Situație halucinantă la Spitalul „Socola”! 13 șefi de secții, puși pe funcții cu încălcarea gravă a legii!

de: Redacția BZI
02:00, 20 mai 2022

Situație halucinantă la Spitalul „Socola”, unde au loc ilegalități greu de imaginat. Managerul spitalului, dr. Cristina Dobre, a prelungit, în mod ilegal, contractele de administrare ale tuturor celor 13 șefi de secții, începând cu data de 8 aprilie 2022 până la ocuparea funcției prin concurs. Astfel, se încalcă Legea 70/2022, care prevede ca numirile interimare în posturile și funcțiile vacante se pot face până la încetarea stării de alertă și pot fi făcute pentru cel mult 90 de zile de la data încetării stării de alertă. În urma acestei situații absolut halucinante, unitatea medicală suferă prejudicii economice importante, salariile pe care le încasează șefii de secție fiind mult mari decât cele încasate de medicii primari psihiatrie.

Dr. Carmen Mucenica este unul dintre cei 13 medici șefi de secție cărora dr. Cristina Dobre le-a prelungit contractele în mod ilegal. Aceasta a fost angajată ca medic primar psihiatrie, cu contract de muncă, pe perioadă nedeterminată, în cadrul Spitalului de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri, însă în anul 2017, ca urmare a promovării concursului de medic șef de secție, contractul de muncă a acesteia cu Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri a fost suspendat pe durata ocupării funcției de șef de secție.

După emiterea deciziei nr. 305/07.04.2022, dr. Carmen Mucenica a solicitat o resuspendare a contractului de către Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri, până la „ocuparea prin concurs a funcției”. Cu acest prilej, managerul spitalului, Victor Idriceanu, i-a semnalat ilegalitatea numirii sale atât ei, cât și managerului Spitalului „Socola”, dr. Cristina Dobre.

Conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași a scos la concurs șefiile de secții fără aprobare din partea Ministerului Sănătății

Conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași publica în Revista „Viața Medicală”, nr. 15, din 15 aprilie 2022, anunțul de scoatere la concurs a funcțiilor de medic șef de secție pentru toate cele 13 secții ale spitalului. Publicarea anunțului în „Viața Medicală” s-a făcut însă fără avizul Ministerului Sănătății, în subordinea căruia se afla Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, și fără un acord din partea Colegiul Medicilor Iași, încălcându-se astfel Ordinul Ministerului Sănătății (OMS) 1406/2006. Institutul  de Psihiatrie „Socola” Iași a solicitat avizul Ministerului Sănătății pentru organizarea concursului, dar acesta nu a fost primit nici până în prezent.

Acestea nu sunt singurele nereguli în legătură cu anunțul publicat în „Viața Medicală”, deoarece acesta nu cuprinde nici condițiile pe care le oferă unitatea medicală, tematica de concurs și, inițial, nu era precizat nici cuantumul taxei de concurs, aspecte obligatorii prevăzute în articolul 15 din Ordinul nr. 1406 din 16 noiembrie 2006 pentru aprobarea Normelor privind organizarea concursului ori examenului pentru ocuparea funcţiei de şef de secţie, şef de laborator sau şef de serviciu din unităţile sanitare publice.

Ulterior publicării anunțului, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași, dr. Cristina Dobre, prin decizia nr. 330/21.04. 2022, stabilea ca taxa de concurs să fie de 1.000 de lei, aceasta fiind publicată și pe site-ul unității medicale.

Cu toate acestea, candidații la concurs nu știu nici până astăzi bibliografia concursului, ci doar faptul că proba scrisă a concursului se susține după subiecte din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare și legislația secundară aferentă, iar proba clinică sau proba practică se susține pe baza metodologiei stabilite pentru obținerea titlului de medic specialist.

Până acum, nu este stabilită comisia de examinare, comisie care în baza articolului 16 din OMS 1406/2006, trebuia să primească de la managerul unității medicale dosarele candidaților înscriși la concurs.

Situație halucinantă la Spitalul „Socola”: 5 medici încasează, lunar, în mod fraudulos venituri cu 7500 de lei mai mari

Toate aceste nereguli au fost comise pentru a acoperii ilegalitatea celor 13 decizii din data de 7 aprilie 2022, prin care conducerea spitalului a prelungit  contractele de administrare ale șefilor de secție în mod ilicit.

Prelungirea ilegală a contractelor a adus mari prejudicii economice unității medicale, deoarece, în cazul medicilor șefi de secție, care au integrare clinică (sunt angajați cu jumătate de normă) veniturile încasate în mod ilegal cresc cu 7.500 lei lunar net.

