Sistemele imune ale unor oameni produc anticorpi împotriva opioidelor

de: BZI.ro
11:01, 19 aug. 2020

Sistemele imune produc anticorpi împotriva opioidelor. Unul dintre numeroasele lucruri care pot face atât de dificilă eficienta opioidelor este inflamația cronică și sensibilitatea crescută la durere care se poate dezvolta după utilizarea pe termen lung. Conform noilor cercetări, aceste reacții adverse s-ar putea produce deoarece organismul produce anticorpi împotriva medicamentelor.

Oamenii de știință de la Școala de Farmacie de la Universitatea din Wisconsin-Madison, Scripps Research și Scripps Clinic au prelevat probe de sânge de la 19 pacienți care au folosit opioide, fie hidrocodonă sau oxicodonă (vândute sub numele de marcă OxyContin), pentru dureri de spate cronice și de la trei pacienți care nu le-au utilizat.

Ei au descoperit că anticorpii anti-opioizi specifici erau în plasma de sânge a 10 persoane care luau în mod regulat opioide pe bază de prescripție medicală, dar aproape niciunul nu a fost găsit la cei care au folosit calmante. Răspunsul la anticorp a fost mai mare la persoanele care luau doze mai mari. Cu toate acestea, echipa a descoperit, de asemenea, că administrarea de opioide poate avea acest efect asupra sistemului imunitar în doar câteva luni.

Sistemele imune produc anticorpi împotriva opioidelor

Deoarece organismul are un răspuns imun la medicamente, la fel ca în cazul unui agent patogen, acest lucru ar putea explica unele dintre efectele secundare neplăcute ale abuzului de opioide pe termen lung și tulburarea de utilizare a opioidelor, spun cercetătorii, potrivit iflscience.com.

„Acest lucru a fost surprinzător”, a spus dr. Jillian Kyzer de la Universitatea din Wisconsin-Madison într-o declarație. „Am văzut răspunsuri la anticorpi la persoanele care luau doze mari pentru cel puțin 6 luni”.

Oamenii de știință știu de zeci de ani că unele medicamente psihoactive pot stârni sistemul imunitar pentru a produce anticorpi, cu toate acestea, s-a presupus că hidrocodona sau oxicodona nu sunt suficient de puternice pentru a atrage atenția sistemului imunitar. În noua cercetare, cercetătorii susțin că opioidul poate crea o moleculă mai mare într-un proces numit haptenizare, în care proteinele mari se fixează pe moleculele medicamentului și, astfel, permite sistemului imunitar să-l recunoască drept antigen.

Cercetătorii spun că descoperirile lor ar putea avea implicații mari pentru dezvoltarea unui vaccin anti-opioid. În încercarea de a aborda epidemia de opioide din America de Nord, oamenii de știință au încercat să dezvolte un vaccin care ajută la producerea de anticorpi capabili să neutralizeze medicamentele. Acest lucru ar putea ajuta la reducerea senzațiilor plăcute ale opioidului și poate ajuta oamenii să facă față dependenței.

Cercetatorii cred că anticorpii ar putea fi folosiți ca biomarker pentru a ajuta la identificarea persoanelor care pot beneficia de un astfel de vaccin. Cu toate acestea, ca întotdeauna, este nevoie de cercetări suplimentare.