Prima pagină » Coronavirus » Socul, extrem de benefic pentru stimularea sistemului imunitar

Socul, extrem de benefic pentru stimularea sistemului imunitar

27 nov. 2020, 22:15,
în Coronavirus

Cererea pentru soc în Ungaria a crescut foarte mult în acest an, iar cumpărători din SUA şi China au achiziţionat cantităţi mari, atraşi de presupusele efecte benefice ale plantei în stimularea sistemului imunitar, transmite Reuters, citată de Agerpres. Este vorba de fructele de soc negru, care ar fi utilizat în refacerea organismului în urma infecțiilor respiratorii, inclusiv în cazul coronavirusului.

Socul este de mult timp utilizat în medicina tradiţională din Ungaria. Înainte de pandemia de coronavirus, 90% din recolta de soc era vândută în industria alimentară, unde era utilizat drept colorant natural pentru îngheţată, gem sau dulciuri. Doar restul de 10% era utilizat în produse medicale. Acum socul a devenit o marfă preţioasă iar preţurile au crescut şi ele.

Testele au arătat că siropul de soc poate ajuta la tratamentul gripei. Unii specialiști în sănătate susţin că socul poate ajuta şi la refacerea organismului în cazul infecţiilor respiratorii, inclusiv în cazul coronavirusului, dar trebuie efectuate mai multe studii.

„Mulţi producători de suplimente medicale vor soc, chiar dacă nu au lucrat cu aşa ceva înainte”, spune Gyorgy Csizmadia, directorul cooperativei Elderberry Sales Co din satul Sarszentagota, care abia mai face față cererii ridicate.

O recoltă mai mică decât de obicei a contribuit şi ea la creşterea de patru ori a preţurilor până la peste 400 de forinţi (1,32 dolari) per kilogram.

Erika Balaicza, doctor şi specialist în utilizarea ierburilor în medicină, spune că socul poate ajuta la recuperare în cazurile de infecţii respiratorii virale. Cu toate acestea, socul nu poate ucide virusul şi poate fi utilizat numai pentru a sprijini tratamentul unei infecţii, precizează Erika Balaicza.

Potrivit datelor oficiale, în 2019 Ungaria a produs 16.000 de tone de soc.

Alte beneficii ale socului

Iată câteva motive pentru care ar trebui să aveţi această plantă în casă.

Reduce colesterolul „rău”

Nivelul scăzut al colesterolului diminuează riscul de a suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Potrivit specialiştilor, bolile de inimă pot fi prevenite. Sucul obţinut din florile de şoc ajuta la menţinerea sănătăţii. Rezultatele unui studiu au arătat o scădere a nivelului de colesterol şi de trigliceride după ce subiecţii au consumat, timp de două săptămâni, suc de şoc.

Efecte antivirale, analgezice şi antiinflamatoare

Această plantă uimitoare este eficientă în tratarea multor afecţiuni. Floarea de şoc este bogată în flavonoide şi bioflavonoide. Flavonoidele pe care le conţine sunt antocianine, quercetina şi isoquercitrin, fiecare dintre acestea având şi proprietăţi antivirale. Acidul clorogenic pe care îl conţine şocul poate reduce simptomele cauzate de alergii şi poate regla nivelul glucozei din sânge. Acidul eritrodiol şi acidul oleanolic au propietati antiinflamatoare şi analgezice.

Diminuează stresul oxidativ

Sucul din flori de şoc are un conţinut mare în vitamina C, iar acest lucru contribuie la sănătatea vaselor de sânge, ligamentelor şi a pielii. Această plantă este un puternic antioxidant, protejând organismul de stresul oxidativ. De asemenea, floarea de şoc poate reduce efectele negative ale bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul.

Reduce simptomele alergiilor

În fiecare an, primăvară şi toamna, alergia la polen afectează tot mai mulţi oameni. Extractul din flori de şoc este eficient în reducerea simptomelor asociate alergiei la polen şi rinitei. Astfel, puteţi încerca să consumaţi suc de şoc în fiecare dimineaţă, pe tot parcursul sezonului de alergii. Astfel, puteţi scăpa de simptomele alergiei.

Sănătate pentru piele

Floarea de şoc contribuie la vindecarea leziunilor de la nivelul pielii. Extractul din flori de şoc este utilizat în tratamentul erupţiilor cutanate, arsurilor sau infecţiilor. Proprietăţile curative ale florilor de şoc pot fi utilizate şi în cazul diminuării pistruilor sau reducerea acneei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024