Sistem inovativ de iluminat arhitectural la Mănăstirea Frumoasa: biserica va fi flacără, iar zidul de incintă – baza lumânării
Mănăstirea Frumoasa din Iaşi va avea un sistem inovativ de iluminat arhitectural. Municipalitatea va achita aproximativ 830.000 lei pentru a amenaja lucrarea.
„Prin realizarea iluminatului arhitectural, văzut din depărtare, complexul monahal va simula o lumânare aprinsă: Biserică va fi flacăra iar zidul de incinta va fi baza albă a lumânării.
Un sistem de iluminat arhitectural îşi atinge scopul pentru care a fast realizat, dacă reuşeşte redarea tridimensională a obiectivului., astfel încât, imaginea obiectivului obţinută cu ajutorul
sistemului de iluminat să fie corespunzătoare realităţii”, se arată în caietul de sarcinii.
Pentru a optimiza sistemului, Mănăstirea Frumoasa va avea implementat în tot ansamblul proiectorare LED la obiectivele: Biserica „Sf. Voievozi“ (construită între anii 1836 – 1839), Palatul de pe ziduri (1816 – 1819), Palatul pentru femei (1727 – 1733), Turn Clopotniţă (1819 – 1833) şi Zidul de incintă (1726 – 1733).
„Palatul de pe ziduri, Palatul pentru femei, Turnul clopotniţei, var fi iluminate dinspre interiorul şi dinspre exteriorul incintei. lluminatul din interiorul şi exteriorul incintei a Palatului de pe ziduri şi a Palatului pentru femei s-a prevăzut a se realiza cu proiectoare LED, amplasate pe sol, pe suporţi de înălţime 0.3- 0.5m, eficiente , cu consum redus, sistem optic simetric cu performanţa ridicată, şi care var emite lumina alb-neutru, maxim 4000K , asigurandu-se un iluminat uniform, care realizează o diferenţiere vizuală faţă de Biserica mănăstirii”, potrivit caietului de sarcini.
Alimentarea cu energie electrică a instalaţiei de iluminat arhitectural se va realiza prin intermediul blocului de măsură şi protecţie B.M.P.T. 32 A, amplast lângă firida electrică de branşament F.B.E. a incintei, montată la exterior, pe turnul de intrare, la limita de proprietate, adiacent camerei tablourilor electrice.
Istoricul Mănăstirii Frumoasa din municipiul Iași
Mănăstirea Frumoasa a fost ridicată spre finalul secolului al XVI-lea. Ulterior, domnitorul Moldovei, Grigore al II-lea Ghica (1726-1733, 1735-1739, 1739-1741 și 1747-1748), care restaurase Mănăstirea Frumoasa între anii 1727-1733, a construit un ansamblu de palate minunate după moda orientală de la Țarigrad. Peste un deceniu, în timpul ocupației rusești de la 1739, casele clădite de Grigore Ghica la Frumoasa au fost dărâmate. În primăvara anului 1740, Ghica a pus să se clădească alte case în incinta mănăstirii.
Pe de altă parte, Palatul Domnițelor avea două mari incinte la parter, de unde se putea intra chiar în camerele domnițelor. Sub palat, se aflau niște pivnițe, cu mai multe încăperi. Palatul avea tavanul susținut de pilaștri legați între ei prin niște arcuri de piatră.