Sistemul de returnare şi reciclare începe de astăzi. Românii vor scoate mai mulți bani la cumpărături

de: BZI.ro
11:16, 30 nov. 2023

Sistemul de returnare şi reciclare începe de astăzi. Concret, începând de astăzi vom fi taxaţi cu 50 de bani pentru fiecare sticlă pe care o cumpărăm.

Românii vor plăti mai mult la cumpărături de azi. Schimbările de care trebuie să ştie atunci când merg la supermarket

Aceste produse, parte din SGR, vor ajunge treptat pe rafturile magazinelor, într-o perioadă de câteva luni după lansarea Sistemului de pe 30 noiembrie, în funcție de stocurile de produse în ambalaje non-SGR existente în piață. Așadar, RetuRO recomandă tututor românilor să nu își facă provizii de ambalaje înainte de lansarea SGR. Acestea nu vor fi acceptate în punctele de returnare, nefiind marcare cu logo-ul ce atestă că sunt purtătoare de garanție. Ambalajele non-SGR vor putea fi returnate, în continuare, prin metoda de colectare selectivă clasică, utilizată și până acum pentru recuperarea ambalajelor de toate tipurile, în punctele de colectare tradiționale.

Românii vor plăti mai mult la cumpărături de azi. Schimbările de care trebuie să ştie atunci când merg la supermarket

Banii îi vom primi înapoi când returnăm recipientul. Românii vor plăti 0,50 RON garanție atunci când cumpără băuturi îmbuteliate, precum apă, băuturi alcoolice sau băuturi răcoritoare.

Acest sistem se aplică ambalajelor confecționate, de exemplu, din plastic ori din metal ori sticlă.

După golirea ambalajului, clienții pot returna ambalajul respectiv la unul dintre punctele de returnare organizate de către comercianți în magazine, practic, în toate magazinele din România

Cei 0,50 RON sunt astfel returnați către client, acea garanție plătită de către el, fără a fi necesar prezentarea unui bon fiscal și fără a fi necesar ca respectivul produs să se regăsească pe rafturile magazinelor sau să fi fost cumpărat de acolo.

Acesta este sistemul de garanție-returnare care este lansat astăzi și este considerat a fi esențial pentru îndeplinirea țintelor pe care România și le-a asumat în fața Uniunii Europene.

Aproape 7 miliarde de PET-uri urmează a fi anual reciclate prin intermediul programului, ceea ce înseamnă că România va fi pe locul doi în Europa.