Soldații ruși care au comis genocidul din Bucea au fost decoraţi de Vladimir Putin

de: BZI.ro
13:36, 19 apr. 2022

Genocidul din Bucea este sărbătorit de ruşi. O brigadă acuzată de comiterea masacrului în orașul ucrainean Bucea a primit un titlu onorific din partea președintelui rus Vladimir Putin.

În urma masacrului de la Bucea, anchetatorii care au examinat rămăşiţele umane din Bucea au estimat că aproximativ 85% dintre cadavre au răni cauzate de gloanţe aparent mortale.

După retragerea forțelor ruse din regiunea Kiev, la începutul acestei luni, au fost descoperite în orașele Bucea și Borodyanka gropi comune pline cu sute de civili uciși

Soldații ruși care au comis genocidul din Bucea au fost decoraţi

Genocidul din Bucea este privit în mod diferit de oficialităţile din Rusia. Prin intermediul unei scrisori, preşedintele rus Putin a felicitat Brigada 64 de pușcași din Rusia pentru „marele lor eroism și curaj” și a acordat unității titlul de „Gărzi” pentru „protejarea suveranității Rusiei”.

„Această înaltă distincție vă recunoaște meritele deosebite, marele eroism și curaj în apărarea patriei voastre și în protejarea suveranității și intereselor naționale ale Rusiei. Prin acțiunile abile și îndrăznețe din timpul operațiunii militare speciale din Ucraina, personalul unității a devenit un model de urmat în îndeplinirea datoriei militare, curaj, devotament și profesionalism”, a precizat preşedintele Putin în scrisoare.

După retragerea forțelor ruse din regiunea Kiev, la începutul acestei luni, au fost descoperite în orașele Bucea și Borodyanka gropi comune pline cu sute de civili uciși. În cadrul unei declarații emisă la 4 aprilie, Ministerul ucrainean al Apărării i-a numit pe militarii Brigăzii 64 direct implicați în atrocitățile comise împotriva civililor din Bucea, criminali de război.

Ministerul ucrainean al Apărării i-a numit pe militarii Brigăzii 64 direct implicați în atrocitățile comise împotriva civililor din Bucea, criminali de război

Kremlinul neagă în continuare implicarea în masacrele din Ucraina

În nenumărate rânduri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia pentru aceste crime de război și a cerut Moscovei să înceteze să mai comită „atrocităţi”. În acest sens, Kremlinul a negat orice implicare în masacrele în masă, reiterând în același timp afirmațiile nefondate potrivit cărora imaginile cu cadavrele civililor de pe străzile din Bucea sunt false.

Karim Khan, procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI), aflat săptămâna trecută în timpul unei vizite la Bucea și Borodyanka, a declarat că există „motive rezonabile de a crede că sunt comise crime care țin de jurisdicția CPI”.

De asemenea, procurorul-șef Khan a avertizat că va fi „o provocare” să se garanteze că se va face dreptate în Ucraina, având în vedere decizia Rusiei de a-și retrage semnătura de statutul Curții Penale Internaționale care conferă curții jurisdicția de a urmări în justiție persoane pentru genocid, crime împotriva umanității, crime de război și crimă de agresiune.

Este important de precizat că Rusia nu își extrădează cetățenii în alte țări.

Karim Khan, procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI), aflat săptămâna trecută în timpul unei vizite la Bucea și Borodyanka, a declarat că există „motive rezonabile de a crede că sunt comise crime care țin de jurisdicția CPI”

Victimele masacrului de la Bucea

Precizăm că în urma masacrului de la Bucea, primarul oraşului, Anatoli Fedoruk, a declarat vineri, 15 aprilie, că peste 400 din cei 500 de civili morţi găsiţi în gropile comune din oraşul ucrainean Bucea par să fi fost ucişi prin împuşcare.

Anchetatorii ucraineni şi internaţionali care au examinat rămăşiţele umane în urma atrocităților comise la Bucea, au estimat că aproximativ 85% dintre cadavre au răni cauzate de gloanţe aparent mortale. Aceste rezultate ale anchetei susţin acuzaţiille forţelor ucrainene că trupelor ruse care au ocupat Bucea mai mult de o lună au comis atrocităţi şi, probabil, crime de război, a spus Fedoruk.

”Corpurile pe care le scoatem din gropi comune sau din morminte individuale săpate în grădini, parcuri, pieţe şi curţi – (majoritatea) au răni cauzate de gloanţe. Înseamnă că în Bucea au avut loc crime intenţionate, săvârşite cu sânge rece”, a subliniat el.

Amintim că unităţile Forţelor Armate Ucrainene (UAF) au intrat în Bucea pe 1 aprilie, unde au descoperit zeci de cadavre ale civililor împrăştiate pe străzile oraşului şi, ulterior, gropi comune.