Situație șocantă la Iași! Ieri, 76 de pacienți vindecați de COVID-19 au fost reconfirmați pozitiv! Medicii au constatat că virusul se poate reactiva la persoanele care au avut testul PCR negativ! Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Coronavirusul apare ca herpesul”

de: Bianca Ciubotariu
02:00, 11 sept. 2020

Ieri, la Iași, 76 de pacienți vindecați de COVID-19 au fost reconfirmați pozitiv, iar medicii au constatat că virusul se poate reactiva la persoanele care au avut testul PCR negativ. Reapariția virusului poate fi, de multe ori, mai gravă decât prima dată. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că medicii caută soluții pentru a dispensariza pacienții externați chiar și acasă

Descoperirile medicilor din ultimele zile sunt uluitoare. Zeci de pacienți vindecați de COVID-19 au fost reconfirmați pozitiv la retestare, iar la mulți dintre aceștia, simptomele au reapărut. Dacă în urmă cu câteva săptămâni medicii spuneau că virusul este inactiv, chiar dacă testul PCR iese încă pozitiv, acum au depistat că din ce în ce mai mulți pacienți se prezintă cu simptome și au nevoie de spitalizare. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că va grăbi procesul de solicitare a autorităților să îngrijească la domiciliu pacienții externați negativ. Medicul ieșean spune că virusul COVID-19 reapare ca herpesul și că medicina nu poate stopa acest fenomen. Practic, pacienții care s-au bucurat că pleacă acasă din spital vindecați vor sta de acum cu frica în sân că virusul se poate reactiva.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Acești pacienți retestați pozitiv sunt contagioși pentru că organismul lor nu este încă vindecat”

Ieri, la Iași au fost înregistrați 76 de pacienți videcați de COVID-19 care, la retestarea PCR, au avut rezultatul pozitiv. Numărul de pacienți reconfirmați este mai mare decât numărul de cazuri noi. Ieri, pe raza județului Iași s-au înregistrat 63 de pacienți pozitivi la infecția cu coronavirus. Medicii se grăbesc să caute o soluție pentru a stopa fenomenul pacienților retestați pozitiv.

„O parte dintre pacienții retestați pozitiv după ce au fost declarați vindecați sunt internați în spital, alții fac parte din focarele de infecție din instituții și au rămas acolo, iar o parte au revenit la domiciliu. Problema cea mai mare este că acești pacienți retestați pozitiv sunt contagioși, ei au nevoie de o îngrijire la domiciliu. Am constatat că în cazul acestor pacienți organismul nu este complet vindecat. De aici apare și numărul mare de cazuri de acest gen. Practic, virusul apare ca herpesul. Azi îți trece și crezi că nu-l mai ai, mâine-poimâine îți reapare”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Medicii propun îngrijirea pacienților vindecați de COVID-19 la domiciliu, sperând că, astfel, va scădea numărul de cazuri

Cadrele medicale din spitalele suport COVID-19 din Iași care au asistat la fenomenul de reconfirmare a pacienților cu COVID-19 după ce au fost vindecați încearcă din răsputeri să caute o soluție. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că va lua legătura cu autoritățile locale și va sesiza problema cu care se confruntă în spitale, în vederea găsirii celei mai bune soluții de eliminare a fenomenului pacienților reconfirmați pozitiv la infecția cu COVID-19.

„Vom căuta o strategie de monitorizare la domiciliu. Este nevoie de o colaborare multidisciplinară pentru a ne asigura că vom stopa creșterea numărului de pacienți retestați pozitiv la infecția cu COVID-19 după ce au fost declarați vindecați. Este nevoie de dispensarizarea acestor pacienți chiar și după externare. Se pare că virusul continuă să apară chiar și la pacienții declarați vindecați, iar acest aspect ne îngrijorează. O soluție rapidă și utilă trebuie găsită”, mai spune medicul ieșean.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Cred că odată cu începerea anului școlar și a universităților vom ajunge la 2.000 de cazuri noi pe zi pe țară”

Ieri, în România au fost înregistrate 1.380 de cazuri noi de infecție cu COVID-19. În țară, de la începutul pandemiei de coronavirus, s-au diagnosticat pozitiv 99.684 de pacienți. Prof. dr. Carmen Dorobăț privește cu îngrijorare către începerea anului școlar și a anului universitar. Medicul ieșean spune că vom asista la o creștere a numărului de cazuri fără precedent.

„Cred că odată cu începerea anului școlar și a universităților vom ajunge la 2.000 de cazuri noi pe zi pe țară. Dacă acum avem peste 1.200 raportate zilnic, îmi imaginez că atunci vom asista la o creștere masivă a numărului de cazuri. Nu ne rămâne decât să ne păstrăm prudența și implicit să respectăm măsurile de protecție și distanțare. Spitalele suport COVID-19 sunt deja pline și, zilnic, avem zeci de pacienți noi pe care trebuie să-i spitalizăm”, încheie prof dr. Carmen Dorobăț.