Medicii care vor beneficia de acest spor salarial în mod fraudulos sunt: prof. dr. Cristian Ștefănescu, conf. dr. Andreea Silvana Szalontay, conf. dr. Romeo Dobrin și conf. dr. Șerban Turliuc.

În schimb, medicii șefi de secție, care au contract de muncă cu normă întreagă, ca urmare a prelungirii numirii interimare ca șefi de secție, vor primii 5% în plus la salariul de bază.

Contractele de administrare ale tuturor șefilor de secții au fost prelungite, în anul 2020, în baza legii nr. 55 din 15 mai 2020, care prevedea, la articolul nr. 11, măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19.

„Numirea în cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății se face prin ordin al ministrului Sănătății și încetează de drept în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă. Numirea în cadrul unităților aflate în subordinea sau în coordonarea Ministerului Sănătății se face prin act administrativ al conducătorului instituției sau al unității angajatoare, cu încadrarea în limita numărului maxim de posturi aprobate de către ordonatorul principal de credite prin statutul de funcții, și încetează de drept în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă”, se arată în lege.

Au fost făcute două prelungiri ale contractelor de administrare în temeiul articolului 185 din Legea 95/2006: „Contractul de administrare poate fi prelungit la expirarea acestuia pe o perioadă de 3 luni, de maximum 2 ori, perioadă în care se organizează concursul de ocupare a funcției”. Prin legea 70/2022 s-a prevăzut ca numirile interimare în posturile și funcțiile vacante se pot face până la încetarea stării de alertă și pot fi făcute pentru cel mult 90 de zile de la data încetării stării de alertă.

Conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași încalcă legislația în vigoare, deoarece numirile interimare în funcția de șef de secție s-au făcut la 30 de zile de la încetarea stării de alertă și s-au făcut pe o perioadă nedeterminată, până la ocuparea prin concurs a funcției și nu pe o perioadă de 90 de zile de la încetarea stării de alertă, așa cum prevede legea.

În urma verificării dosarelor de concurs, toți cei 13 șefi de secție au fost admiși, urmând să susțină proba scrisă și proba clinică.

Dr. Carmen Mucenica a rămas și fără șefia Secției exterioare psihiatrie I Cronici Bârnova și fără postul din cadrul Spitalului de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri

Situația dr. Carmen Mucenica relevă cel mai bine ilegalitatea comisă de conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași cu privire la prelungirea șefiilor de secții. Astfel, prin decizia nr. 305/07.04.2022, a fost prelungit contractul de administrare a dr. Carmen Mucenica drept medic șef de secție în cadrul Secției exterioare psihiatrie I Cronici Bârnova.

În acest timp Carmen Mucenica era angajată ca medic primar psihiatrie cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată în cadrul Spitalului de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri. Ca urmare a promovării concursului de medic șef de secție, în anul 2017, contractul de muncă al acesteia cu Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri a fost suspendat pe durata ocupării funcției de la Secția Exterioară Psihiatrie Cronici I Bârnova.

După emiterea deciziei nr. 305/07.04.2022, dr. Carmen Mucenica a solicitat o resuspendare a contractului de către Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri, până la „ocuparea prin concurs a funcției”. Conducerea Spitalului de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri, jr. Victor Idriceanu, a sesizat ilegalitatea deciziei nr. 305/07.04.2022 și a refuzat să suspende contractul de muncă al dr. Mucenica, totodată, anunțând conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași de ilegalitatea comisă.

În consecință, dr. Cristina Dobre a anulat decizia nr. 305/07.04.2022, însă nu și pe celelalte 12. Deoarece, dr. Carmen Mucenica nu s-a prezentat la muncă nici după ce Victor Idriceanu i-a prezentat situația, acesta a fost concediată de la Spitalul de Psihiatrie și Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri.

Toate aceste decizii sunt semnate de consilierul juridic Ionel Lucian Sandovici, care, deși este absolvent al Facultății de Drept, nu este înscris în Colegiul Consilierilor Juridici, așa cum prevede Legea nr. 514 din 28 noiembrie 2003 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic.

Conducerea Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași a evitat să ofere un răspuns referitor la situația halucinantă a numirilor ilegale a celor 13 șefi de secție, precizând că vor respecta art. 7, alin. 1, din Legea 544/2001, adică vor da niște răspunsuri în termen de 30 de zile.