Sistemul sanitar resimte oboseala în perioada pandemiei de COVID-19, susţine Nelu Tătaru

de: George Cristian
20:33, 08 sept. 2020

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru anunţă faptul că sistemul medical se confrunta cu o oboseală şi suprasolicitare. Ministrul considera că una dintre cele mai mari provocări, de la începutul pandemiei, este reprezentată de luna septembrie, luna în care se anunţa o creştere a numărului de cazuri de infectări.

Nelu Tătaru susţine faptul că, panta crescătoare s-ar datora relaxărilor unor măsuri dar şi campaniei electorale sau începerea anului şcolar.

Sistemul sanitar din România se confrunta cu o oboseală, susţine ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru

Într-o intervenție la o conferință, ministrul Sănătăţii considera faptul că sistemul medical are nevoie de un respiro şi ca ultimele luni a însemnat un cumul al oboselii dar şi o suprasolicitare.

„Ce a însemnat sistemul medical în această perioadă. A fost un sistem medical pe care cred că îl ştiam toţi, dar ne-am obişnuit cu dânsul. (…) Dacă în primă fază eram toţi aşezaţi, în faza în care ne aflăm astăzi deja se simt oboseala, se simte suprasolicitarea”, a declarat Nelu Tătaru, marţi seară, în cadrul unei dezbateri organizate alături de candidaţii PNL la primăriile de sectoare, pe teme de actualitate din domeniul sănătăţii.

Spitalele COVID sunt suprapopulate în toată România

La conferinţa la care a participat, Nelu Tătaru a subliniat faptul că spitalele din Bucureşti şi nu numai, în special cele suport COVID-19 sunt suprapopulate. Sistemul medical a ajuns la un mare grad de ocupare.

„Astăzi în sistemul medical din Bucureşti ne aflăm într-o fază în care cele care sunt suport COVID sunt suprapopulate”, a arătat ministrul, citat de news.ro.

Luna septembrie este luna în care exista foarte mulţi factori de risc referitor la infectarea şi răspândirea virusului COVID-19

„Luna septembrie pentru noi este o lună de mare provocare şi de mare preocupare. Avem mai mulţi factori de risc”, a afirmat Nelu Tătaru.

În încheiere, Nelu Tătaru susţine faptul ca factorii principali de risc sunt măsurile de relaxare luate, deschiderea restaurantelor, deschiderea cinematografilor, dar şi începerea anului şcolar şi desfăşurarea campaniei electorale. Un alt factor care poate duce la o creştere mare a numărului de cazuri de infectări cu COVID este reprezentat şi de aglomerarea în mijloacele de transport în comun din România.

Nelu Tătaru: „Nerespectarea unor reguli poate să ne ducă și la peste 2000 de cazuri noi pe zi”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a afirmat că există posibilitatea că România să depășească 2.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus pe zi. Acest lucru se va întâmpla dacă regulile sanitare nu vor fi respectate regulile sanitare, conform lui Nelu Tătaru: „Depinde doar de noi toți dacă avem un scenariu în care avem o evoluție favorabilă”.

”În cazurile pe care le prevedem cu aceste măsuri, să nu trecem de 1500 de cazuri pe zi. Dar nerespectarea unor reguli poate să ne ducă și la peste 2000 de cazuri noi pe zi. Depinde doar de noi toți dacă avem un scenariu în care avem o evoluție favorabilă, chiar descrescândă la un moment dat, în octombrie, sau dacă reluăm o pantă ascendentă cu un număr de cazuri noi”, a spus Nelu Tătaru.

”Simptomatologia unei boli poate apărea din a doua până în a zecea zi a bolii respective, a infecției cu SARS CoV-2. Dacă noi începem pe 14, să ne gândim că cele două săptămâni merg spre sfârșitul lunii”, a explicat acesta.