Situație de criză pentru medicii ieșeni! Lista pacienților care au nevoie de transplant se mărește, iar numărul de donatori se micșorează!

de: evelina.chitoroaga
04:00, 23 dec. 2019

Situație de criză pentru medicii ieșeni. Numărul de donatori cadaverici se micșorează considerabil! Mii de oameni ar putea fi salvați dacă familiile ar înțelege binele pe care îl pot face.

Ieșenii sunt tot mai greu de convins atunci când vine vorba despre donarea organelor pacienților aflați în moarte clinică. Cadrele medicale se confruntă cu situații greu de imaginat. Deși încearcă din răsputeri să-i convingă pe aparținători de binele pe care îl pot face donând, misiunea lor devine de cele mai multe ori imposibilă. Deși frecvent sunt identificați potențiali donatori, de cele mai multe ori familiile sau aparținătorii nu acceptă prelevarea organelor. Medicii susțin că cel mai greu le este să convingă familiile ai căror copii s-au stins de prea timpuriu sau când decesul este brusc.

Aparținătorii cred că mai există o șansă

Iașul și întreaga țară se confruntă cu o problemă mare atunci când vine vorba despre existența donatorilor cadaverici. Cu ajutorul acestor donatori, mii de vieți ar putea fi salvate dacă familiile ar conștientiza importanța gestului. Pe listele de așteptare sunt mii de pacienți care se zbat între viață și moarte și care depind de un transplant. Personalul medical discută despre o reticență pe care familiile o au și susțin că există din ce în ce mai puțini donatori cadaverici, timp în care din ce în ce mai mulți oameni mor cu zile.

„De cele mai multe ori, aparținătorii nu acceptă prelevarea organelor, crezând că mai există o șansă. Puțini sunt cei care înțeleg ce înseamnă moarte cerebrală. Practic, pacientul este conectat la aparate, iar funcțiile vitale funcționează doar datorită acestor mecanisme”, a precizat dr. Raluca Neagu Movilă, coordonatorul Centrului de Transplant Regional.

„Facem eforturi constant”

Misiunea medicilor se complică atunci când este vorba de pacienți tineri, în general implicați în accidente rutiere. În aceste cazuri, medicii se confruntă cu un refuz categoric. Acest lucru se întâmplă deoarece familia și rudele sunt puse într-o situație dificilă, fiind într-o stare de șoc.

„Facem eforturi constant. Potențiali donatori există mereu, dar de foarte multe ori ne este greu să primim acordul familiilor”, încheie dr. Raluca Neagu Movilă.