Situație disperată la un spital din Iași. Medic: „Ne temem că vor fi mai multe tentative de suicid și sinucideri în această perioadă”

de: evelina.chitoroaga
04:00, 26 mart. 2020

Situație greu de manageriat pentru cadrele medicale de la un spital din Iași. „Toată această stare tensionată conduce în cel mai scurt timp către o anxietate generalizată la un număr foarte mare de persoane. Știrile negative, imposibilitatea de a-și continua activitățile cotidiene în afara locuinței, distanța de cei dragi, panica continuă de a nu te infecta, măsurile obsesive de a te decontamina prin spălare pe mâini, de a dezinfecta toate obiectele și hainele, conduc înspre o decompensare psihică pentru majoritatea dintre noi”, a declarat dr. Cozmin Mihai

Zeci de ieșeni cu tulburări psihice diverse, aflați în autoizolare la domiciliu, sună disperați medicii Institutului de Psihiatrie „Socola” pentru a le cere ajutorul. Aceștia susțin că nu cred că vor putea trece peste perioada declarată ca stare de urgență majoră în România și că au gânduri sinucigașe. Îngrijorarea cadrelor medicale este că vor fi mai multe cazuri de moarte prin sinucidere decât prin coronavirus și asta pentru că ambulatoarele spitalelor s-au închis, iar majoritatea pacienților cu boli psihice au rămas fără tratamentul specific. Psihologii spun că perioada de autoizolare la domiciliu va crea o avalanșă de persoane care se vor prezenta la spital cu depresii greu de manageriat.

Mai multe decese prin sinucidere

Situație fără precedent la Institutul de Psihiatrie „Socola”. Medicii sunt asaltați de apeluri venite din partea pacienților cu tulburări psihice. Cadrele medicale povestesc că pacienții sună plângând și cer diperați ajutorul, pentru că nu mai au medicamente și pentru că, stând numai în casă, stările de anxietate se amplifică.

„Conform oridinului primit de la Ministerul Sănătății, ambulatoarele spitalelor au fost închise. Astfel, nu se mai pot prescrie tratamente pentru pacienții cu tulburări depresive, psihotice. Primesc apeluri de la pacienți care, plângând, îmi spun că nu cred că vor putea depăși această situație. Am încercat pe cât posibil să prescriu tratamente pe trei luni unor pacienți. Din păcate însă, nu tuturor pacienților, iar acest lucru va afecta extrem de tare starea lor generală. Ne temem că vor fi mai multe tentative de suicid și sinucideri în această perioadă, mai multe decât ne-am putea imagina. Este o situație extrem de delicată”, spune Dr. Cozmin Mihai, medic specialist-psihiatru, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași.

Disperați că nu mai au medicamente

Pacienții care până acum primeau tratament în ambulatoriul spitalului trebuie să contacteze în acest moment medicul de familie pentru a putea continua tratamentul. Discutăm de un tratament care reușește să-i calmeze pe cei care au tentative de suicid. Medicii psihiatri susțin că se va crea o mare problemă și în cazul medicilor de familie, suprasolicitați în această perioadă.

„Singura modalitate de a procura acum medicamentele este de a contacta medicii de familie. Din păcate însă, aceștia sunt extrem de solicitați în ultima perioadă. Din păcate, neglijăm bolnavii psihici, pesoane cu tentative de suicid, extrem de vulnerabile. În situații critice, ca cea cu care ne confruntăm în acest moment, acești pacienți își pot lua viața, deoarece nu mai văd o scăpare din tot ceea ce li se întâmplă. Noi ca medici, dacă nu le suntem aproape, inevitabilul va avea loc”, mai adaugă dr. Cozmin Mihai.

Nu mai urmăriți știrile în exces

Mass-media contribuie în mod negativ asupra psihicului vulnerabil al pacienților depresivi, spun specialiștii. Aceștia recomadă pacienților să nu mai urmărească știrile decât cele care sunt imperios necesare. Astfel se protejează și vor trece mai ușor peste această perioadă.

„În această perioadă extrem de stresantă și solicitantă psihic pentru noi toți, pacienții psihiatrici sunt cei mai expuși acestui val de îngrijorări. Toate aceste măsuri de prevenție au un răsunet foarte mare asupra pacienților vulnerabili, mai ales asupra pacienților aflați în tratament psihiatric. Izolarea la domiciliu, carantina și toate măsurile restrictive impuse de Guvern pot decompensa un segment foarte mare de populație. Programele din mass-media sunt ocupate 24/24 ore numai cu știri negative care fac referire intens la îmbolnăvirile și decesele datorate COVID-19.

Toată această stare tensionată conduce în cel mai scurt timp către o anxietate generalizată la un număr foarte mare de persoane. Știrile negative, imposibilitatea de a-și continua activitățile cotidiene în afara locuinței, distanța de cei dragi, panica continuă de a nu te infecta, măsurile obsesive de a te decontamina prin spălare pe mâini, de a dezinfecta toate obiectele și hainele, conduc înspre o decompensare psihică pentru majoritatea dintre noi”, adaugă dr. Cozmin Mihai.

Cadrele medicale, afectate de isteria provocată de COVID-19

Medicul ieșean susține faptul că nu doar pacienții cu probleme psihice au de suferit în această perioadă, ci și cadrele medicale implicate în mod direct în tot ceea ce înseamnă lupta împotriva COVID-19. În această perioadă, cadrele medicale sunt și ele extrem de agitate, starea de spirit fiindu-le influențată.

„Această stare de tensiune a pus stapânire pe majoritatea dintre noi, iar nivelul stresului este în creștere de la o zi la alta. Ca măsuri de prevenție, cu toții le putem aplica, astfel încât să trecem cu brio peste această perioadă sumbră. Reduceți la minim vizionarea, citirea și ascultarea știrilor actuale care vă determină să deveniți stresați și anxioși. Vă puteți informa cu privire la noile ordonanțe de urgență, o dată sau de două ori pe zi, și numai la ore acceptabile, de preferință în timpul zilei, în lăgatură cu starea actuală din țară. În caz contrar, îngrijorarea poate atinge cote alarmante pentru sănătatea noastră psihică”, punctează medicul ieșean.

„Rugați-vă și meditați”

Pentru a scăpa de stările de anxietate, medicii psihiatri recomandă ieșenilor să discute cu membrii familiei despre orice gând le trece prin minte. Predispoziția la sinucidere poate scădea considerabil dacă aceștia comunică eficient și încearcă să-și descrie stările. Ieri (n.r.- 25 martie), cadrele medicale de la „Socola” și pacienții s-au adunat și au spus o rugăciune. Medicii specialiști susțin că rugăciunea contribuie la îmbunătățirea stării de spirit.

„Asigurați-vă ca toți cei din jur, apropiați, rude, sunt bine și împărtășiți cu ei evenimentele și trăirile actuale, asigurându-vă că oferiți și încurajări totodată. Solidaritatea ne face bine în această perioadă. Odihniți-vă, asigurați-vă orele de somn, hrăniți-vă corespunzător și nu în exces, hidratați-vă, faceți exerciții fizice regulate, rugați-vă, faceți meditații, ascultați muzică relaxantă și ramâneți în contact direct și în bune relații cu familia voastră. Totodată, evitați consumul de tutun, alcool sau stupefiante. Asigurați-vă că aveți acces pe o perioadă de minimum 30 zile la medicamentele prescrise de medicul dumneavoastră”, recomandă dr. Cozmin Mihai.