Situație neobișnuită la un bloc din cartierul Nicolina I din Iași, unde o persoană reclamă încălcarea legii. Autoritățile nu au identificat probleme în urma controalelor. Locatarul afirmă că nu mai poate folosi apartamentul: „Mi-a afectat sănătatea”

de: Ciprian Pardău
02:00, 29 mai 2021

Un locatar al blocului 853 din strada Orientului, numărul 7, din cartierul Nicolina I din Iași, a intrat în conflict cu un vecin de la scara alăturată, după ce acesta ar fi blocat coloana de aerisire a scării. Reclamantul susține că în urmă cu zece ani au fost efectuate lucrări care au dus la modificarea conductei respective. În urma niciunei modalități de aerisire a scării de bloc, petentul acuză că în apartament ajung mirosuri insuportabile de la toaleta și bucătăria vecinului

O situație cel puțin neobișnuită are loc de aproape zece ani pe strada Orientului din cartierul Nicolina I din Iași. O locatară a blocului 853, de la scara A, acuză că unul dintre vecinii din imobil ar fi înfundat conducta de aerisire a scării alăturate. Blocul în care locuiește cel reclamat este situat pe strada Egalității din Iași, fiind în formă de L, și este lipit de cel de pe strada Orientului. Situația face ca mirosurile neplăcute de la toaletă și bucătărie să ajungă în apartamentele vecine.

Începând cu 2020 a făcut sesizări la autorități, inclusiv la Asociația de Proprietari „Bradului 7”, Poliția Locală, Garda de Mediu și Serviciul Asociații de Proprietari al Primăriei Iași. Contactate de „BZI”, părțile implicate și-au prezentat punctul de vedere. Autoritățile transmit că au fost primite sesizări, la care s-a răspuns conform legii. Reprezentanți ai autorităților afirmă că s-au făcut verificări și că s-a constatat că cele sesizate nu se confirmă. De cealaltă parte se află petentul, care acuză că problema este tratată cu superficialitate și că a fost amenințată de vecini. În altă ediție a „BZI”, a fost prezentat cazul unei asociații de proprietari, unde responsabilii își stabileau singuri salariile.

Proprietarul apartamentului se gândește să vândă și să se mute

Teodora M. locuiește în blocul de pe stada Orientului de mai mulți ani. În anul 2010, acoperișul imobilului a fost reabilitat, moment în care au început să apară probleme de natură olfactivă. Cu toate că a sesizat autoritățile abilitate în mai multe rânduri, femeia susține că problema persistă și că nu știe la cine să mai apeleze. Deși a declarat că problema a fost constatată de mai mulți locatari, niciunul dintre locuitorii imobilului nu confirmă situația.

„Am trecut prin clipe grele, m-am îmbolnăvit. Am făcut zeci de drumuri pe la toate instituțiile statului, dar nimeni nu face nimic. Trebuie să demonstrez că miroase. Dar cum? Nu stă nimeni să vadă ce dezastru este! Am cerut expert, am fost și la Inspectoratul de Construcții din Păcurari, nu se ocupă cu așa ceva, mi-au zis că nu are voie să elimine aerisirile de pe bloc. Am fost și la Direcția de Sănătate Publică, de unde am primit Legea Asociațiilor de Proprietari, în care scrie că instalațiile trebuie păstrate conform cărții tehnice a blocului. Nu vă spun prin ce clipe grele am trecut. Unde să mă duc ca să respir aer curat?”, susține Teodora M.

Ce spune președintele Asociației de Proprietari: „S-au făcut verificări de către autoritățile abilitate”

Pentru aflarea punctului de vedere al fiecărei părți implicate în povestea de pe strada Orientului, reporterii BZI au luat legătura cu președintele Asociației de Proprietari „Bradului 7”, Narcis Manoliu. Deschis spre rezolvarea situației apărute la nivelul blocului 853, președintele susține că a făcut personal verificări, alături de administrator.

