Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19

de: BZI.ro
17:02, 25 aug. 2020

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

 

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 25 august 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 2.547 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 55 cazuri în plus faţă de ziua precedentă).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.967 au fost externate (cu 30 persoane externate în plus faţă de ziua precedentă).

În judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore nu s-au înregistrat cazuri de deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 87.

Ținând cont de contextul epidemiologic actual şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi reamintesc principalele măsuri care trebuie respectate:

purtarea măştii atât în spaţiile închise, cât şi în spaţiile publice deschise, începând cu data de 1 august 2020,

păstrarea distanţării fizice,

igienizarea frecventă a mâinilor şi evitarea aglomeraţiilor, în vederea limitării răspândirii infecţiei cu noul coronavirus şi prevenirii îmbolnăvirilor cu SARS-COV- 2.

Prin acest apel, Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi şi Direcţia de Sănătate Publică Iaşi recomandă tuturor cetăţenilor să trateze cu maximă seriozitate pericolul determinat de infectarea cu noul coronavirus,  să semnaleze către autorităţi cazurile în care sunt încălcate normele sanitare şi să îndemne celelalte persoane să respecte toate măsurile de protecţie.

La data de 3 iulie 2020, prefectul județului Iași a emis ordinul nr. 185 privind constituirea Grupei de Coordonare a activităților de evaluare a riscurilor și de stabilire a măsurilor concrete pentru diminuarea răspândirii noului coronavirus – COVID-19 la nivelul județului Iași.

Astfel, la data de 24 august a.c., 306 poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti locali, reprezentanţi ai Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor Iași și Ministerului Sănătății au acţionat pe raza judeţului Iaşi pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate.

Pe parcursul acţiunilor derulate au fost verificate, în special, unităţile comerciale cu specificul de activitate – terase/bar în aer liber.

În total, pe 24 august la nivelul județului Iași au fost verificate 158 de societăți comerciale, 202 de persoane au fost legitimate, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 35 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 12.300 de lei.

Acțiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.

Misiuni instituționale în județul Iași:

ISU a efectuat 14 misiuni, din care: 6 misiuni de transport către unități spitalicești, 7 misiuni de decontaminare biologică și 1 alte misiuni.

IPJ a efectuat 121 misiuni specifice.

SRPT a efectuat 1 misiune specifică.

IJJ a efectuat 25 misiuni specifice.

Serviciul de Ambulanță Județean a executat 180 misiuni, din care: 68 misiuni de transport către unități spitalicești, 1 misiuni de transport către spațiile de izolare, 27 misiuni de transport probe biologice, 76 misiuni de decontaminare biologică și 8 alte misiuni.

MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 8 militari și 1 mijloc auto.

DSP a efectuat 253 misiuni specifice (inspecții, controale pentru verificare măsuri protecție, machete în colectare și transmitere date, anchete epidemiologice, solicitări ambulanță, aeroport, transmitere rezultate la laborator spitale, misiune prelucrare date privind evoluția cazurilor confirmate în spitale).

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de luni, 17 august, Hotărârea numărul 42. Prin hotărârea CNSU a fost extinsă lista județelor în cazul cărora sunt instituite restricții orare de funcționare pentru operatorii economici care desfășoare activități în aer liber (terase, cluburi, baruri, etc), precum și pentru operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, restricțiile fiind valabile până în data de 31 august 2020. Facem precizarea că pe aceste liste nu este inclus județul Iași.

De asemenea, a fost instituită măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din 6 regiuni ale Regatului Spaniei, fără a fi suspendate zborurile spre și dinspre România. Articolul 4, aliniatul 2, din Hotărârea 42 precizează:

– Pentru Regatul Spaniei măsura carantinării se aplică doar pentru regiunile în care rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori este mai mare decât cea înregistrată în România, după cum urmează: a) Regiunea Aragon; b) Regiunea Cataluna; c) Regiunea Comunidad de Madrid; d) Insulele Baleare; e) Țara Bascilor; f) Regiunea Navarra. >

A fost aprobată lista actualizată a statelor cu risc epidemiologic ridicat, pentru care se aplică măsura carantinei în cazul cetățenilor care sosesc în România din aceste state (https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19 ).

Conform Hotărârii nr. 42 din 17 august 2020, măsurile au intrat în vigoare din data de 18 august 2020, ora 0.00, pentru persoanele care sosesc în România din Africa de Sud,  Argentina, Aruba, Bahamas, Bahrain, Bolivia, Bosnia si Herţegovina, Brazilia, Belize, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, Eswatini, Guam, Insulele Feroe, Insulele Turks şi Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite,  Irak, Israel, Kazahstan, Kosovo, Kuweit, Luxembourg, Malta, Maldive, Republica Moldova, Muntenegru, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicană, Sint Maarten, Regatul Spaniei (Regiunea Aragon, Regiunea Cataluna, Regiunea Comunidad de Madrid, Insulele Baleare, Țara Bascilor,  Regiunea Navarra), Statele Unite ale Americii, Suriname.

Măsura de carantină se aplică pentru toate persoanele care sosesc dintr-o călătorie internaţională din ţările/zonele cu risc epidemiologic ridicat şi au drept de intrare pe teritoriul naţional, respectiv: cetăţeni români, cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, ori persoanelor care se încadrează la una dintre excepţiile prevăzute prin HG nr. 553/15.07.2020, Anexa 3, art. 2, alin. 2, litera a) – l).

Carantina persoanelor se instituie la domiciliul persoanei, la o locaţie declarată de aceasta sau, după caz, într-un spaţiu special special desemnat de autorităţi. Carantina se recomandă tuturor persoanelor care locuiesc la aceeaşi adresă.

Lista actualizată poate fi consultată pe pagina de internet a Institutului Naţional de Sănătate Publică, la link-ul www.cnscbt.ro.