Situație alarmantă, scăpată de sub control! Mii de ieșeni locuiesc în blocuri care cad la cutremurul cel mai mic. „Ultima expertiză a fost făcută prin 1996” – FOTO
Mii de ieșeni, probabil, locuiesc în blocuri ce ar putea să se dărâme la cutremurul cel mai mic. Imobilele nu mai sunt expertizate de ani de zile
Obligativitatea realizării expertizelor blocurilor din Iași, privind riscul seismic, potrivit legii, este a asociațiilor de proprietari și a deținătorilor. Deși există o listă a construcțiilor cu risc seismic ridicat, verificări nu au mai fost efectuate de ani de zile
Probabil, mii de ieșeni locuiesc în blocuri care cad la cutremurul cel mai mic. Nu există o situație clară a imobilelor cu risc seismic
Deși există o listă cu blocurile care au risc seismic ridicat în Iași, expertizele nu au mai fost efectuate de ani de zile. Sunt imobile care nu mai au realizată nicio verificare din 1996. Mai mult decât atât, președinții asociațiilor de proprietari susțin faptul că expertizele sunt costisitoare, iar ieșenii de abia reușesc să își plătească propriile datorii.
„La noi s-a pus, până acum, în discuție reabilitarea blocului. Nu s-a discutat până acum ca el să fie expertizat. Proprietarii se plâng de 10 lei când se pun la asociație pentru fondul de reparații. Nu sunt receptivi. Noi, acum, încercăm să strângem semnături pentru a putea lua niște fonduri europene ca să reabilităm blocul, dar este foarte greu, oamenii nu sunt receptivi. Blocul are făcută ultima expertiză prin 1996”, a transmis Gabriel Corlat, președintele Asociației de Proprietari Socola numărul 18.
Mai mult decât atât, ieșenii sunt reticenți și din cauza faptului că prețurile sunt foarte mari. O expertiză a unui bloc de 4 etaje are o valoare de peste 20 de mii de lei.
„Expertize s-au făcut acum 3 ani. Ele au niște costuri foarte mari, dar majoritatea oamenilor nu prea plătesc să se facă investiții curente cu apa, cu canalizarea, să se înlocuiască conductele vechi, nu mai spun de expertize. De exemplu, o expertiză la un bloc cu 4 etaje poate depăși și 20.000 de lei. Vine o firmă specializată, vine cu aparatură, cu ultrasunete, se fac anumite găuri de jos până sus. Trebuie să se intre în fiecare apartament pentru a putea face expertiza, să vadă structura de rezistență.
Asta e problema cea mai mare, pentru că trebuie să se intre în fiecare apartament, să se verifice fiecare spațiu, absolut tot. Oamenii nu își plătesc datoriile, nu mai spun de investițiile necesare pentru problemele curente”, a transmis Gabriel Paraschiv, președintele Asociației de Proprietari de pe bulevardul Țuțora.
Instituția care ar trebui să facă verificări în teren nu are personal
Reporterii BZI au luat legătura cu reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Iași. Aceștia au transmis faptul că instituția doar centralizează datele care sunt primite de la primărie.
„La ISU doar se centralizează datele pe care le primim de la primărie. Asociațiile de Proprietari trebuie să facă expertiza tehnică, trebuie să contracteze firme specializate pentru acest lucru. În ceea ce privește riscurile, diferă la fiecare clădire, în funcție de locul unde este construită, materialul sau anul”, a precizat Ionuț Grădinaru, inspector șef ISU Iași.
În ceea ce privește Inspectoratul de Stat în Construcții din Iași, reprezentanții instituției au transmis faptul că nu au personal disponibil pentru a face verificări în blocuri. Acest aspect este cauzat de lipsa personalului angajat. Însă nici ISC nu poate amenda asociațiile de proprietari sau deținătorii ce nu efectuează expertizele blocurilor unde locuiesc.
„Noi, ca sa putem dispune o expertiză, trebuie să avem niște elemente clare care să ne facă pe noi să dispunem acea expertiza. Este vorba despre elemente care pot pune în pericol siguranța cetățeanului sau a clădirii. În principiu, noi dispunem expertize când avem o sesizare sau când nu se respectă proiectul. ISC nu poate sancționa dacă expertizele nu sunt efectuate.
Noi, teoretic, putem face control, putem dispune măsuri, dacă este cazul, practic, este aproape imposibil să facem asta, prin prisma volumului de muncă și a numărului de inspectori existenți în momentul acesta. Sunt județe, precum Tulcea, care au 4 inspectori pe tot județul. Nici la Iași, prin prisma celor 9 inspectori și a volumului nostru de muncă, în condițiile în care noi, din toate construcțiile care se fac la nivel de județ Iași într-un an de zile, ajungem în teren la maxim 18 la sută dintre ele, restul se construiesc fără ca noi să trecem pe acolo, din cauza faptului că pur și simplu nu avem cum”, a declarat inspector șef județean Adrian Morariu.
