Sociologul Mirel Palada pentru „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE, despre ultimele sondaje politice si trendurile pe acest plan în rândul românilor
Mirel Palada a fost invitat în cadrul ediției „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE, din 24 noiembrie. Sociologul, fiind prezent în platoul emisiunii, a abordat subiectul realității politice autohtone, folosind rezultatele sondajelor efectuate în rândul populației, în rândul alegătorilor români.
„Noi suntem martori în momentul de faţă a unui soi de proverb rău românesc şi adevărat: mintea românului cea de pe urmă.
Românii devin nostalgici după vechii politicieni”, a spus sociologul Mirel Palada.
Sociologul Mirel Palada pentru „Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE
Sociologul Mirel Palada, aflat în studioul BZI LIVE, a discutat în cadrul ediției „Dezbaterea Zilei” despre rezultatele sondajelor efectuate, ce au avut ca scop stabilirea unui procentaj și formarea unei idei asupra încrederii pe care o mai au românii, în special alegătorii, în politicienii de la Guvernare. În contextul în care în 2024 urmează un nou set de alegeri, Mirel Palada face o preconizare deloc înșelătoare a unei realități ce stă să vină.
„În primul rând, din punct de vedere al evaluării persoanelor, avem preşedintele şi premierul. Şi, avem evoluţia lor, percepţia romnilor la ei în contextul ultimelor două crize. Criza Covid a afectat puternic lumea, românii au fost speriaţi puternic şi s-au adunat în jurul liderului. E momentul în care societatea se ariceşte, este un fenomen care se numeşte ‘adunarea în jurul steagului’. Şi în acest context, oamenii au o concepţie mai bună despre lideri. La fel s-a întâmplat şi cu războiul din Ucraina. Pe moment ce criza se cronicizează, s-a erodat. Nici Dancilă nu a fost atât de zdrenţe cum a fost Cîțu la sfârşitul mandatului.
Ei ştiau că punând un premier militar, deodată merge doar bine. Odată ce a început războiul din Ucraina, ne-au speriat că vin ruşii. Şi când ne-am speriat, a crescut susţinerea în Ciucă, Iohannis, numai să nu vină ruşii.
Apoi au venit facturile, scumpirile, inflaţia, şi se supără lumea. Ciucă la început de război era un salvator. Şi aveai două treimi de bine şi una de rău. La iohannis, mai mult negativ. Noiembrie 2022, după 9 luni de război, războiul s-a fleşcăit în mintea oamenilor, ruşii nu sunt chiar atât de răi… Şi începe supărarea cu facturi şi inflația. Ciucă s-a erodat rău de tot, nu seamănă chiar cu Cîțu, dar l-a cam prins din urmă pe Orban. Şi va fi foarte greu să întorci mortul de la groapă. Dacă acum un an de zile era văzut ca viitorul preşedinte al României, iar Iohannis se erodează şi el accelerat. Şi PNL- ul este și el varză.
Singurii care au reuşit să evite glonţul, a fost PSD-ul. Reuşeşte performanța să fie la guvernare, dar să vorbească ca şi cum ar fi în opoziţie. ‘Cherry picking’, e abordarea lor. Aleg cireaşa de pe colivă. PSD-ul, dintre toate temele posibile, au ales să vorbească doar de bine, de pensii, au cotit-o frumos. Şi au devenit principala voce care să definească principalele teme de discuţie. În momentul de faţă PSD nu s-a erodat. Ce o fi după iarnă, când vine şi el la guvernare, rămâne de văzut.
AUR care în momentul în care a fost nunta lui Simion, timp de 2 luni a ţinut scena discuţiei, au crescut la 26 %. Pe urmă, pe măsură ce nu au venit să decline cum trebuie temele de opoziţie, s-au erodat. Undeva sub 18-20%. Apoi, cu războiul din Ucraina, şi acum fleoşc!
USR s-a erodat în mod constant pentru că au vestiţii lor purtători de imagine: primarii. Catastrofe. Nu e unul care să nu facă tâmpenii. În primul rând cu Nicușor Dan. Clotilde Armand. Acum ceva timp în urmă, Sectorul 1 era văzut că cel mai dezvoltat oraş al României, era capitala Capitalei. Zdrenţe s-a făcut. Muci! Clotilde este criticată de 80% dintre bucureşteni. Timişoara este tot aşa varză. Numai că timişorenii nu se târăsc pe coate să vină Robu mai repede. Noi suntem martori în momentul de faţă a unui soi de proverb rău românesc şi adevărat: mintea românului cea de pe urmă.
