Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea
Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 10 septembrie 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 3.587 de cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 63 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă).
Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.434 au fost externate (cu 29 persoane externate în plus faţă de ziua precedentă).
În judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore nu s-au înregistrat cazuri de deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 123.
***
La data de 3 iulie 2020, prefectul județului Iași a emis ordinul nr. 185 privind constituirea Grupei de Coordonare a activităților de evaluare a riscurilor și de stabilire a măsurilor concrete pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus – COVID-19 la nivelul județului Iași.
Astfel, la data de 09 septembrie a.c., 303 poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti locali, reprezentanţi ai Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor Iași și Ministerului Sănătății au acţionat pe raza judeţului Iaşi pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate.
Pe parcursul acţiunilor derulate au fost verificate, în special, unităţile comerciale cu specificul de activitate – terase/bar în aer liber.
În total, pe 09 septembrie la nivelul județului Iași au fost verificate 117 de societăți comerciale, 237 de persoane au fost legitimate, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 32 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 14.200 de lei.
Acțiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.
Misiuni instituționale în județul Iași:
- ISU a efectuat 7 misiuni, din care: 3 misiuni de transport catre unitati spitalicesti, 3 misiuni de decontaminare biologică și 1 alte misiuni.
- IPJ a efectuat 112 misiuni specifice.
- IJJ a efectuat 26 misiuni specifice.
- SRPT a efectuat 1 misiune specifică.
- Serviciul de Ambulanță Județean a executat 142 misiuni, din care: 70 misiuni de transport către unități spitalicești, 5 misiuni transport catre spatiile de izolare, 6 misiuni de transport probe biologice, 57 misiuni de decontaminare biologică și 4 alte misiuni.
- MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 8 militari și 1 mijloc auto.
- DSP a efectuat 257 misiuni, din care: 3 misiuni de transport probe biologice, 29 inspecții (17 decizii carantină, 10 misiuni mixte la unități comerciale, 2 alte inspectii), 225 misiuni de supraveghere epidemiologică (112 decizii carantina contact, 30_ decizii prelungire izolare la domiciliu, 61 anchete epidemiologice si 22 alte misiuni).
- CJPC a efectuat 1misiune.).
***
Ţinând cont de contextul epidemiologic actual şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, Instituţia Prefectului – Judeţul Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi reamintesc principalele măsuri care trebuie respectate:
- purtarea măştii atât în spaţiile închise, cât şi în spaţiile publice deschise, începând cu data de 1 august 2020,
- păstrarea distanţării fizice,
- igienizarea frecventă a mâinilor şi evitarea aglomeraţiilor, în vederea limitării răspândirii infecţiei cu noul coronavirus şi prevenirii îmbolnăvirilor cu SARS-COV- 2.
Prin acest apel, Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi recomandă tuturor cetăţenilor să trateze cu maximă seriozitate pericolul determinat de infectarea cu noul coronavirus, să semnaleze către autorităţi cazurile în care sunt încălcate normele sanitare şi să îndemne celelalte persoane să respecte toate măsurile de protecţie.
De asemenea, rugăm persoanele confirmate pozitiv cu COVID-19 și contacții direcți să ofere informații reale și corecte în cadrul anchetei epidemiologice.
Pentru a veni în sprijinul populației, pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Iași se găsesc informații privind conduita de urmat în cazul persoanelor depistate pozitiv și a contacților direcți, după cum urmează:
CE TREBUIE SĂ FACEŢI DACĂ SUNTEŢI CONFIRMAT PE BAZA REZULTATELOR TESTELOR DE LABORATOR RT-PCR:
Pacientul confirmat pozitiv prin test de laborator se va prezenta urgent la Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” Iaşi, pentru evaluare clinică şi paraclinică, care durează maxim 48 de ore, în funcţie de starea de sănătate a pacientului;
ATENŢIE!
- Doar medicul curant din spitalele suport COVID-19 solicită Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi eliberarea Deciziei de izolare. În baza acestei decizii, medicul de familie va elibera concediul medical după împlinirea celor 14 zile de izolare.
- Neprezentarea la spital pentru evaluare clinică şi paraclinică duce la imposibilitatea eliberarii deciziei de izolare, necesară acordării concediului medical.
- Pacientul confirmat pozitiv cu COVID-19 comunică medicului de familie rezultatul testului, telefonic sau prin e-mail.
- De asemenea, pacientul pozitiv identifică de urgenţă contacţii direcţi din ultimele 14 zile (persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute, persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m) şi pregăteşte o listă cu nume, prenume şi numere de telefon şi îi anunţă să se izoleze la domiciliu şi să aştepte să fie contactaţi telefonic de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi.