Primăria Iași are în atribuții doar notificarea asociațiilor de proprietari, pentru a lua în vedere realizarea expertizelor sau amendarea acestora
Deși Primăria Iași are în atribuții notificarea asociațiilor de proprietari cu privire la realizarea expertizelor, legislația în vigoare este permisivă, iar amenzi nu au fost emise până în prezent.
„Există Legea 212/2022, în care sunt stabilite obligațiile proprietarilor în legătură cu întreținerea imobilelor, proprietăților în care locuiesc. Aici, primăria ar trebui să facă notificări la asociațiile de proprietari în care să le aducă la cunoștință obligativitatea de a-și face aceste expertize. Legislația prevede câteva lucruri foarte clare. Obligativitatea de a notifica, cu celeritate, asociațiile care au blocuri mai vechi de 1978, pentru că blocurile mai vechi de 1978 aveau un normativ de proiectare care s-a constatat că nu este eficient. Vorbim și de anul 1977, când a fost cutremurul, și, începând cu anul 1978, a fost modificat normativul de proiectare și, atunci blocul având o altă structură de rezistență, toate blocurile construite înainte de 1978 trebuie expertizate și făcute lucrările necesare pentru a îndeplini cerințele actuale de rezistență.
Aici trebuie înțeles faptul că nu este obligatoriu ca, urmare a unei expertize, blocul să aibă risc 1 (n.r. – risc seismic mare), el poate să se comporte foarte bine. Mai mult decât atât, acolo unde proprietarii consideră că au probleme, văd că blocul se înclină, pot lua decizia să facă o expertiză și în funcție de cele constatate să vadă ce lucrări trebuie derulate în continuare. Aceste expertize trebuie trimise către administrația publică locală, mai departe, ele se transmit către ISU, care are o situație centralizată. Conform legii, toate imobilele mai vechi de 1978 trebuie expertizate. O expertiză are o durată de valabilitate de 2 ani. Noi trimitem notificări asociațiilor de proprietari, în vederea realizării expertizelor.
Există, într-un final, o posibilitate de a se întocmi un proces-verbal de contravenție în cazul în care asociațiile de proprietari nu dau curs notificărilor. Nu au fost cazuri până acum pentru că legislația prevede niște termene și atunci, având în vedere că sunt în termenele respective de notificare și de a face demersurile, nu există, în momentul de față, niciun proces-verbal de contravenție”, a spus Ioan Ciobanu, șef Serviciu Asociații Proprietari din cadrul Primăriei Iași.
În Iași, sunt peste 63 de blocuri cu risc seismic ridicat
Este important de știut faptul că, potrivit informațiilor publicate pe site-ul ISU, în Iași, sunt 63 de blocuri de locuințe cu risc seismic I, printre acestea se numără imobile situate pe străzile Cantemir, Ciurchi, Decebal, Nicolae Iorga, Vasile Lupu, Splai Bahlui, Țuțora și altele. Imobilele cu risc seismic de gradul II sunt în jur de 69, iar printre acestea se numără și cele de pe străzile Ion Creangă, Nicolina, Piața Unirii, Păcurari, Aleea Rozelor, bulevardul Tudor Vladimirescu. În ceea ce privește blocurile de locuințe cu risc seismic III, acestea sunt 67 la număr, iar în cea mai mare parte sunt situate inclusiv pe bulevardul Tudor Vladimirescu, dar și în alte zone, precum strada Țepeș Vodă, Tabacului, Stejar și Primăverii. Datele sunt incerte din cauza faptului că în prezent există blocuri care nu mai au nicio expertiză realizată din 1996.
În total, aproximativ 27.414 persoane locuiesc în imobile ce se pot prăbuși în cazul unui seism. Astfel, dacă are loc un cutremur de magnitudine mare, în Iași, ar putea fi provocate pagube însemnate. Potrivit listei publicate pe platforma oficială a Inspectoratului pentru Situații de Urgență, sute de blocuri de locuințe sunt incluse în una dintre primele trei clase de risc seismic. De asemenea, numeroase imobile au nevoie urgent de lucrări de consolidare. Astfel, peste 27 de mii de locuitori ar putea avea de suferit din cauza unui cutremur, fără a lua în considerație și victime colaterale. Important de menționat este faptul că pe lista publicată sunt evidențiate cele trei clase de risc seismic.
Mai exact, grad ridicat de prăbușire, acestea fiind clădirile cu risc I, „bulinele roșii”. Blocurile cu posibilitate redusă de prăbușire, dar ce pot avea avarii semnificative la partea de rezistență, sunt cele de grad II, iar cele ce pot avea degradări structurale fără a fi afectată semnificativ rezistența sunt cuprinse în riscul seismic de gradul III. În aceste clase sunt incluse 199 de blocuri de locuințe.
Probabil, mii de ieșeni locuiesc în blocuri care cad la cutremurul cel mai mic. În Iași, nu există o situație clară cu privire la imobilele cu risc seismic. Proprietarii nu sunt dispuși să achite contravaloarea verificărilor, iar unele blocuri nu mai au realizată nicio expertiză din anul 1996.