Situație revoltătoare! Fermierii din Iași cer ca această problemă să fie rapid soluționată

de: Raluca Costin
04:00, 06 ian. 2020

Crescătorii de animale din județ care au ferme mici cu bovine sunt nemulțumiți de faptul că subvențiile se acordă în funcție de data de referință 31 ianuarie 2013. Astfel, crescătorii de bovine încasează ajutorul național tranzitoriu (ANT) doar pentru vacile pe care le-au avut în fermă la acea dată. Animalele pe care le-au achiziționat ulterior nu intră în calculul subvenției. În schimb, cei care și-au vândut vacile pe care le-au avut la data de referință iau în continuare subvenția de la APIA. Indiferent de numărul capetelor de vaci pe care le dețin, aceștia nu încasează ANT decât pentru vacile pe care le-au avut în fermă la data de 31 ianuarie 2013. Situația a fost astfel an de an, iar fermierii au solicitat Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să ia măsuri în această situație.

„Intrăm în faliment”

Fermierii sunt nemulțumiți și cer ca această dată de referință să fie eliminată. „Să schimbe legea, altfel intrăm în faliment. Nu e bine pentru noi, fermierii mai mici, care vrem să mărim efectivul de animale. Eu primesc subvenții doar pentru animalele ce erau înregistrate în anul 2013. Unii dintre colegii mei care iau subvențiile nici măcar nu mai au animalele în fermă. Dar dacă erau înregistrate atunci, primesc în continuare ajutorul de la stat”, susține Adrian M. Ieșeanul spune că această dată de referință, 31 ianuarie 2013, este o absurditate.

„Eu aveam 10 vaci în 2013 și acum am 30 de vaci. Dar iau subvenția doar pentru cele 10, înregistrate în 2013. Cei care și-au vândut vacile primesc subvenția pentru vacile ce erau în exploatație în 2013. Cum e normal așa ceva?”, mai spune fermierul.

Ajutorul de anul acesta pentru crescătorii de bovine este cuprins între 300 și 400 de lei pentru fiecare animal din gospodărie.