albastră și este o sare a cuprului, în reacție cu acidul sulfuric. De asemenea, piatra vânătă era utilizată și pentru a prepara zeama bordaleză, în combinație cu hidroxidul de calciu sau varul stins.
Sulfatul de cupru mai este folosit ca și germicid mordant pentru piele și textile, dar și ca pigment în acoperiri galvanice. Totodată, este întrebuințat ca reactiv în chimia organică, dar și în medicină și în industria petrolului.
Bine de știut este că piatra vânătă este autorizată pentru agricultura ecologică, fiind destinat eliminării carențelor de cupru, care pot duce la devoltarea diverselor boli ( de exemplu, mana).
Soluție de piatră vânătă pentru roșii: Mod de preparare și recomandări
Înainte de a vă stropi plantele cu piatră vânătă, este necesar să țineți cont de vreme: nu trebuie să fie vânt și nici ploaie.
De asemenea, tratamentul trebuie aplicat dimineața devreme sau după masă. Niciodată să nu stropiți plantele în timpul zilei, atunci când este foarte cald.
Vă recomandăm să folosiți pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă și ochelari de protecție, doarece piatra vânătă poate cauza iritații ale pielii, dar și ale ochilor.
Tratamentul se prepară astfel: o linguriță de piatră vânătă se amestecă într-un litru de apă; se amestecă foarte bine și se folosește un vermorel, pentru a aplica substanța pe roșiile din grădina voastră.
Primul tratament trebuie să aibă loc la 3-4 săptămâni, după plantarea răsadurilor. Acest fungicid are rolul de a proteja tomatele împotriva unor boli, precum: mana, rugina, antracnoza, pătarea frunzelor, mucegaiul frunzelor sau pătarea bacteriană a tomatelor. Atenție! Tratamentul trebuie aplicat și pe spatele frunzelor, pentru a-și dovedi eficiența.
Stropirea cu acest amestec trebuie să se realizeze înainte ca plantele să înflorească și după ce fructele s-au format, însă înainte de coacerea acestora. Nu uitați, însă! Trebuie să existe o pauză de 3-4 săptămâni după stropirea plantelor cu piatră vănătă.
Timpul de pauză presupune numărul de zile care trebuie să treacă de la aplicarea ultimului tratament și până la recoltarea roșiilor, în vederea consumului. Nu este recomandat consumul tomatelor dacă timpul de pauză nu s-a finalizat.
Legume care pot fi tratate cu sulfat de cupru: cartofii și varza
La fel ca roșiile, și cartofii pot suferi din cauza temperaturilor, solului și insectelor. Astfel că, trebuie protejați din timp, iar pentru a avea o recoltă sănătoasă și bogată, stropiți plantele de trei ori cu zeama bordareză sau sulfat de cupru. Stropiți răsadurile înainte de înflorire. Procesul trebuie repetat după încă 10 zile și apoi, ultima stropire, după 2-3 săptămâni.
O altă legumă gustoasă și sănătoasă, dar extrem de sensibilă este varza. Planta se lasă foarte ușor afectată de caniculă și de lipsa apei. De aceea, pe frunzele de varză pot apărea pete, care conduc la uscarea acestora. Procesul poate fi prevenit dacă stropiți planta cu piatră vânătă sau zeamă bordareză