- Persoanele care locuiesc la aceeaşi adresă cu un caz confirmat sunt considerate contacţi direcţi şi se izoleaza la domiciliu.
O PERSOANĂ ESTE CONTACT DIRECT CU UN PACIENT POZITIV DACĂ SE REGĂSEŞTE ÎNTR-UNA DIN URMĂTOARELE SITUAŢII:
- Persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
- Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
- Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşă);
- Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute;
- Persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasă, sală de şedinţe, sală de aşteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;
CONDUITA DE URMAT:
Izolarea la domiciliu se impune imediat ce s-a aflat statutul de contact direct. Se recomandă ca izolarea să se facă în condiţii de siguranţă (singuri). În cazul în care nu există această posibilitate, se recomandă ca izolarea persoanei să se facă într-o încapere separată de restul familiei, cu utilizarea măştii de protecţie şi a dezinfectării riguroase atunci când sunt utilizate spaţiile comune;
Se anunţă Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, prin e-mail: secretariat@dspiasi.ro,
pentru confruntarea cu informaţiile primite în cadrul anchetei epidemiologice de la persoana confirmată pozitiv. Stabilirea contacţilor se realizează conform metodologiei prin ancheta epidemiologică desfăşurată la persoana confirmată pozitiv. Vă rugăm ca toate informaţiile prezentate să fie reale şi corecte. În cazul în care pe durata perioadei (cele 14 zile de la data contactului fizic) apare deteriorarea stării de sănătate, se apelează numărul de urgenţă 112.
ATENŢIE!
- Conform legislaţiei, testarea pentru SARS-CoV-2 gratuită se efectuează doar persoanelor care sunt contacţi direcţi şi care prezintă semne de boală specifice infecţiei cu noul coronavirus;
- Persoanele care prezintă simptome specifice noului coronavirus, trebuie să anunţe Direcţia de Sănătate Publică Iaşi la numerele de telefon: 330364, 0232.256265, 0232.708503, 0730.240393, 0755222120, indicând nume, prenume, CNP, numărul de telefon, pentru ca Direcţia de Sănătate Publică să facă solicitarea la Serviciul de Ambulanţă Iaşi în vederea testării pentru SARS-CoV-2.
- Persoanele asimptomatice nu se testează.
- Perioada de carantinare a contactului direct este de 14 zile de la data ultimului contact cu o persoană cu infecţie COVID-19.
- Conform metodologiei de supraveghere a COVID-19, persoanele (contactul contacţilor) care locuiesc la aceeaşi adresă cu un contact direct, nu intră în izolare, nu sunt consideraţi contacţi direcţi şi nu beneficiază de concediu medical.
***
A fost aprobată lista actualizată a statelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se aplică măsura carantinei în cazul cetățenilor care sosesc în România din aceste state
(https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/1944-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-27-08/file)
Conform Hotărârii nr. 43 din 27 august 2020, măsurile vor intra în vigoare din data de 29 august 2020, ora 0.00, pentru persoanele care sosesc în România din Aruba, Sint Maarten, Insulele Turks si Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Peru, Maldive, Bahrain, Columbia, Panama, Brazilia, Puerto Rico, Guam, Israel, Bahamas, Argentina, Kuweit, Suriname, Costa Rica, Statele Unite ale Americii, Insulele Feroe, Bolivia, Regatul Spaniei (Regiunea Aragon, Regiunea Cataluna, Regiunea Comunidad de Madrid, Insulele Baleare, Țara Bascilor, Regiunea Navarra, Regiunea Cantabria, Regiunea Castilla La Mancha, Regiunea Castilla y Leon, Regiunea La Rioja), Republica Moldova, Qatar, Irak, Belize, Kosovo, Chile, Palestina, Malta, Capul Verde, Andorra, Muntenegru, Namibia, Bosnia si Hertegovina, Republica Dominicana, Luxembourg, Gibraltar, Paraguay.
Măsura de carantină se aplică pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internaţională din ţările/zonele cu risc epidemiologic ridicat şi au drept de intrare pe teritoriul naţional, respectiv: cetăţeni români, cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepţiile prevăzute prin HG nr. 553/15.07.2020, Anexa 3, art. 2, alin. 2, litera a) – l).
Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau, după caz, într-un spaţiu special special desemnat de autorităţi.
Lista actualizată poate fi consultată pe pagina de internet a Institutului Naţional de Sănătate Publică, la link-ul www.cnscbt.ro.
***
Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile Republicii Federale Germania au actualizat lista „zonelor de risc“ din România, care a intrat în vigoare de miercuri, 2 septembrie 2020.
Ca urmare a acestei actualizări, judeţele Gorj şi Neamţ au fost retrase de pe lista „zonelor de risc“. La acest moment, ţinând cont de aceste ultime decizii ale autorităţilor germane, alături de municipiul București, 13 judeţe din România se află în continuare pe lista “zonelor de risc”: Argeş, Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Buzău, Dâmboviţa, Galaţi, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea.
