Situație fără precedent, la CTP! Vatmanii preconizează că tramvaiele noi vor fi o raritate pe străzile din Iași. Modelele de 2 milioane de euro stau defecte în depou: „Prăjești instalația când treci pe aici” – FOTO/VIDEO
La tramvaiele noi de la CTP au apărut probleme din cauza rețelei de fir contact. Șocurile electrice pot fi fatale pentru instalația unui model nou, iar vatmanii au sesizat diferențele
În municipiul Iași, sunt 32 de tramvaie noi ce au fost aduse la sfârșitul anului 2021, însă acum circulă mai puțin de 20 regulat. Multe sunt defecte din diverse probleme, iar ieșenii sunt nevoiți să meargă tot cu modelele GT4. Anul viitor, va ajunge un lot nou de tramvaie din Turcia, Bozankaya, însă este foarte probabil să aibă aceeași soartă din cauza infrastructurii din Iași.
Probleme grave la tramvaiele noi de la CTP Iași
Modelele turcești au mai avut probleme cu separatoarele la început, când au fost puse în funcțiune. Atunci când trecea tramvaiul pe la separator, acesta frâna brusc și mergea cu spatele. Problema a fost rezolvată de firma turcească, făcând un update de soft. Totuși, după 2 ani de folosire, instalația electrică a vagoanelor a avut de suferit din cauza rețelei fir contact. De fiecare dată când tramvaiul trece pe la separator, șocul reconectării la curent este prea mare. Rețeaua electrică este împărțită în segmente, iar separatoarele despart tronsoanele, pentru a nu lăsa curentul să treacă, astfel, când sunt probleme, nu se caută toată linia.
La multe dintre tramvaie, pantografele s-au uzat deja. Cei de la CTP nu au fost pregătiți să folosească noile vagoane, deoarece încă de la început au fost probleme. Modelele noi nu încăpeau în stațiile de tramvai, astfel că a fost necesar să fie îngustate peroanele, iar apoi a apărut problema separatoarelor.
„Tot timpul când trec cu vagonul pe la separatoare, sunt pe frânare, am testat de multe ori, deoarece, dacă staționezi, este un șoc puternic la tramvai și prăjești instalația când treci pe aici. Nu știu exact ce se întâmplă, însă simt că este o problemă, iar în ritmul astă strici vagonul. A fost problema acum câțiva ani, când mergeau cu spatele, însă s-a rezolvat. Însă tot nu se potrivește ceva când face contact pantograful. Este un interval de 2 secunde când tramvaiul rămâne fără curent, iar deodată se reconectează, acest lucru este normal, însă șocul este prea mare pentru tramvai. Acum, depinde și de cum sunt folosite, trebuie să fii atent când circuli, altfel riști să se defecteze vagonul”, povestește un vatman de pe un tramvai PESA.
De asemenea, sunt probleme și la sistemul de ventilație, deoarece filtrele nu au fost curățate. Vatmanii sesizează, de mai multe ori, un miros urât când deschid aerul condiționat.
„Vagoanele noi au aproape 3 ani, iar de când sunt puse în funcțiune, nu au fost curățate filtrele la sistemul de ventilație, iar acum miroase foarte urât când le deschizi, mai ales dimineața. Se strică prea repede AC-ul, apar tot felul de defecte la instalație. Sunt prea multe șocuri când treci la separatoare, ceva le produce. La PESA nu prea face față aerul condiționat, însă la cele turcești funcționează mai bine”, a mai spus vatmanul.
S-au cheltuit 79 de milioane de euro pentru tramvaiele noi
Pentru cele 32 de tramvaie (16 PESA și 16 Bozankaya), Primăria Iași a cheltuit 79 de milioane de euro, unul singur ar fi 2 milioane de euro. După 2 ani în care au fost folosite, vagoanele sunt mai zgomotoase decât un model vechi de 60 de ani. Mai mult, în depou sunt retrase cel puțin 10 vagoane noi defecte. Ieșenii merită mai mult, având în vedere că zeci de mii de oameni folosesc transportul public în fiecare zi. Primăria Iași a semnat, recent, încă un contract cu firma turcească Bozankaya, pentru încă 18 tramvaie noi, care au costat 34 de milioane de euro.
„În acest moment, sunt în depou 4 tramvaie la reparat în urma unor coliziuni, la 2 se va reprofila bandajul și 4 pentru constatare bandaje, locuri plane ca urmare a uzurii de exploatare. Toate sistemele de transport cu tramvaiul din țară au separatori pe secțiuni de alimentare și funcționează ca atare. Nu apare nicio problemă la trecerea pe separator”, a spus Cristian Stoica, directorul general CTP Iași
De asemenea, de câteva săptămâni, în vagoanele noi nu se mai aude vocea care anunță stația următoarea și nici nu mai sunt afișate toate informațiile despre traseu pe ecranele din tramvai.
„Am trimis să verifice și aștept răspuns de la firma furnizoare, să văd dacă se înregistrează anomalii în funcționarea sistemelor”, a răspuns Cristian Stoica.
CTP Iași are 32 de tramvaie noi în depou, însă nu toate funcționează, multe fiind retrase din cauza defecțiunilor.