Șoc pe bursa europeană! Minus 1% la Paris, 1,6% la Frankfurt şi 2% la Milano
Bursa europeană are un șoc după cele mai mari burse au deschis pe minus. Vorbim despre bursele din Paris, Frankfurt sau Milano. Datele economice slabe din SUA cresc fricile legate de o nouă recesiune.
Vă aducem aminte faptul că recent banca Unicredit a ales să investească 300 de milioane de euro în Bursa de Valori București. Alpha Bank este intermediarul tranzacției. Banca precizează că fondurile nete obținute din fiecare emisiune de obligațiuni vor fi folosite pentru finanțarea generală a emitentului
Șoc pe bursa europeană! Minus 1% la Paris, 1,6% la Frankfurt şi 2% la Milano
Bursa europeană se află în scădere, iar cele mai mari piețe bursiere au deschis tranzacționare de vineri, 2 iulie pe minus. Vorbim despre Paris, Frankfurt sau Milano. Acțiunile europene au început ședința de tranzacționare de vineri, 2 iulie, cu o scădere, în timp ce datele economice dezamăgitoare din Statele Unite au intensificat temerile investitorilor legate de o posibilă recesiune. Astfel, randamentul obligațiunilor americane pe 10 ani a scăzut sub 4% pentru prima dată din februarie, conform CNBC.
Indicele regional Stoxx 600 a înregistrat o scădere de 1,5%, cu sectorul serviciilor financiare înregistrând cea mai mare scădere, de 2,6%. Indicele CAC 40 din Franța a scăzut cu 1%, în timp ce DAX-ul din Frankfurt a pierdut 1,6%, iar FTSE-MIB din Milano s-a depreciat cu 2%. Pe piața locală, indicele BET a scăzut cu 0,4%.
Piețele globale au fost influențate negativ săptămâna aceasta de măsurile adoptate de marile bănci centrale: Banca Angliei a redus ratele dobânzilor pentru prima dată din 2020, Rezerva Federală din SUA le-a menținut nemodificate, iar Banca Japoniei le-a majorat. În plus, investitorii au fost afectați de rezultatele sub așteptări ale marilor companii de tehnologie americane.
Creștere a cererilor de șomaj în SUA
Într-o zi de joi, indicele Stoxx 600 a înregistrat cea mai mare scădere de la mijlocul lui iunie, afectat în mod semnificativ de problemele din sectorul financiar. În aceeași perioadă, Société Générale, o mare bancă franceză, și-a ajustat în scădere previziunile economice, iar Banca Angliei a hotărât să reducă rata dobânzii de referință de la 5,25% la 5%.
În Statele Unite, piețele financiare au suferit din cauza rezultatelor variabile raportate de companii mari, precum Amazon, Apple și Intel, ceea ce a dus la intensificarea îngrijorărilor privind starea economiei americane. Cele mai recente date arată o creștere a cererilor de șomaj și o încetinire în sectorul manufacturier. În acest context, investitorii de pe Wall Street se pregătesc pentru o posibilă reducere a ratelor dobânzilor începând cu luna septembrie.
Un analist financiar a observat că, de obicei, între lunile iulie și octombrie, piețele de acțiuni experimentează o creștere a volatilității. Acest fenomen nu este surprinzător, având în vedere recentul raliu pe piețele globale. În plus, veniturile companiilor au fost variate și evaluările sunt încă ridicate, iar politica monetară rămâne restrictivă. Așadar, bursa europeană arată o potențială recesiune după ce principalele piețe bursiere au deschis pe minus.