Sistemul RO-ALERT, lăudat de Klaus Iohannis la COP27

de: BZI.ro
15:01, 08 nov. 2022

În cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), care se desfăşoară în Egipt, Klaus Iohannis a vorbit despre importanţa sistemelor de alertă timpurie şi a laudat sistemul RO-ALERT, care poate transmite mesaje pentru a avertiza oamenii cu privire la fenomentele meteorologice extreme. În cadrul Summitului, președintele României va susține și o Declarație Națională.

La Sharm-El-Sheikh are lor Summitul implementării climatice, în contextul celei de-a 27-a Conferință a Părților convenției Cadru a Națiunilot Unite privind Schimbările Climatice. Preşedintele României a menționat că astfel de sisteme trebuie extinse la nivel global. El a subliniat că trebuie să se facă un schimb de bune practici.

Sistemul RO-ALERT lăudat de Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a participat, marți 8 noiembrie 2022, la masa rotundă pe tema „Schimbările climatice și sustenabilitatea comunităților vulnerabile”, în cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) de la Sharm El-Sheikh.

La acest eveniment s-au adunat şefii de stat şi de guvern, înalţi reprezentanţi ai structurilor ONU şi ai altor organizaţii interguvernamentale, cu scopul de a discuta despre aspecte legate de adaptarea la schimbările climatice, dar şi despre dezastrele naturale şi alertă timpurie cu privire la situaţiile de risc.

Un obiectiv primordial ale COP27 este adaptarea la schimbările climatice, dar şi atingerea progreselor foarte necesare pentru a spori rezilienta internaţională la schimbările climatice, ajutând, astfel, comunităţile cele mai vulnerabile să se adapteze.

Potrivit unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială, în timpul dezbaterii, preşedintele României a subliniat faptul că comunităţile vulnerabile sunt cele mai afectate de schimbările climatice . Klaus Iohannis a declarat că pot fi aplicate măsuri care să îmbunătăţească riscurile asociate dezastrelor. Sistemul de alertă timpurie poate minimiza pierderile umane, dar şi cele materiale

În acest sens, preşedintele României a vorbit despre inițiativa „Alerte timpurii pentru toți” (Early Warnings for All), lansată de Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, și a reliefat faptul că, în România, avem în funcțiune sisteme care pot transmite mesaje pentru a avertiza populația cu privire la fenomenele meteorologice extreme.

Klaus Iohannis, la Summitul implementării climatice

Potrivit unui comunicat prezidenţial, în cadrul Summitului, preşedintele Klaus Iohannis va susţine Declaraţia Naţională şi va participa, totodată, la mai multe întâlniri multilaterale şi bilaterale care urmăresc promovarea cercetării şi inovării în susţinerea acţiunilor climatice.

Totodată, şeful statului va coprezida, alături de Prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, un eveniment pe tema promovării educaţiei privind schimbările climatice. La acest eveniment vor participa şefi de stat din Uniunea Europeană şi state partenere, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor europene şi organizaţiilor internaţionale.

Vă aducem aminte ca secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ţinut ieri, 7 noiembrie 2022, un discurs în cadrul Summit-ului privind schimbările climatice (COP), la Sharm- El- Sheik, prin care a transmis un apel de urgenţă, îndemând ca toate ţările să aleagă ori colaborează pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ori condamnă generaţiile viitoare la o catastrofă climatică.

România susţine angajamentul de neutralitate climatică al Uniunii Europene până în 2050, în contextul Acordului de la Paris. Obiectul acordului este reducerea până în 2030 a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55%.

În contextul dezbaterii despre necesitatea extinderii unor sisteme de alerte timpurii, președintele României a adus în discuție sistemul RO-ALERT. Totodată, pe agenda Summitului se găsesc mai multe teme de interes, precum adaptarea la schimbările climatice, mecanismul internaţional pentru pierderi şi daune asociate schimbărilor climatice, finanţarea acţiunilor climatice şi dezvoltarea şi transferul tehnologiilor.