Smântână vegetală. Pentru ce feluri de mâncare este aceasta folosită?
Cred că atunci când auzi prima dată această combinație, nu poți să nu te întrebi ce conține o smântână vegetală. Multe persoane sunt curioase să ale din ce este făcută crema vegetală, cum diferă de crema de lapte obișnuită și de ce avem nevoie de ea astăzi.
Smântâna din lapte vegetal a fost inventată ca substitut pentru crema de lapte adevărat. Acestea conțin numai grăsimi vegetale, cel mai adesea ulei de palmier, de nucă de cocos sau de soia. În plus față de uleiul vegetal, crema pe bază de plante conține, de asemenea, proteine din lapte, agenți de îngroșare, regulatori de aciditate și arome care conferă cremei un gust, o culoare și o aromă naturală. Există două tipuri de consistență, uscată și lichidă, care diferă, de asemenea, în ceea ce privește procentul de grăsime.
Smântână vegetală. Din ce aceasta poate fi făcută?
Smântâna de acest tip este cel mai des utilizată în producția de dulciuri pentru fabricarea și decorarea prăjiturilor, a produselor de patiserie, a înghețatei și a altor deserturi. De asemenea, veți găsi frișcă în băuturile care se vând sub formă de praf, cum ar fi ciocolata caldă sau cafeaua 3 în 1. Pentru alimentele gata preparate, cum ar fi terciurile, piureurile și supele, se folosește, de asemenea, smântâna de legume.
Cele mai populare tipuri de smântână vegetală sunt pregătite din nucă de cocos, ulei de palmier, leguminoase și nuci. Crema vegetală pe bază de ulei de palmier are o serie de avantaje față de crema pe bază de animale.
Termenul de valabilitate al acesteia este mult mai lung. Când este bătut, crește în volum de 3-4 ori mai mult. Cu cât timpul de bătut este mai lung, cu atât masa este mai groasă. Aceasta nu-și pierde forma și nu crapă pentru o perioadă foarte lungă de timp. Este mai ușoară de încălzit sau de congelat. Crema clasică nu poate rezista la astfel de tensiuni și se topește.
Smântâna este potrivită pentru vegetarieni, persoane alergice la produsele lactate sau cu intoleranță la lactoză. Au un gust foarte asemănător cu cel al smântânii naturale și, prin urmare, pot fi ușor combinate cu alte ingrediente în deserturi. Adesea smântâna conține adaos de zahăr sau îndulcitor, ceea ce le face mai ușor de lucrat.
Dezavantajele și avantajele acestui produs. Ce spun specialiștii?
Dezavantajele cremei vegetale constă în faptul că aceasta nu trebuie să fie fiartă. Altfel, va apărea o amărăciune neplăcută. Aceasta nu se topește în gură ca smântâna de origine animală. Dacă sunt consumate în cantități mari, acestea pot avea efecte negative asupra sănătății.
Astfel, smântâna vegetală poate contribui la creșterea colesterolului și a riscului de diabet din cauza prezenței grăsimilor hidrogenate, în termeni simpli, grăsimi trans. Grăsimile vegetale lichide sunt transformate industrial în grăsimi solide. Margarina, de exemplu, este fabricată în același mod. Smântâna de acest tip conține zahăr adăugat. Este imposibil să scoți dulceața din produs. Verificați în prealabil ambalajul pentru informații privind compoziția.
În schimb, smântâna vegetală este potrivită pentru vegani, vegetarieni, alergici și copii. Produsul are o aromă plăcută și subtilă de nucă de cocos. Este un produs natural și sănătos. Dar poate conține îndulcitori și agenți de îngroșare, fără impact semnificativ asupra sănătății. Poate fi încălzit și fiert.