Șoferii pot primi amenzi pe baza filmărilor video. În ce situații se aplică legea

de: BZI.ro
12:45, 08 iul. 2024

Șoferii pot primi amenzi pe baza filmărilor video. Conducătorii auto care sunt surprinși că încalcă regulile rutiere pe baza filmărilor video de monitorizare a traficului, vor fi sancționați doar pentru 6 abateri. Iată în ce situații se aplică legea.

Șoferii pot primi amenzi pe baza filmărilor video

Conform legii rutiere în vigoare, șoferii pot primi amenzi pe baza filmărilor video înregistrate cu un radar mobil sau de o cameră omologată de monitorizare a traficului. Conform reprezentanților Inspectoratului General de Poliție, în baza acestor imagini pot fi constatate doar 6 abateri. Mai exact, șoferii vor fi sancționați dacă: au depășit viteza maximă legală, au depășit coloana de vehicule oprite la semafor sau la trecerea cu calea ferată, nu au respectat regulile privind circulația pe benzi, nu au respectat culoarea semaforului, nu au respectat regulile privind trecerea la nivel cu calea ferată, au avut un comportament agresiv în trafic.

„Acea cameră va înregistra numărul de înmatriculare, va face o verificare automată în baza de date, va identifica proprietarul, îi va comunica proprietarului o notificare prin care i se va cere să comunice datele persoanei căreia a încredințat autovehiculul, se va face acest schimb de corespondență iar când Poliția a primit datele celui care a condus autovehiculul respectiv, i se va aplica procesul verbal de contravenție.”, a explicat Alexandru Popa, ofițer specialist în cadrul Direcției Rutiere a IGPR.

Șoferii pot primi amendă și dacă merg cu puțin combustibil în rezevor. Conducerea cu rezervorul aproape gol poate avea consecințe grave, atât pentru vehicul, cât și din punct de vedere legal. Prin urmare, șoferii ar trebui să acorde atenție nivelului de umplere a rezervorului mașinii.

Parlamentul European discută o serie de măsuri mai aspre pentru șoferii care încalcă legea. Dacă permisul este suspendat într-o țară europeană, posesorul nu va mai putea conduce în nicio altă țară UE. Noua legislație ar putea fi adoptată chiar din 2025. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european. Rămâne de văzut când va intra în vigoare noua lege UE pentru toți șoferii. Parlamentul European dorește să îi sancționeze pe șoferii care încalcă legea și să nu mai aibă dreptul de a conduce în nicio țară UE. Noua legislație ar putea fi adoptată din anul 2025.

Reguli pentru monitorizarea conducătorilor auto

Compania Națională de Drumuri (CNAIR) a demarat un proiect de achiziționare a sute de radare.

„Este un proiect derulat împreună cu Poliția Română. Vor fi montate cel puțin 500 de radare fixe și alte 300 de radare mobile pe cele mai importante drumuri din România. Ne referim aici la Autostrăzi, Drumuri Naționale și Drumuri Județene. CNAIR se va ocupa de montarea radarelor fixe, iar poliția va monta pe autospeciale radarele mobile.”, a explicat Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR.

Aceste dispozitive sunt formate dintr-o cameră video, similară cu cea pentru rovinietă, și un sistem de detectare a vitezei.

„Totul va fi automatizat. În momentul în care un radar înregistrează depășirea vitezei, imaginile sunt stocate și trimise către centru. Acolo, un polițist va analiza înregistrarea și, dacă se confirmă abaterea, va dispune sancțiunea conform legii. Practic, tot polițistul va fi cel care aplică legea, dar ajutat de tehnologie.”, a mai precizat Alin Șerbănescu.