„Povestea este veche. La apartamentul respectiv locuiește o doamnă. Am fost acolo cu administratorul, am văzut despre ce este vorba. Dumneaei susține o situație cu aerisirea, dar care nu are cum să fie. Cei doi locatari se află la același nivel. Îl acuză pe acel om, blocurile fiind practic separate. Omul avea o aerisire pe care ar fi blocat-o. Au venit și au făcut verificări cei de la autoritățile abilitate”, a declarat Narcis Manoliu, președintele Asociației de Proprietari.

Verificări au fost făcute și de Serviciul Asociații de Proprietari

Un punct de vedere a fost solicitat și din partea șefului Serviciului Asociații de Proprietari, din cadrul Primăriei Municipiului Iași, Ionică Ciobanu. Într-un răspuns adresat reporterilor „BZI”, acesta susține că situația sesizată este cunoscută, dar și că Serviciul Asociații de Proprietari pe care îl conduce a efectuat verificări în teren. În cauză, ApaVital a acționat pentru curățarea canalizării, ocazie cu care a fost eliminată una dintre posibilele cauze ale mirosurilor.

„În urma sesizărilor au fost notificate mai multe instituții. Am solicitat să se constate situația și au fost făcute verificări. Nu s-a identificat niciun miros, niciun aspect din cele reclamate de doamnă. Blocurile din respectiva locație sunt de așa natură construite încât geamurile de la baie și bucătărie sunt apropiate. Unul dintre locatari a scos o țeavă de aerisire în exterior. La solicitările autorităților s-a scos țeava și s-a refăcut zidul. Au fost verificate de sus până jos instalațiile, numai la dumneaei există această problemă. Am transmis locatarului să ia legătura cu specialiști în domeniu pentru a fi făcute măsurătorile necesare. În același timp, au fost verificate și canalizarea, și subsolul. Cei de la ApaVital au curățat întregul sistem de canalizare și am eliminat astfel una dintre posibilele cauze care au fost luate în considerare”, susține Ionică Ciobanu, șeful Serviciului Asociații de Proprietari.

Vecinul acuzat de femeie susține că autoritățile nu au constatat probleme

Persoana cu care femeia de pe strada Orientului a intrat în contradicție a stat de vorbă cu reporterii „BZI” pentru a-și susține punctul de vedere. Astfel, Ion A. a afirmat că numeroase autorități au efectuat verificări care nu au confirmat situația. Bărbatul susține că nu au fost aplicate amenzi.

„Au venit de la Poliție, de la toate autoritățile posibile. Nu a fost sesizată nicio problemă. A fost o țeavă care a rămas de când a fost construit blocul, acum atâția zeci de ani. Din ce am înțeles, doamna vrea să vândă apartamentul. Am vorbit și cu vecinii care stau la etajul trei, nu are nimeni nicio problemă cu niciun miros. Puteți veni înăuntru ca să vedeți că este totul în regulă. Așa cum a fost construit blocul, așa a rămas și acum”, susține bărbatul care locuiește la scara alăturată.

Petentul invocă Legea Asociațiilor de Proprietari în susținerea punctului său de vedere

Teodora M., care locuiește în blocul de pe strada Orientului, susține că Asociația de Proprietari se contrazice în răspunsurile pe care le-a primit. Într-un răspuns înregistrat cu numărul 91/03.09.2020, președintele de asociație menționează că „dacă ar fi de la acea țeavă exterioară, atunci toți vecinii de la ultimul nivel ar avea aceleași probleme”. Poliția Locală Iași, în adresa cu numărul 17993/S6/10.12.2020, menționează că „în urma verificărilor efectuate la fața locului se constată că instalația improvizată la coloana principală de aerisire a imobilului a fost eliminată”.

Răspunsul dat de Asociația de Proprietari, cu numărul 96/01.10.2020, arată că „s-a discutat cu proprietarul și i s-a pus în vedere să aducă la forma inițială țeava de aerisire a blocului”. Femeia susține că problema poate să devină caz de judecată pentru că imobilul nu respectă caietul tehnic și a invocat Legea 196/2018 privind funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. În iarna anului 2020, mai multe asociații de proprietari au avut de suferit din cauza datoriilor neachitate către furnizorul de căldură.