Situația școlilor din România, în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Datele Ministerului Educației
Situația școlilor din România. În contextul pandemiei cu noul coronavirus, 302 unități de învăţământ desfăşoară cursuri în Scenariul 3, care presupune participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online. Informația vine de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, miercuri, 23 septembrie 2020, ora 12:00.
„Hotărârile privind scenariul de funcţionare pe parcursul anului şcolar se actualizează săptămânal sau ori de câte ori este nevoie”, afirmă MEC.
Situația școlilor din România, în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Datele Ministerului Educației
Conform Ministerului Educaţiei şi Cercetării, potrivit datelor oferite de inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, se înregistrează situația următoare:
– 12.948 de unităţi de învăţământ în Scenariul 1 (S1): participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară;
– 4.406 de unităţi de învăţământ în Scenariul 2 (S2). Acesta presupune participarea zilnică (faţă în faţă) a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;
– 302 de unităţi de învăţământ în Scenariul 3 (S3): participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online.
În funcţie de analiza situaţiei epidemiologice efectuate de către Direcţiile de sănătate publică şi Institutul Naţional de Sănătate Publică, de infrastructura şi de resursele existente în fiecare unitate de învăţământ, consiliile de administraţie de la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ adoptă propunerile de scenarii şi, implicit, schimbarea acestora.
Ministerul Educației precizează că, în conformitate cu ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Cercetării şi Sănătăţii nr. 5.487/1.494/01.09.2020, criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/instituţiile de învăţământ stabilesc unul dintre cele trei scenarii de funcţionare este numărul total de cazuri noi de COVID-19 din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.
Trei zile libere pentru elevi. Autoritățile le pregătesc o surpriză plăcută
În contextul alegerilor de pe 27 septembrie, autorităţile au decis trei zile libere pentru elevi. Multe secții de votare sunt amenajate în școli, copiii vor beneficia de o minivacanţă.
Zilele libere vor fi vinerea de dinaintea alegerilor ( 25 septembrie), dar şi luni şi marţi (28 şi 29 septembrie).
România se pregăteşte săptămâna viitoare pentru alegeri locale. Din cauza faptului că multe şcoli vor deveni secţii de votare, elevii vor beneficia de trei zile libere. De asemenea în această perioadă şi profesorii vor fi liberi. Aceştia vor fi liberi vinerea de dinaintea alegerilor ( 25 septembrie), dar şi luni şi marţi (28 şi 29 septembrie).
Totul vine pe fondul pandemiei de coronavirus. Această perioadă va permite organizarea secţiilor de votare şi pentru dezinfectarea sălilor de curs după votare.
Președintele Klaus Iohannis a declarat înainte de începerea școlii:
„Este foarte clar că activitatea în şcoli va fi puternic deranjată de aceste alegeri locale, fiindcă amenajarea secţiilor de votare nu se poate face peste noapte, deci cel puţin o zi sau două înainte de vot şcoala va trebui să fie liberă pentru instalarea secţiilor de votare, iar după ziua votului este foarte clar că e nevoie de o perioadă pentru a face o dezinfecţie profundă şi aceste lucruri trebuie rezolvate după părerea mea foarte urgent de către Guvern şi de către responsabilii din Guvern şi de către autorităţi”.