Situație atipică în România. ANM a emis peste 100 de avertizări Cod Roșu

de: Antonia Ceausu
21:35, 07 iul. 2020

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) se confruntă cu o perioadă dificilă. Au fost lansate peste o sută de avertizări Cod Roșu de vreme severă. Cele mai multe au fost emise în perioada iunie-iulie. Directorul meteorologiei operaţională, Gabriela Băncilă a vorbit pe larg despre această situație.

„În momentul de faţă vorbim despre emiterea a mai mult de 100 de mesaje de Cod roşu, ceea ce este un indiciu asupra severităţii fenomenelor pe care le-am înregistrat, până în momentul de faţă, în ţara noastră, mare parte dintre ele emiţându-se în luna iunie şi acum la începutul lunii iulie. Este un record privind numărul de mesaje Cod roşu pe care Administraţia Naţională de Meteorologie le-a emis începând cu anul 2005, de când am trecut la acest sistem de avertizare”, a explicat Gabriela Băncilă.

Vara anului 2020, atipică din punctul de vedere al temperaturilor și al fenomenelor

Aceasta a menționat că vara anului 2020 este una atipică din punctul de vedere al temperaturilor înregistrate dar și a numeroaselor fenomene meteorologice.

„Frecvenţa evenimentelor meteo care pot produce pagube prin intensitatea lor ridicată este una în creştere şi este confirmată şi de ceea ce se întâmplă în teren, dar şi de acest număr ridicat de avertizări Cod roşu de vreme severă pe care ANM le-a emis. Ne referim în acest an la o frecvenţă foarte ridicată a episoadelor în care s-au înregistrat cantităţi importante de apă pe intervale scurte de timp, ceea ce a făcut ca luna iunie a anului 2020 să se situeze pe locul cinci în topul celor mai ploioase luni iunie de la noi din ţară.

Se pare că şi a doua parte a verii va fi una cu multe fenomene meteorologice care să reprezinte sau care să caracterizeze aceeaşi tendinţă pe care a avut-o prima parte a verii, respectiv de la intervalele în care instabilitatea atmosferică este pronunţată, la intervale în care vremea este călduroasă, disconfortul termic este în creştere şi chiar zile cu caniculă”, a adăugat Gabriela Băncilă.

Măsuri anticaniculă în municipiul Iași. Transportul public CTP și piețele ieșene, prinse în proiectul primăriei

Mai multe măsuri anticaniculă în municipiul Iași au fost luate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Transportul public CTP, dar și piețele ieșene au fost prinse în hotărârea luată de autoritatea locală. Proiectul mai prevede și asigurarea de apă potabilă pentru ieșeni în mai multe puncte din oraș și interzicerea circulației mașinilor de tonaj mare între orele 11:00 și 17:00 în condiții de cod portocaliu sau cod roșu

O serie de măsuri anticaniculă în municipiul Iași au fost luate recent de Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Aceste măsuri vizează în special transportul public CTP, dar și piețele ieșene au intrat în proiectul impus de primărie. Conform documentației aferente, Direcția de Asistență Socială va trece la monitorizarea și sprijinirea persoanelor vârstnice pe toată această perioadă de timp. De asemenea, companiile de utilitate publică vor dota ghișeele de încasare a facturilor cu apă potabilă.

ApaVital SA va verifica permanent cele 15 locuri din oraș unde sunt cișmele publice. În Parcul Copou sunt 3 bucăți, în timp ce în rond Târgu Cucu este o cișmea. O altă cișmea se află în Parcul Expoziței, iar două bucăți sunt pe Esplanada Oancea. În parcul de la Teatrul Național se află o cișmea, ca și la Cinema Victoria. Pe esplanada Costache Negri se află o cișmea. De asemenea, și în Parcul Voievozilor din cartierul Alexandru cel Bun, ieșenii pot găsi o cișmea. În stația CTP la Liceul de Chimie este o altă cișmea, ca și în Parcul Șahiștilor din Podu Roș. La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” se regăsește o altă cișmea, ca și pe strada Clopotari din Nicolina.

Măsuri anticaniculă în municipiul Iași, dispuse instituțiilor din subordinea primăriei

Proiectul cuprinde măsuri anticaniculă în municipiul Iași, luate și de către alte instituții subordonate autorității locale. Primăria Iași va asigura puncte de prim-ajutor și distribuire apă, toate organizate de centrele de cartier. În plus, vor fi asigurate spații și pentru corturi de prim-ajutor în municipiul Iași.

„Temperaturile ridicate constituie factori de risc pentru desfășurarea normală a activităților sociale și economice. Monitorizarea acestor fenomene meteorologice periculoase la nivel municipal se face prin Comitetul Local pentru Situații de Urgență Iași în vederea inițierii și asigurării unor măsuri specifice în intervenție. Persistența temperaturilor ridicate pe o perioadă mare de timp poate influența negativ starea de sănătate a populației, îndeosebi a grupelor de risc major, fapt ce impune conjugarea eforturilor instituțiilor, atât din cadrul administrației publice locale, cât și a serviciilor publice deconcentrate”, se arată în decizia luată de Primăria Iași.