Românii devin nostalgici după vechii politicieni. După ce au venit ăştia noi, guvernul Cioloș, şi Brâncuşi. El a fost un soi de profet, Ilie, pentru amărâţii de acolo, El a prefigurat. Pe urmă au venit ăştia care de care mai varză: Orban, Cîțu. Românii trăind în această logică, au început să se uite în oglindă şi să spună „bă, reconsiderăm ce a fost Ponta, Băsescu, ăla ăla, că ăia chiar ştiau administraţie… În comparaţie cu ăştia, ăia erau nişte lumini”, a declarat Mirel Palada.
Mirel Palada: „Cei de la USR, aceşti copchii tembeli…”
Sociologul Mirel Palada ne îndreaptă atenția spre partidele mici, chiar și spre cele minuscule. Pe principiul ‘unde-s mulți, puterea crește’ am putea avea parte de surprize la următoarele alegeri. De asemenea, invitatul, deși nu a realizat practic un sondaj, evaluând puțin orașul Iași în scurta lui vizită prin împrejurimi, a putut totuși să își formeze o părere asupra celui care va deține monopolul la alegerile municipale ale orașului de pe cele 7 coline.
„La Iaşi, nasul meu îmi spune că Chirica este unul dintre cei care ţine steagul. M-am plimbat prin oraş, oraşul arăta bine. În Iaşi, nu e cazul şi ştiu sondaje cum că Chirica stă foarte bine. Feeling-ul meu este că lucrurile stau bine şi face parte din cei care rezistă, precum e Boc la Cluj. Eh.. avem aceste repere de normalitate în lumea oamenilor.. şi oamenii zic ‘lasă, băi, aşa… că e bine’.
Şi dezastrele sunt preponderent la cei de la USR. Aceşti copchii tembeli, ei sunt nişte întârziaţi care nu vor să crească, ci să ardă etapele. Şi asta se numeşte cursul onorurilor. Sunt foarte mulţi acum care nu vor la munca de jos. Băi, copile, tu ce ai lucrat până acum? Asta e logica unor copii răsfăţaţi, este o maturizare dureroasă pentru ei, o să le vină mintea la cap unora şi în consecinţă, vor avea undeva la 11-13%.
Partea interesantă, avem o chestie paradoxală. Partidele mici, dăm la o parte UDMR, cu o disciplină de vot genială, au participare civică… Se respectă chestia asta. Jos pălăria pentru ei, avem de învăţat. Sub ei se afla REPER-ul, care s-au desprins de USR, 3-4%. Partidul lui Șoșoacă, SOS România, ba un 3%, ba un 4%. Nici unul care să treacă de 5.
Sub ele sunt o grămadă de partide minuscule, dar e clar, nici unul nu intră, se zbat… Aşa sunt ăştia micii. Ei, pe persoană fizică, fiecare din ei sunt vai de capul lor… dar dacă e să stai să îi aduni, e ceva. Acuma deja, dă aproape 12-15%. Le aduni pe toate şi ce spune chestia asta: este o nemulţumire într-o creştere lentă, dar constantă în partidele care deja există. Valul ăsta s-a cristalizat undeva de 15% AUR, dar restul de 15% care nu ştie ce vrea, dar ştie ce vrea. Dar şi un semn de lipsă de coagulare a acestei alternative. Mai e încă nevoie şi e o nevoie în creştere.
Noi când am intrat în UE, România era una dintre cele mai entuziaste. Vedeam UE ca salvarea tuturor belelor noastre. L-am prins pe Dumnezeu de un picior! A fost mult mai puţin decât aşteptările noastre. Şi am avut şi o lipsă de capacitate de resursă umană, de folosirea fondurilor… au fost multe dezamăgiri cu regimul lui Băsescu.. abuzuri.. şi lumea s-a mai răcit. Dar, a crescut de la un rezidual 5%,
Momentul 0 este al pompierilor. Cum dom’le să te superi pe ăla care nu îţi face nimic? Ce ai mă cu pompierii? Ăia vin ți îți salvează pisica din copac… Şi totuşi şi la pompieri sunt 5% care nu le place de ei.
La fel se întâmplă cu atitudinea la adresa UE, au trecut ăştia 15 ani, aproape o generaţie, şi aceşti 5% au crescut tiptil, tiptil.. spre un 25%. Sunt totuşi trei sferturi. A scăzut încrederea în armată, da, dar de la 90%. A scăzut încrederea în TV, da, dar de la 90% la 75%. La fel şi aici, depinde cum interpretezi. În aceşti 25 % devine deja un bazin din ce în ce mai apetisant pentru clasa politică. Atunci avem o competiţie din ce în ce mai mare pe acest bazin din ce în ce mai crescut, e o mişcare care există şi aia e. Pentru unii e bine şi pentru unii e rău”, a conchis Mirel Palada.
Sociologul Mirel Palada a fost la „Dezbaterea Zilei” din Platoul BZI LIVE, în ediția din 24 noiembrie.