Situaţie extrem de dificilă pentru bolnavii de Hepatită C! Sunt 4 luni de când aceștia nu au acces la tratament
Ministerul Sănătății se află într-o poziţie dificilă după ce mai mulţi specialişti susţin că bolnavii de Hepatită C nu au acces la tratament. Conform acestora, sunt 4 luni de când bolnavii sunt lăsaţi în voia sorţii.
În aceeași situație sunt şi pacienții cu boala Wilson care şi-au arătat disperarea trimițând zeci de scrisori către Guvern pentru a putea facilita accesul la Cupriden, medicament specific bolii şi care se găseşte foarte greu.
Bolnavii de Hepatită C nu au acces la tratament de 4 luni după ce vechiul contract s-a încheiat
Conform declarațiilor făcute de Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH), sunt 4 luni de când bolnavii de hepatită C nu au acces la tratamentul specific bolii. De vină ar fi Guvernul României care are pe masă o Hotărâre de Guvern care nu este incă aprobată. Așadar, după terminarea contractului în luna iunie, nu s-a mai încheiat un altul nou:
„Suntem într-o situaţie atipică. Negocierile s-au încheiat de două luni de zile, protocoalele terapeutice sunt pregătite, şi cu toate acestea, Hotărârea de Guvern 720, care conţine o listă de medicamente compensate pe care se află şi medicamentele noastre şi care trebuie reactualizată, stă pe masa autorităţilor fără aprobare”, a declarat Marinela Debu, preşedintele APAH
Pacienții cu boala Wilson, victime în același scenariu
Cei care au Hepatită C nu sunt singurii afectați de un Guvern care pare să îi condamne la suferinţă. Printre cei care se găsesc în aceeași situație se numără şi pacienţii care au boală Wilson, boală nevindecabilă și care are nevoie de atenție specială pe tot parcursul vieţii. Așadar, aceștia au trimis zeci de scrisori către Guvern în care au cerut facilitarea accesului către Cupriden, un medicament care se găsește tot mai greu în farmacii.
Specialiştii susţin că sunt sute de pacienţi depistați cu Hepatită C și care așteaptă o soluție din partea Guvernului României.
Ioana Mihăilă, un dezastru la Ministerul Sănătății din cauza lipsei de medicamente
Pe de altă parte, Ioana Mihăilă s-a confruntat cu acuzaţii grave, cadrele medicale acuzând în repetare rânduri Ministerul Sănătății pentru proasta gestionare a pandemiei și accesul deficitar la mai multe medicamente. Într-o declaraţie făcută presei, pe data de 26 octombrie 2021, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății susţine că nu există vreun deficit de medicamente oncologice. Aceasta a afirmat faptul că directorul Politicii Medicamentului este în permanentă legătură cu managerul Institutului de Oncologie din București:
“Doamna director de la Politica Medicamentului se află în legătură cu domnul manager de la Institutul Oncologic Bucureşti, în momentul acesta în piaţă nu există un deficit de medicamente oncologice. Doamna director a cerut Unifarm situaţia stocurilor pe aceste medicamente oncologice şi a solicitat de asemenea comisiilor de oncologie necesarul pentru următoarele şase luni. Autorizaţia de nevoi speciale, nu perioada de valabilitate, este într-adevăr depăşită şi vom face împreună demersurile pentru a le reintroduce în circuit”, a declarat Ioana Mihăilă într-o conferinţă de presă.
Scandalul a început în momentul în care mai mulți șefi de secție de la Institutul Oncologic București au scris către conducere că lipsesc citostatuceke. Conducerea explica faptul că că numărul mare de pacienţi care au fost preluaţi de la centre care nu funcţionau din cauza pandemiei şi managementul defectuos sunt doar două dintre motivele care au dus la această situație