Soluție contra păduchilor la găini în apa de băut. Cum scapi de paraziți

de: BZI.ro
13:26, 30 iul. 2024

Păduchii de acest tip sunt de culoare cenușie și devin roșii după ce se hrănesc cu sânge. Aceștia se hrănesc în zona pieptului sau a aripilor, dar mai ales în zona picioarelor. Ei nu trăiesc numai pe găini, ci și în cotețe, putând rezista chiar și 10 luni fără hrană. Iată cum funcționează soluția contra păduchilor la găini în apa de băut.

Cum funcționează soluția contra păduchilor la găini în apa de băut

În primul rând, puteți să folosiți liniștiți această soluție pentru că ea nu afectează gustul cărnii sau a ouălelor. Aceasta este concepută special pentru a nu afecta nici sănătatea ta și nici a găinii.

Soluțiile sunt destul de diverse și se găsesc în comerț. Substanțele din această soluție se vor dizolva în grăsimi și se vor elimina treptat în organismul păsărilor. Practic, sângele găinilor va deveni toxic pentru păduchi, aceștia murind după ce consumă din sângele lor.

Este recomandat să utilizezi 2-5 ml de soluție la 1 litru de apă, iar tratamentul să dureze între 7 și 10 zile. Puteți repeta procesul lunar pentru a fi siguri că înaripatele nu vor mai avea probleme cu paraziții.

Încă o soluție este să instalați o ladă cu cenușă pentru păsări, aceasta ținând păduchii deoparte. Chiar dacă găinile au scăpat de paraziți, aceștia încă se pot găsi în cotețe. Pentru adăpostul lor, folosiți inițial o lampă cu gaz pentru a-i distruge și apoi o soluție insecticidă.

Cum ne dăm seama dacă au apărut paraziții

Păduchii de la găini sunt diferiți de cei de la oameni. Cei de la animale nu stau pe om. Pentru a observa dacă găinile se confruntă cu aceștia, trebuie să monitorizăm atent comportamentul lor. În caz de infestare, vom observa: pierderea penajului și murdărirea lui, iritații pe picioare, scăderea producției de ouă, mers greoi al păsărilor, păsările evită să intre seara în coteț, păsările arată mai slăbite și nu au poftă de mâncare, pete de sânge pe coaja ouălor.

Păduchii pot fi observați și cu ochiul liber, la baza penelor, mai ales sub aripi. Cel mai eficient este să verificați asta pe timpul nopții, cu ajutorul unei lanterne și a unei foi albe. Frecând foaia la baza penajului, dacă vedeți pete roșiatice pe hârtie, atunci aveți confirmarea infestării cu păduchi a păsărilor.

Există și câteva metode de prevenție a apariției acestor paraziți. În primul rând, puteți să țineți cotețul găinilor cât de cât curat și să-l dați cu var. Deși varul nu are efect direct contra păduchilor, întrucât aceștia nu sunt bacterii, varul va umple crăpăturile din pereții cotețului, astfel încât paraziții nu mai au unde să își facă culcușul.

De asemenea, puteți să evitați sursele de păduchi precum păsările sălbatice sau rozătoarele, să protejați sursele de hrană, sacii de furaje, de o posibilă infestare și să verificați atent păsările noi pe care le introduceți în efectivul din curte.

Soluția contra păduchilor la găini în apa de băut este una dintre cele mai bune variante de a scăpa de acești paraziți deranjanți din gospodăria ta.