Soarele este o stea de mărime medie: Iată ce caracteristici are
Soarele este o stea de mărime medie din centrul Sistemului Solar. Este o sferă aproape perfectă, alcătuită din plasmă fierbinte și modelată de un câmp magnetic.
Soarele, cea mai importantă sursă de energie pentru viața de pe Pământ, i-a fascinat dintotdeauna pe oameni. Chiar dacă nu îl pot privi direct, aceștia au găsit diferite căi pentru a-i afla secretele. Observarea Soarelui se realizează cu ajutorul telescoapelor, dar și cu sateliți artificiali. Prin intermediul spectrului s-a putut afla chiar și compoziția acestei stele uriașe, care gravitează. Astfel că, s-a descoperit că Soarele este bogat în elemente precum hidrogenul și heliul. Suprafața totală a acestuia este de aproximativ 700.000 de kilometri, fiind de aproximativ 109 ori mai mare decât Pământul. Cu toate acestea, Soarele este clasificat ca o staea de mărime medie.
Soarele este o stea de mărime medie
Pentru a avea o unitate de măsură în univers, distanța dintre Soare și Pământ este tratată ca o unitate astronomică. În ceea ce privește masa Soarelui, aceasta poate fi măsurată prin accelerația obținută atunci când Pământul se apropie de el. Așa cum deja știți, această stea are o activitate periodică intensă, care este strâns legată de magnetism.
De asemenea, densitatea Soarelui este mult mai mică decât cea a planetei pe care trăim. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că stelele sunt entități gazoase.
O caracteristică importantă a Soarelui este reprezentată de luminozitatea ta. Aceasta poate fi definită ca energia care poate fi radiată pe unitate de timp.
Temperatura suprafeței Soarelui este de aproximativ 6000 de grade. Aceasta este o temperatură medie, fiindcă miezul și vârful său sunt zone mult mai calde. Astfel că, datorită câmpului magnetic al Pământului, sistemul nostru de comunicații este protejat de efectele nocive ale unei furtuni solare.
Cum este structurat Soarele?
Chiar dacă pare incredibil, oamenii de știință au reușit să afle care este structura internă a Soarelui. Din cauza dimensiunii sale uriașe, studierea s-a făcut prin împărțirea structurii interne în șase straturi. Distribuția straturilor se realizează pe zone diferite și începe din interior. Iată care sunt acestea și care sunt caracteristicile lor.
Nucleul este zona centrală a Soarelui, zonă din care pleacă toate reacțiile nucleare. Dimensiunea sa este de aproximativ o cincime din întreaga stea. În această zonă, temperaturile ating valori de 15 milioane de grade Celsius. Mai mult decât atât, presiunea ridicată din miezul soarelui îl face să fie un nucleu echivalent cu un reactor de fuziune nucleară.
Stratul următor poate numele de zonă radioactivă. În acest fel, energia din nucleu se propagă către mecanismul de radiație, iar toate substanțele existente se găsesc în stare plasmatică. Aici, temperaturile ajung la aproximativ 5 milioane de Kelvin. Energia este transformată în fotoni, care sunt transmiși și reabsorbiți de multe ori de particulele care alcătuiesc plasma.
Zona convectivă este o zonă al cărei transfer de energie se întâmplă să fie prin convecție. Aici, fotonii ajung în zona de radiație și temperatura este de aproximativ 2 milioane de kelvini.
Fotosfera este partea care se vede cu ochiul liber. Poate fi văzută printr-un telescop cu filtru, pentru protecția vederii.
Cromosfera este un strat exterior, ce se caracterizează printr-o lumină roșie și o grosime variabilă.
Coroana este reprezentată de un strat neregulat care se extinde pe mai multe raze solare. Temperatura sa este de două milioane de Kelvin.