Situația la nivelul județului Iași în contextul epidemiei de coronavirus

de: BZI.ro
15:15, 25 iul. 2020

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până sâmbătă, 25 iulie 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 1.260 cazuri cu persoane infectate cu CoVid-19 (cu 40 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă).

Totodată, dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.040 au fost externate (cu 22 persoane externate în plus faţă de ziua precedentă). De asemenea, amintim că în judeţul Iaşi, în ultimele 24 de ore, s-a înregistrat un caz de deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași a emis vineri, 24 iulie 2020, Hotărârea CJSU nr. 8 / 2020 prin care se armonizează procedurile instituționale cu ultimele noutăți din legislația națională privind măsurile menite să limiteze răspândirea CoVid-19.

Astfel, între măsurile CJSU din această hotărâre se regăsesc următoarele:
• Direcția de Sănătate Publică Iași va transmite către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Iași, datele actualizate privind situaţia nominală a persoanelor aflate în carantină la domiciliu/instituţionalizată (contacţi ai unor cazuri confirmate), respectiv în izolare la domiciliu/instituţionalizată (cazuri confirmate – la domiciliu, la locaţia declarată, într-o unitate sanitară sau locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare), zilnic, până la orele 12.00. Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Iași, centralizează şi integrează datele primite de la Direcţia de Sănătate Publică şi alte surse şi va transmite, zilnic, datele actualizate privind situaţia nominală a persoanelor aflate în carantină sau în izolare, către autorităţile cu responsabilităţi, respectiv, Instituția Prefectului județul Iași, Inspectoratul Județean de Poliție Iași, Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, Direcţia de Evidenţă a Populaţiei şi Administrarea Bazelor de Date şi autoritățile administraţiei publice locale.

• Reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Iași, ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași, precum și ai unităților de poliție locală, în cadrul controalelor efectuate la domiciliul persoanelor carantinate sau izolate, vor identifica alte persoane față de cele de pe lista Direcției de Sănătate Publică Iași şi vor colecta datele de contact ale acestora (nume, prenume, CNP, adresă, număr de telefon, adresa de email etc). Aceste date vor fi centralizate la nivelul inspectoratelor de poliţie şi de jandarmi şi vor fi transmise către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Iași, până a doua zi, la orele 08.00, în vederea centralizării, integrării în bazele de date şi transmiterii către Direcția de Sănătate Publică Iași şi alte autorităţi interesate.

• Unitățile administrativ-teritoriale vor informa persoanele carantinate sau izolate la domiciliu că în momentul în care solicită servicii din parte furnizorilor de utilități (ex intervenții deranjamente) sunt obligați, ca atunci când își declină identitatea să facă precizarea că sunt izolați sau carantinați la domiciliu, astfel încât reprezentanții echipelor de intervenție (apă, canal, gaze, electricitate, internet/cablu/telefonie fixă etc) să-și ia măsuri de protecție.

• Fiecare unitate administrativ teritorială va desemna prin dispoziția primarului personalul necesar pentru a ține evidența persoanelor aflate în carantinare sau în izolare. Datele referitoare la aceste persoane (nume, prenume, adresa etc) vor fi primite de la CJCCI Iași. Aceste date nu sunt destinate publicității.

• Unitățile administrativ-teritoriale vor oferi sprijin persoanelor aflate în carantină sau în izolare la domiciliu, conform art.14 din Legea 136/2020, unde se prevede că “autorităţile publice locale au obligaţia de a asigura pentru persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu sau în locaţia declarată de acestea necesarul de hrană ori, după caz, şi tratament, în funcţie de vârsta şi starea de sănătate a persoanei, precum şi livrarea acestora dacă persoanele se află în imposibilitatea de a-şi asigura procurarea hranei ori, după caz, a tratamentului. Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili limitele maximale pentru aceste cheltuieli, care vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii, prin unităţile administrativ-teritoriale.”

De asemenea, între măsuri amintim:
• Medicii de familie vor asigura monitorizarea persoanelor care se află în carantină sau izolare la domiciliu, din punct de vedere medical și va informa Direcția de Sănătate Publică Iași în cazul agravării stării de sănătate a acestora. Începând cu data prezentei hotărâri, în piețele agroalimentare, târguri și oboare se va face zilnic dezinfecția.

• Accesul cumpărătorilor se va face în mod organizat, în fluxuri de intrare/ieșire, pentru a evita aglomerarea de persoane și respectarea distanțării sociale, după verificarea temperaturii corporale și existenţei măştii de protecție. Vânzătorii vor purta în mod obligatoriu mască și mănuși de protecție.

Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

În acelaşi timp, începând cu 4 iulie 2020 cetăţenii au la dispoziţie şi linia telefonică TELVERDE 0800.800.165 dedicată special sesizării neregulilor în context CoVid-19. La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 0232.256.265.