Persoanele care intră în Republica Federală Germania venind din zonele de risc sunt obligate să completeze un „formular de debarcare” Public Health Passenger Locator Form, a cărui variantă în limba română poate fi regăsită la următorul link:
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Transport/A….
Conform informaţiilor comunicate public de autorităţile germane, toate persoanele, indiferent de cetăţenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc“ oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire sunt obligate să efectueze autoizolarea la domiciliu sau în alte spaţii de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire. De la această obligativitate există două excepţii.
- Prima excepţie se aplică în cazul persoanelor care prezintă un test biologic molecular pentru COVID -19 cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrării în Germania, printr-un certificat medical tradus în limbile germană sau engleză care trebuie păstrat cel puţin 14 zile după intrare.
- Cea de-a doua excepţie se aplică persoanelor care pot să efectueze testul în cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul Republicii Federale Germania, cu obligaţia de a respecta strict autoizolarea la domiciliu până la comunicarea rezultatului negativ al testării. Testarea se poate efectua gratuit direct pe aeroport, la medicul de familie ori la autorităţile locale de sănătate, mai multe informaţii putând fi obţinute la linia telefonică dedicată 116 117.
Dacă persoanele în cauză prezintă simptome specifice COVID-19, excepţiile enunţate mai sus nu se mai aplică. În acest caz, devine obligatorie efectuarea perioadei complete de autoizolare chiar dacă prezintă testul negativ efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrării în Republica Federală Germania sau dacă îl efectuează în cel mult 72 ore de la intrarea pe teritoriul german şi rezultatul acestuia este negativ.
Tranzitarea teritoriului german nu este condiţionată de obligaţiile mai sus-menţionate. În timpul tranzitului, este necesară evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane şi respectarea măsurilor specifice de protecţie (distanţare socială, igienă, mască), fiind permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu şi cele de tip turistic, vizite ş.a..
În cazul neîndeplinirii obligaţiilor aferente testării, respectării măsurii autoizolării sau a condiţiilor de tranzit, autorităţile germane pot aplica sancţiuni în valoare de până la 25.000 EUR.
Regulile generale de conduită, restricţiile şi măsurile de relaxare decise la nivelul fiecărui land german pot fi accesate pe pagina cancelariei federale la următorul link:
https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/corona-bundesl… .
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Berlin: + 49 30 21239555, + 49 30 21239514 şi + 49 30 21239516, Consulatului General al României la Bonn: +49 228 6838135; +49 2286838211; + 49 228 6838244; + 49 228 6838254, Consulatului General al României la München: +49 89 553307; +49 89 98106143, Consulatului General al României la Stuttgart +49 711 664 86 11, +49 711 664 86 12, +49 711 664 86 13, +49 711 664 86 14 şi +49 711 664 86 15, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet:
https://www.mae.ro/node/51913, http://berlin.mae.ro/ şi http://www.mae.ro/.
***
Guvernul României a adoptat în data de 31 august, Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Astfel sunt implementate recomandările transmise de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin Hotărârea numărul 43, cele mai importante aspecte fiind legate de:
- permiterea reluării activităţii restaurantelor şi cafenelelor aflate în interiorul unor clădiri, cu respectarea normelor de protecţie stabilite de specialişti, activitatea putând fii reluată în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori;
- administratorii restaurantelor şi cafenelelor, atât a celor de la exterior, cât şi a celor de la interior, trebuie să asigure o distanţă de minimum 2 metri între mese şi să limiteze ocuparea meselor la maximum 6 persoane la o masă;
- se menţine interdicţia pentru activităţi de tip bar/club/discotecă;
- reluarea activităţii cinematografelor şi instituţiilor care organizează spectacole sau concerte, cu respectarea anumitor norme de protecţie;
- creşterea numărului persoanelor care pot participa la evenimente private, noile norme stabilind că la evenimentele private organizate în interior pot participa maxim 50 de persoane, iar la cele organizate în exterior cel mult 100 de persoane.
***
Având în vedere gestionarea epidemiei de COVID-19, reamintim populatiei următoarele proceduri aplicate de Direcţia de Sănătate Publică:
- La nivelul Compartimentului de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Iaşi se centralizează toate buletinele de analiză eliberate de către laboratoarele în cadrul cărora sunt prelucrate probele.
- În funcţie de rezultatul obţinut, se adoptă următoarele măsuri:
- a) Pentru cazul pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2 este declanşată ancheta epidemiologică, fiind identificaţi contacţii apropiaţi ai persoanei în cauză, iar în cazul acestora se instituie măsura carantinării pe o perioadă de 14 zile.
