Situația din spitalele suport COVID-19 din Iași se tensionează de la o zi la alta! Ieri s-au raportat 332 de ieșeni infectați cu coronavirus și alți 3 au murit în secțiile de Terapie Intensivă

de: evelina.chitoroaga
02:00, 11 nov. 2020

În spitalele suport COVID-19 din județul Iași sunt internați 506 pacienți. Dintrea aceștia, 51 sunt internați în secția de Terapie Intensivă. Ieri, au murit 3 pacienți infectați cu coronavirus, iar numărul de decese a ajuns la 267. A fost doar o singură zi în care medicii au putut răsufla ușurați

Dacă în ziua de luni medicii din spitalele suport COVID-19 din Iași răsuflau ușurați cu doar 92 de noi infectări cu COVID-19, iată că ieri, la 24 de ore distanță, numărul de pacienți s-a triplat. Ieri, au fost raportate 332 de noi cazuri de COVID-19. Medicii au anunțat că 3 pacienți au murit în secțiile de Terapie Intensivă după mai multe zile de internare. Numărul de decese a ajuns la 267. De la începutul pandemiei de COVID-19, la Iași s-au înregistrat 13.364 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19, iar numărul continuă să crească. În ceea ce privește secțiile de Terapie Intensivă, medicii anunță că mai sunt doar 3 paturi libere pentru îngrijirea pacienților infectați cu coronavirus în stare critică.

În secțiile de Terapie Intensivă din spitalele suport COVID-19 din Iași se luptă pentru viața lor 51 de pacienți infectați cu coronavirus

Iașul s-a clasat și ieri printre primele locuri pe țară ca număr de infectări cu COVID-19. În numai 24 de ore s-au înregistrat 332 de cazuri de coronavirus. Medicii spun că mai bine de jumătate dintre pacienții diagnosticați cu noul tip de virus sunt asimptomatici și nu au nevoie de internare în spital. Aceștia sunt trimiși acasă în autoizolare, sub monitorizarea medicului de familie. Aceștia pot reveni la spital doar în momentul în care încep să aibă simptome specifice infecției cu COVID-19, dar nu înainte de a fi discutat cu medicul de familie.

Referitor la gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, ieri, 10 noiembrie 2020, erau ocupate 506 paturi, din care 51 sunt paturi ATI. În ceea ce privește gradul de ocupare pentru paturile ATI, din cele 51, 9 erau ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 6 la Spitalul Mobil Lețcani, 6 la Spitalul de Pneumologie, 6 la Spitalul Municipal Pașcani, 5 la Spitalul de Recuperare, 6 la Spitalul C.F. Iași și 13 la Spitalul de Neurochirurgie. Ieri mai erau libere 3 paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie Iași.

Spitalele suport COVID-19 din județul Iași mai au 170 de paturi libere pentru îngrijirea pacienților cu coronavirus

În spitalele suport COVID-19 mai erau libere ieri 170 de paturi, dintre care: 16 paturi la Spitalul Mobil Lețcani, 5 paturi la Spitalul de Pneumologie, 33 de paturi la Spitalul Hârlău, 9 paturi la Spitalul de Recuperare, 25 de paturi la Spitalul CF Iași, 5 paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, 22 de paturi la Spitalul Militar și 55 de paturi la Spitalul CF Pașcani. În ceea ce privește Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistență medicală de specialitate, sunt ocupate 3 paturi ATI, la fel ca în zilele precedente. În momentul de față mai sunt 9 bolnavi confirmați pozitiv cu noul coronavirus care fac dializă la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iași.

Mii de ieșeni sunt închiși în casă pentru 14 zile. Mulți dintre ei sunt infectați cu COVID-19

Conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică Iasi, ieri, un număr de 4.575 de persoane se aflau în izolare, iar 4.290 de persoane erau carantinate la domiciliu. Dintre aceastea fac parte pacienții asimptomatici confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19, contacții direcți, dar și persoanele care au intrat în țară în ultimele 14 zile. În ceea ce privește situația pacienților infectați cu coronavirus care sunt asimptomatici, medicii le recomandă să sune de urgență medicul de familie în situația în care observă că încep să aibă simptome specifice infecției cu COVID-19. În caz contrar, simptomele se pot intensifica, la fel și agresivitatea virusului față de plămâni. Zeci de persoane au ajuns în stare gravă la spital după mai multe zile în care au neglijat simptomele. Pentru multe dintre ele, medicii nu au mai putut face nimic.