Situația care a uimit până și medicii. Un adolescent a fost infectat cu o boală agresivă de la unchiul decedat: „Paradoxal, nimeni din familia respectivă nu a sesizat”- FOTO
Focar de TBC într-o familie din comuna Holboca. Un adolescent în vârstă de 15 ani și familia sa au uimit medicii care luptă împotriva infecției. Aceasta a fost transmisă de un unchi ce ulterior a decedat. Boala și-a făcut simțită prezența abia acum un an, într-un moment în care imunitatea organismului era scăzută. Medicul Adriana Sorete ne dezvăluie faptul că problema tuberculozei ține de educația fiecăruia
Medicilor nu le vine să creadă cum un copil la o vârstă atât de fragedă a fost infectat cu o tuberculoză deschisă, foarte agresivă. Problema cea mai mare este că pacienții și-au ignorat simptomele în mod drastic. Până să ajungă la medic, aceștia au infectat o bună parte dintre persoanele cu care au intrat în contact.
„În comuna Holboca am trei cazuri de infectări cu tuberculoză. Primul este un băiat de 15 ani, iar nouă nu ne este clar de ce un copil la vârsta aceasta face o tuberculoză deschisă, foarte rară și agresivă. În familia respectivă am constatat că mai sunt încă două persoane care erau bolnave de tuberculoză, însă originea tuturor era, de fapt, un unchi de-al lor care a fost bolnav cu mult timp în urmă și a decedat. Cu toate acestea, a transmis infecția în familie, iar aceștia au făcut boala în momentul în care organismul lor era slăbit.
Problema tuberculozei este că nu faci boala imediat după ce ai fost infectat, spre exemplu, în trei săptămâni, ci după doi ani, cinci ani, când sistemul imunitar este scăzut. Poate din cauze post-Covid, poate din cauza unei viroze sau a diabetului zaharat, sunt multe boli care slăbesc organismul. Atunci, o infecție făcută în copilărie se regăsește și se instalează acum”, subliniază dr. Sorete Adriana de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași.
„Oamenii își neglijează teribil organismul și starea de sănătate”
S-a făcut anchetă epidemiologică în care s-au aflat care sunt legăturile, iar restul pacienților au avut contact direct cu această familie. În momentul de față, se află sub atenta supraveghere a medicului de familie, fiind sub tratament. Mai mult decât atât, dr. Adriana Sorete afirmă faptul că este uimită de cum oamenii își ignoră simptomele. Pentru că TBC se manifestă zgomotos, prin tuse, provoacă pierdere în greutate și moleșeală. Acestea sunt greu de ignorat, însă familia respectivă nu s-a prezentat la medic.
„Partea cea mai proastă a lucrurilor care se întâmplă acum este că oamenii nu sunt atenți la simptomele lor, își neglijează teribil organismul și starea de sănătate și nu merg la doctor. Primul simptom și cel mai mare este tusea, după o stare de moleșeală și de slăbiciune în care omul, practic, se topește pe picioare.
Paradoxal, nimeni din familia respectivă nu a sesizat că scăderea în greutate reprezintă o mare problemă. Pentru mine este un mister cum poți să stai în casă cu un om, să-l vezi că se topește pe picioare și să nu-l duci la medic. Familia este sub tratament de mult timp, este terminată ancheta epidemiologică, am controlat toate rudele din focar, știm conexiunile.
Cei care sunt externați beneficiază de indemnizația de hrană care este de 1.000 de lei lunar. Dar pacientul trebuie să înțeleagă că tratamentul se face sub directă supraveghere. Nu se face acasă, ci la cabinetul medical al doctorului de familie sau la dispensarul pentru TBC”, declară dr. Sorete Adriana.
Dezinformarea care afectează toată comunitatea
Medicii trag un semnal de alarmă, pentru că o boală comunitară, anume tuberculoza, este tratată cu indiferență.
„Este o problemă de educație și de informare. În școli, importanța sănătății, de boli frecvente în țara asta, nu s-a făcut. Nu este informat pacientul în mod agresiv, așa cum ar trebui. Dacă despre violuri se vorbește în permanență, despre tuberculoză, care este o boală de comunitate, nu se vorbește. Tuberculoza a devenit mult mai agresivă și mult mai frecventă față de cum era acum câțiva ani, trebuie să se facă ceva ca să atenționezi populația, nu cu un mesaj pe zi, cu sute de mesaje, să-i sufoci cu informații.
Cred că în România mai este problema finanțării, dacă bugetul statului nu este suficient și se fac niște eforturi și constrângeri la nivelul buzunarului populației, înseamnă că bugetul este insuficient. Un buget insuficient este insuficient și pentru educație, și pentru sănătate”, adaugă dr. Adriana Sorete.