- b) În cazul în care rezultatul este negativ, acesta este adus la cunoştinţa beneficiarului, fără a fi necesare alte măsuri suplimentare.
De asemenea având în vedere numărul mare de persoane care doresc suspendarea temporară a măsurii de carantină, în contextul prevenirii infecţiilor cu SARS-COV-2, precizăm celor interesaţi să transmită pe adresa de e-mail cjcci@isujis.ro următoarele date necesare:
- Cerere de suspendare temporară;
- Date de contact ale solicitantului (nr. telefon, adresa e-mail);
- Copii ale cărţilor de identitate ale persoanelor pentru care se solicită suspendarea temporară de la măsura carantinării;
- Data şi, după caz, intervalul orar, la care se intenţionează trecerea prin punctul de frontieră (intrare/ieşire);
- Punctul de trecere al frontierei tranzitat;
- Mijlocul de transport folosit (auto personal, nr. de înmatriculare, transport în comun rutier sau feroviar, transport aerian, etc.);
- Contractul de muncă în afara ţării sau alt document echivalent, după caz;
- Documente medicale justificative (dacă este cazul);
- Dovada programare, cu data şi ora, eventual interval orar, la medic pentru investigaţii/tratamente sau proceduri medicale/consultaţii medicale care nu pot fi amânate (dacă este cazul);
- Documente care să dovedească celeritatea derogării de la măsura carantinării (certificat de deces sau alt document care să justifice solicitarea);
- Numar de telefon de contact pentru a se putea solicita date suplimentare, dacă este cazul.
Pentru alte informaţii suplimentare, persoanele interesate pot suna la numarul de telefon permanent ISUJ – 0232.256.265. Mai facem precizarea că solicitarea nu va fi analizată până când nu vor fi transmise documentele solicitate.
***
Reamintim că în data de 3 iulie 2020 Marian Grigoraş, prefectul judeţului Iaşi, a emis ordinul nr. 185 privind constituirea Grupei de Coordonare a activităţilor de evaluare a riscurilor şi de stabilire a măsurilor concrete pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus – COVID-19 la nivelul judeţului Iaşi.
- În scopul prevenirii și combaterii răspândirii noului coronavirus, începând cu data prezentului ordin, se dispune efectuarea de controale în echipe mixte în zonele de risc, respectiv în zone aglomerate, centrele comerciale, agenţi economici, instituţii publice, pieţe, târguri, oboare, ştranduri, piscine, terase, cluburi, gări, autogări, aeroport, hoteluri, pensiuni, zone de agrement, parcuri, mijloace de transport persoane, manifestări religioase şi activităţi sportive şi orice alte activităţi şi spaţii care implică participarea unui număr mare de persoane.
- Echipele mixte menţionate la articolul anterior vor fi formate din reprezentanţi ai următoarelor instituţii: Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Poliţia Locală, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. În situaţia în care se constată fapte care intră în aria de competenţă şi de control ale altor instituţii (Direcţia Silvică Iaşi, Agenţia Teritorială ARR Iaşi, ISCTR Iaşi, Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu etc), membrii echipei mixte vor sesiza Grupa de Coordonare a activităţilor care va dispune includerea reprezentantului instituţiei competente în echipa mixtă.
***
Ţinând cont de contextul epidemiologic actual şi de evoluţia răspândirii infecţiei cu virusului Sars-CoV-2, precum şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, în vederea prevenirii răspândirii infecţiei, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat COVID-19, nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare/carantină sau au venit în ţară dintr-o zonă/ţară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile respectând următoarele măsuri:
- Purtarea corectă a măştii de protecţie în spaţii închise și deschise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă şi săpun şi/sau dezinfectarea cu soluţii pe bază de alcool;
- Spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun şi folosirea de soluţii dezinfectante pe bază de alcool;
- Păstrarea distanţei de cel puţin 1,5 m între persoane;
- Curăţarea periodică a suprafeţelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluţie dezinfectantă;
- În cazul apariţiei simptomatologiei specifice COVID-19 se va accesa numărul unic de urgenţă 112;
- Consultarea periodică a site-urilor oficiale în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.
Precizăm că toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină trebuie informate că, în situaţia în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în ţară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive pentru virusul Sars-CoV-2 riscă să intre sub incidenţa legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (infracţiuni contra sănătăţii publice – Zădărnicirea combaterii bolilor) şi să sufere consecinţele săvârşirii aceste fapte.
***
Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
În acelaşi timp, începând cu 4 iulie 2020 cetăţenii au la dispoziţie şi linia telefonică TELVERDE 0800.800.165 dedicată special sesizării neregulilor în context COVID-19.
La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 0232.256.265.