Site-ul programului pentru microgranturi de 2.000 de euro, luat cu asalt! Sute de microîntreprinderi, PFA-uri, ONG-uri și cabinete medicale din Iași, afectate de pandemia de COVID-19, s-au înscris pentru a primi banii
Microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate, organizațiile neguvernamentale și cabinetele medicale din Iași au început de luni, 12 octombrie 2020, de la ora 10:00, să aplice online pentru microgranturile de câte 2.000 de euro fiecare. Sute de ieșeni speră să obțină ajutoarele de stat din fonduri europene și de la buget, pentru redresare din criza COVID-19. Bugetul total al Măsurii 1 este de 100 de milioane de euro, din care pot fi finanțați 50.000 de beneficiari de microgranturi.
Microîntreprinderi, PFA-uri, ONG-uri și cabinete medicale din Iași, afectate de pandemia de COVID-19, se pot înscrie la Măsura 1-microgranturi de 2.000 în formularul electronic de pe site-ul Ministerului Economiei, respectiv https://granturi.imm.gov.ro/auth/login. Formularul de înscriere va rămâne activ până vineri, 16 octombrie 2020, ora 20:00, cu posibilitatea prelungirii perioadei de înscriere până la epuizarea bugetului, potrivit Ministerului Economiei. La acordarea microgranturilor se aplică principiul „primul venit- primul servit”, iar aplicanții au nevoie de user și parolă, dar și de semnătură electronică.
Peste 500 de microîntreprinderi, PFA-uri, ONG-uri și cabinete medicale din Iași, afectate de pandemia de COVID-19, speră să obține microgranturile de 2.000 de euro
Din cei peste 10.000 de aplicanți, la nivel național, peste 500 sunt din Iași, din diverse domenii de activitate. Aceștia află în momentul înscrierii dacă au șanse să obțină microgranturile în valoare de 2.000 de euro. „Sunt evaluați în cadrul aplicației. Dacă un aplicant depune și este neeligibil, poate depune contestație. Este respins cel mai probabil din cauza unei erori care poate să apară din datele preluate din baza de date cum este cea de la ANAF sau alte programe care intersectează datele despre aplicanți, cod CAEN incorect etc.”, susțin specialiștii care gestionează acordarea microgranturilor pentru IMM-uri.
Medicii din Iași care dețin cabinete medicale și nu au angajați s-au înscris în programul pentru microgranturile de 2.000 de euro
Una dintre ieșencele care are cabinet stomatologic și a aplicat ieri în cadrul Măsurii 1 susține că are nevoie de microgranturile de 2.000 de euro pentru a acoperi din cheltuieli, din cauza pandemiei de COVID-19.
„Nu am întâmpinat probleme, aplicația a funcționat perfect. Eu am închis activitatea pe perioada stării de urgență. Pandemia ne-a afectat pe toți, iar toate investițiile făcute în igienizant, mănuși, măști sunt destul de scumpe. Poate dacă obținem acești bani, reușim să mai acoperim din aceste cheltuieli”, susține dr. Ana Maria B.
În cadrul primei scheme de finanțare poate fi accesată suma de 2.000 euro de IMM-urile, PFA-urile, ONG-urile și cabinetele medicale din Iași fără angajați
Microgranturile se vor da sub formă de sumă forfetară în valoare de 2.000 de euro fiecare pentru firmele afectate de pandemia de COVID-19. Bugetul total disponbil va fi de 100 de milioane de euro, din care 85 la sută de la UE și restul de la bugetul de stat. Beneficiarii acestor sume sunt IMM-urile și PFA-urile care nu au angajați. Astfel, pot obține banii întreprinderile mici și mijlocii care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31 decembrie 2019. Bugetul schemei este de 100 de milioane de euro, ajungând pentru 50.000 de beneficiari. De asemenea, la microgranturi se ia în considerare cursul InforEuro din septembrie 2020, de 4,8395 lei pe 1 euro.
Peste 2.000 de firme din Iași care s-au înscris în programul IMM Invest așteaptă răspunsurile de la bănci
Acest program lansat de Ministerul Economiei este al doilea, după programul IMM Invest, care își propune să ajute persoanele care au afaceri în diverse domenii de activitate și au înregistrat pierderi financiare din cauza pandemiei de COVID-19. Interesul a fost mare și pentru programul IMM Invest, lansat în luna aprilie 2020, cum este și pentru acest program lansat de numai două zile. Până în prezent sunt peste 2.000 de cereri depuse din Iași. Dintre acestea au fost aprobate de către bănci 296 de solicitări de credite, iar valoarea totală a acestora se ridică la 393.802.243 de lei. Cele mai multe cereri sunt din sectorul lucrărilor de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale (149), restaurante (89) și a transporturilor rutiere (87).